Σε συνέχεια της πρώτης επίσκεψης μας στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η οποία και ενθουσίασε καθηγητές και μαθητές, το Παραγωγικό Σκασιαρχείο προγραμμάτισε να επισκεφθεί για άλλη μια φορά τη φετινή χρονιά τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη με 22 μαθητές και μαθήτριες του Τομέα Οικονομίας από το 1ο ΕΠΑΛ ΝΑΟΥΣΑΣ.

Λίγα λόγια για την εταιρεία

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ιδρύθηκε το 1998 και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, με δραστηριότητες σε 6 χώρες.

Κύρια δραστηριότητα αποτελεί ο τομέας διύλισης, με τρία από τα τέσσερα διυλιστήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη και μερίδιο περίπου 65% της ελληνικής αγοράς στον τομέα του χονδρικού εμπορίου πετρελαιοειδών.

Ο Όμιλος κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια λιανική εμπορία, μέσω της θυγατρικής του ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ ΑΒΕΕ, (ΕΚΟ ΑΒΕΕ), με δίκτυο περίπου 1.700 πρατηρίων, καθώς και πωλήσεις υγραερίου, βιομηχανικών, αεροπορικών, ναυτιλιακών καυσίμων και λιπαντικών.

Επίσης, διαθέτει το μοναδικό καθετοποιημένο συγκρότημα παραγωγής πετροχημικών στην Ελλάδα, με κύρια προϊόντα το πολυπροπυλένιο και τα παράγωγά του, με σημαντικές εξαγωγές.

Ο κ. Μίλτων Νικολάου, Χημικός, Τμήμα Περιβάλλοντος ΒΕΘ ΕΛΠΕ γνώρισε στους μαθητές τις δραστηριότητες του Ομίλου κατά την μακροχρόνια παρουσία του στο χώρο της ενέργειας και στη συνέχεια παρουσίασε τον δρόμο του πετρελαίου αλλά και τις χρήσεις αυτού και των παραγόμενων προϊόντων του στην καθημερινότητά μας.

Κατόπιν, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο χώρο εγκαταστάσεων ΕΛΠΕ,  λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, ώστε να αποκτήσουν μια σφαιρική αντίληψη για την εργασία στο πλαίσιο μιας βιομηχανίας με έναν βιωματικό τρόπο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ακολούθησε διαδραστική συζήτηση σχετικά με θέματα ανθρώπινου δυναμικού και τη σημασία ανάπτυξης των ‘soft skills’ για τη μελλοντική σταδιοδρομία ενός υποψηφίου στην αγορά, όπως είναι η ικανότητα επικοινωνίας, συνεργασίας, το ομαδικό πνεύμα.

 

Για την καλύτερη κατανόηση εφαρμογής της επιστήμης στην παραγωγική διαδικασία, μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν την παρουσίαση επί τόπου πειράματος και εργαστηριακού εξοπλισμού της μεθόδου διαχωρισμού υγρών της κλασματικής απόσταξης, από έμπειρο εκπαιδευτή του Προγράμματος STEAMulator, που αποτέλεσε την αφορμή συζήτησης για την συσχέτιση της μεθόδου τόσο με τη διύλιση του πετρελαίου όσο και με παραδείγματα της καθημερινότητας.

Για το Παραγωγικό Σκασιαρχείο είπαν μαθητές και μαθήτριες:

«Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία. Αποκομίσαμε εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με το αργό πετρέλαιο καθώς και για την επιχείρηση. Είδαμε από κοντά τον τρόπο λειτουργίας της όπως επίσης και να γίνονται πράξη αυτά που μαθαίνουμε στην ειδικότητα μας».

 

«Πολύ σημαντικό παράγοντα παίζει και ο χαρακτήρας του ατόμου που εργάζεται δηλαδή κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες εργασίας π.χ. πόσο συνεργάσιμος είναι ή πόσο πρόθυμος είναι για να βοηθήσει την επιχείρηση».

 

Σκοπός του  προγράμματος «Παραγωγικό Σκασιαρχείο», το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, είναι να συμβάλει στην ενημέρωση των μαθητών σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης, επιλογής και σχεδιασμού σταδιοδρομίας μέσα από την επαφή με την επιχειρηματική καινοτομία και την καινοτομική παραγωγική διαδικασία.

Θερμές ευχαριστίες στη διοίκηση και τον προσωπικό της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για την ευγενική φιλοξενία και υποστήριξη.


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.