Εκδήλωση: Next Stage Sustainability Bootcamp 2023 

Next Stage Sustainability Bootcamp 2023

Το Next Stage Sustainability Bootcamp 2023 πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3ης και 12ης Νοεμβρίου. Διοργανώθηκε από τη Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και υλοποιήθηκε από την Ideas Forward, με την υποστήριξη του Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece & Cyprus 

Η εκδήλωση υποστήριξε ομάδες, οι προσπάθειες των οποίων ήταν συσχετισμένες με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και με στόχευση τους κλάδους της Ενέργειας και της Αγροδιατροφής. Οι επιλεγμένες ομάδες συμμετείχαν σε ένα 6ήμερο εκπαιδευτικών εργαστηρίων, με καλεσμένους ομιλητές, και δικτύωση, όλα σχεδιασμένα για να τις βοηθήσουν να κάνουν τα επόμενα βήματά τους και να εξελίξουν τις ιδέες και τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε: 

 • Εκπαίδευση σε επιχειρηματικές δεξιότητες 
 • Εξατομικευμένη καθοδήγηση 
 • Ομιλίες επισκεπτών και δικτύωση με έμπειρα στελέχη της αγοράς 
 • Παρουσίαση των προσπαθειών τους ενώπιον στελεχών της αγοράς και επενδυτών 
 • Βραβεία και έπαθλα 

Το πρόγραμμα βασίστηκε στον θεσμικό ρόλο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και στη γνώση, την εμπειρία και το δίκτυο της Ideas Forward, υπεύθυνοι φορείς για το Next Stage Sustainability Bootcamp 2022, το οποίο υποστήριξε 12 ομάδες για αντίστοιχο διάστημα, καταλήγοντας σε έπαθλα και υπηρεσίες που έλαβαν οι νικήτριες ομάδες.

Next Stage Sustainability Bootcamp 2023

Το Next Stage Sustainability Bootcamp ξεκίνησε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου με μια εισαγωγική συνεδρία από το Νικόλαο Τσονιώτη, συνιδρυτή της Ideas Forward, και τον Κώστα Τραμάντζα, Διευθυντή της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, παρέχοντας λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τη δομή και τους στόχους του. Τη παρουσίαση του προγράμματος εμπλούτισαν με καλωσόρισμα η Αλόνα Τατάροβα, υπεύθυνη προγράμματος του Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus και οι κκ. Διονύσης Σπηλιόπουλος και Παντελής Κονταξάκης εκπροσωπώντας το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος.

 

 

Next Stage Sustainability Bootcamp 2023Το Σάββατο και η Κυριακή ήταν αφιερωμένες στην εκπαίδευση και τα πρακτικά εργαστήρια σχετικά με τον καμβά επιχειρηματικών μοντέλων, την επικύρωση υποθέσεων και τον σχεδιασμό πειραμάτων, βασικά επιχειρηματικά εργαλεία που βοηθούν τις ομάδες να αναγνωρίσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και τις βασικές τους υποθέσεις, προκειμένου να σχεδιάσουν τα σωστά πειράματα και να αποκτήσουν γνώσεις για την αγορά την οποία στοχεύουνε. Η εκπαίδευση έλαβε χώρα από τους κκ. Διονύση Σπηλιόπουλο και Παντελή Κονταξάκη με υποστήριξη από την Ideas Forward. Οι εκπαιδευτές όχι μόνο έθεσαν τις βάσεις στο πλαίσιο επιχειρηματικών δεξιοτήτων, αλλά με τη δική τους εμπειρία ως πρώην υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών με διεθνές προφίλ και κατόρθωσαν να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη σε πρακτικό επίπεδο για τους συμμετέχοντες. Αυτή η διαδικασία εμπλουτίστηκε με παρουσιάσεις από την Δρ. Dilay Celebi, Ερευνήτρια και Καθηγήτρια του SouthEast European Research Centre SEERC που μας παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες των επιχειρηματικών μοντέλων που ενσωματώνουν στόχους βιωσιμότητας, καθώς και τον κ. Πάνο Ρεμούνδο, υπεύθυνο διαχείρισης του Creativity Platform που εμβάθυνε σε θέματα branding και εταιρικής ταυτότητας.  Την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να διαδράσουν με τους εισηγητές Δρ. Γιώργο Μπόντζιο, συν-ιδρυτή της Agroverse που παρουσίασε τις προσπάθειες της εταιρίας του στο θέμα των ρομποτικών εφαρμογών στην αγροδιατροφή, και τον Δρ. Στέφανο Τσιακμάκη, συν-ιδρυτή της BIO2CHP που μίλησε για την αξία της υπολειμματικής βιομάζας στην αποκεντροποίηση της παραγωγής ενέργειας. Κατόπιν οι ομάδες εισήχθησαν στις βασικές αρχές και στα διαφορετικά επίπεδα παρουσίασης μιας ιδέας από το high concept pitch έως μια πλήρη παρουσίαση, μαζί με τα soft skills που μπορούν να ενισχύσουν αποτελεσματικά την προβολή μιας προσπάθειας 

 

Next Stage Sustainability Bootcamp 2023

 

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου ήταν αφιερωμένο στις παρουσιάσεις των ομάδων με ανοιχτό και συνεργατικό τρόπο, με την υποστήριξη του Νικόλαου Τσονιώτη, και Δημήτριου Κουρτέση της Ideas Forward, αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις στην παρουσίαση της πρότασης αξίας, των δυνατοτήτων της αγοράς και του οδικού χάρτη που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων, με έμφαση στις αρχές της σχεδιαστικής σκέψης και στην αξία του τρόπου αφήγησης που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης παρουσίασης.  

Η μέρα ήταν επίσης εμπλουτισμένη με ομιλίες από ακαδημαϊκούς και παραγωγούς. Ο κ. Ευάγγελος Γκλαβάκης, γεωπόνος, παραγωγός και ιδρυτής της Krop μίλησε για τις τάσεις στην αγροδιατροφή και πως επηρεάζουν την παραγωγή και τις επιλογές μας. Ο αν. καθ. Ιωάννης Μουρτζίνος, του τμήματος Χημείας Τροφίμων του Αριστοτελείου, εισήγαγε της ομάδες στην υπεραξία των εκχυλισμάτων που μπορούν να αλλάξουν το παραγωγικό τοπίο και τις στοχεύσεις των παραγωγών, ενώ τέλος από Ιταλία συνδέθηκε ο κ. Φρανσέσκο Μουσάρντο, ιδρυτής της Alberami, που παρουσίασε πως η στροφή σε βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές μπορεί και να βοηθήσει το περιβάλλον αλλά και να εξασφαλίσει παράλληλα εισοδήματα στον αγροδιατροφικό κλάδο.

 

 

Η Κυριακή 12 Νοεμβρίου ήταν η κορύφωση των προσπαθειών των ομάδων. Είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους ενώπιον μιας ομάδας αξιολογητών και ομιλητών μεταξύ των οποίων ο κ. Γρηγόρης Χατζηκώστας, υποδιευθ. Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Foodscale Hub, που εκτός των άλλων μίλησε για μύθους και αλήθειες του επενδυτικού τοπίου στον κλάδο, και ο κ. Νικόλαος Κολτσίδας, πρόεδρος της Proud Farm Group of Farmers που αναφέρθηκε στις τάσεις της κτηνοτροφίας και την επικοινωνία καινοτομιών στους κτηντρόφους. Επίσης, το Next Stage τίμησαν με τη συμμετοχή τους οι κκ. Marco Della Puppa και Ανδρέας Σπυρίδης που εκπροσώπησαν το Ελληνο-Ιταλικό και Ελληνο-Γερμανικό επιμελητήριο αντίστοιχα και αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες διασύνδεσης που μπορούν να προσφέρουν καθώς και σε επικείμενους διαγωνισμούς που ενδιέφεραν τις συμμετέχουσες ομάδες, ολοκληρώνοντας με τον κ. Θεόδωρο Τσαμουρτζή, υπεύθυνο διαχειριστή του AgroTechnology Export Cluster που τόνισε τις δυνατότητες του δικτύου για διασύνδεση με διεθνείς αγορές. 

 

Μετά από έναν αυστηρό αλλά συναρπαστικό διαγωνισμό, οι startups αξιολογήθηκαν με βάση 5 βασικά κριτήρια: 

 • Κριτήριο αξιολόγησης #1. Ανάγκη του πελάτη και πρόταση αξίας 
 • Κριτήριο αξιολόγησης #2. Μέγεθος αγοράς / Οικονομική ευκαιρία 
 • Κριτήριο αξιολόγησης #3. Ανάλυση ανταγωνισμού και διαφοροποίησης 
 • Κριτήριο αξιολόγησης #4. Συμπληρωματικότητα ομάδας και επίπεδο ετοιμότητας για το επόμενο στάδιο 
 • Κριτήριο αξιολόγησης #5. Πρόοδος της ομάδας μέχρι σήμερα και η στρατηγική επίτευξης στόχων για το επόμενο στάδιο 

Με τις παρακάτω ομάδες να κατατάσσονται στις 4 πρώτες θέσεις από τις 8 ομάδες που συμμετείχαν: 

 • CDXI solutions, ερευνητική ομάδα από το ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ που κάνει χρήση δορυφορικών τεχνολογιών και τεχνητής νοημοσύνης για απομακρυσμένη εξέταση ποιότητας νερού 
 • Corphes, μια ήδη εγκαθιδρυμένη εταιρία στο χώρο της παραγωγής και εκμετάλλευσης των ελληνικών βοτάνων με γνώμονα την καινοτομία στην εφαρμογή τους  
 • Zarzavat, εταιρία στην παραγωγή λαχανικών προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της υψηλής γαστρονομίας 
 • ThinkBeeg, μια ομάδα με πολύ όρεξη να εκπαιδεύσει νέα παιδιά και να τα εισάγει στον κόσμο της μέλισσας μέσω βιωματικών εργαστηρίων 


 

Το τέλος του Next Stage Sustainability Bootcamp σηματοδότησε την αρχή μιας συνεχούς συνεργασίας μεταξύ, αφενός των Ideas Forward και Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, και των ομάδων αφετέρου, καθώς τα βραβεία αποσκοπούσαν στην υποστήριξη των συμμετεχόντων στα επόμενα βήματα με δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες, και διάθεση συνεργατικού και γραφειακού χώρου. Η ομάδα της Ideas Forward θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη 3 ομάδων στο πλαίσιο επιχειρηματικής και επενδυτικής ετοιμότητας, ενώ η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομία θα φιλοξενεί ομάδες στις εγκαταστάσεις της για ένα έτος, αφαιρώντας το οικονομικό βάρος της δημιουργίας χώρου γραφείων, επιδεικνύοντας τη συνεχή υποστήριξή της στο οικοσύστημα καινοτομίας. 

Καθώς τα Ηνωμένα Έθνη και οι οικονομίες του κόσμου πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις για την εκπλήρωση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η καινοτομία σε διαδικασίες, προϊόντα και υπηρεσίες σε όλους τους παράγοντες της τετραπλής έλικας όπως των κυβερνήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών αποκτά πρωταρχική σημασία. Πρωτοβουλίες όπως το Next Stage Sustainability Bootcamp και άλλες είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση και τη δημιουργία γόνιμου εδάφους για συνέργειες και συνεργασίες, που οδηγούν σε ένα πιο συμπεριληπτικό, καινοτόμο και βιώσιμο μέλλον. 

 

Οι ομάδες στην αγροδιατροφή και τη βιωσιμότητα που διακρίθηκαν στο Next Stage Sustainability Bootcamp 2023

Με τη συμμετοχή startups, ερευνητών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα από την παραγωγή και την μεταποίηση έως την εκπαίδευση και ομάδες με γνώμονα τη βιωσιμότητα, πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά το Next Stage Sustainability Bootcamp από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και την Ideas Forward σε συνεργασία με το Friedrich Naumann Foundation for Freedom.

Δέκα ομάδες έλαβαν εκπαίδευση, εξειδικευμένη καθοδήγηση και είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν με επιχειρηματίες, φορείς και στελέχη οργανισμών που στηρίζουν έμπρακτα τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναζητούν συνεργασίες. Την τελευταία ημέρα του προγράμματος οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις ιδέες τους στην κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από θεσμικούς επενδυτές και φορείς του αγροδιατροφικού κλάδου.

Το 1o βραβείο απονεμήθηκε στην CDXi Solutions, εταιρία τεχνοβλαστό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, η οποία παρέχει state-of-the-art λύσεις τεχνητής νοημοσύνης σε προβλήματα ποιότητας και ποσότητας νερού, βοηθώντας και τον αγροδιατροφικό τομέα στην πορεία για ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το 2o βραβείο απέσπασαν οι Corphes, μια εταιρεία τροφίμων που καινοτομεί σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της, παράγοντας αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας με βάση τα βότανα, σε ελεγχόμενες μικρές ποσότητες και σε συγκεκριμένες περιοχές όπως σε υψόμετρο από 800 ως 1.500 μέτρα στα Καμβούνια Όρη των Γρεβενών.

Τo 3o βραβείο δόθηκε στην ZARZAVAT private customized farming, μια αγροδιατροφική εταιρεία καλλιέργειας premium baby και πολύχρωμων λαχανικών σε tailor made μεγέθη, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε εστιατόρια fine dining και ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, bars και delicatessen.

Οι κριτές έκαναν ειδική αναφορά στην ομάδα Think Beeg, η οποία με βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα παιδιά, στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου των μελισσών και των προϊόντων της. Τα παιδιά μπορούν να δουν από κοντά την κοινωνία των μελισσών μέσω της κυψέλης παρατήρησης.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν κέρδισαν συνολικά βραβεία 5.000 ευρώ σε υπηρεσίες. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας διαθέτει για 12 μήνες το co-working space στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη διεύθυνση της ως έδρα της επιχείρησης, ενώ η Ideas Forward προσφέρει συμβουλευτική επιχειρηματικού μοντέλου και επενδυτικής ετοιμότητας.

Οι 10 ομάδες που έλαβαν μέρος στο Next Stage Sustainability Bootcamp ήταν:
1. Topinambur
2. SmooCream
3. DEMETER
4. CDXi Solutions
5. Corphes
6. Think Beeg
7. SAVE THE WATER – SAVE OUR FUTURE
8. ZARZAVAT private customized farming
9. Social Food
10. Mesonisi inglorious products

«Βοηθήσαμε 10 επιχειρηματικές ομάδες να ωριμάσουν την ιδέα τους, να την παρουσιάσουν σε φορείς της πόλης και εν δυνάμει επενδυτές με σκοπό να συγκεντρώσουν επαφές και στήριξη για την ολοκλήρωση του εγχειρήματός τους» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΑΖΚ, Κώστας Τραμαντζάς με την ολοκλήρωση του Next Stage Sustainability Bootcamp.

Η Ελένη Σιαπικούδη, βοηθός προγράμματος στο Ίδρυμα Friedrich Naumann για την Ελευθερία Ελλάδας και Κύπρου σημείωσε ότι «έχουμε την χαρά για 3η συνεχόμενη χρονιά να στηρίζουμε το Next Stage Sustainability Bootcamp, ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για νέες startups που επιθυμούν να αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία, και τους ανθρώπους για να πάνε στο επόμενο στάδιο την επιχειρηματική τους ιδέα. Βασικός μας στόχος είναι να προωθήσουμε την καινοτομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα».

Στους στόχους του προγράμματος αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουρτέσης, συνιδρυτής της εταιρείας Ideas Forward σημειώνοντας ότι “στο Next Stage Sustainability Bootcamp θέλουμε να στηρίζουμε τους επιχειρηματίες που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι ομάδες που συμμετείχαν δοκιμάζουν κάτι καινούργιο, κάτι δύσκολο και πρωτοποριακό. Το εγχείρημα τους θα μας πάει όλους μπροστά, σε ένα βιώσιμο μέλλον σύμφωνα με τους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη”.

Το Next Stage είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας σε συνεργασία με το Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus και υλοποιείται από την Ideas Forward. Στόχος του προγράμματος είναι η ενσωμάτωση ενός ή περισσότερων εκ των 17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία προκειμένου να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για συνέργειες και συνεργασίες, που θα οδηγήσουν σε ένα πιο συμπεριληπτικό, καινοτόμο και βιώσιμο μέλλον.

Next Stage 2023 Εικόνα 4

 

Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2023

Next Stage Sustainability Bootcamp 2023

 Next Stage: Νέο Bootcamp για καινοτόμες ιδέες στην αγροτική παραγωγή και την ενέργεια

Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας  στηρίζει την επιχειρηματικότητα στους τομείς αγροδιατροφής και ενέργειας.

Το Next Stage προσκαλεί για 3η χρονιά νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν το βλέμμα στραμμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη, να δηλώσουν συμμετοχή στο Next Stage Sustainability Bootcamp 2023 που θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 12 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Φέτος το πρόγραμμα δίνει έμφαση σε ιδέες αρχικού σταδίου από startups και ερευνητές γύρω από τους άξονες της αγροδιατροφής και της ενέργειας.

Πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα υποστήριξης που στόχο έχει να ενδυναμώσει νέες και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες στον αγροδιατροφικό και ενεργειακό τομέα, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω και να απαντήσουν στις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις. Το στοίχημα για την οικοδόμηση της επόμενης μέρας του πλανήτη, είναι ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμο και ανθεκτικό, όπου απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες. 

Εάν θέλετε να συνεισφέρετε σε αυτήν την προσπάθεια και δουλεύετε σε μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, τότε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για να πάρετε μέρος στο bootcamp, μέχρι 27 Οκτωβρίου στο nextstage.gr. Κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου bootcamp οι επιλεγμένες ομάδες θα λάβουν εκπαίδευση και εξειδικευμένη καθοδήγηση από επίλεκτους μέντορες στον τομέα της βιωσιμότητας. Επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία δικτύωσης με επιχειρηματίες, φορείς και  στελέχη οργανισμών που στηρίζουν έμπρακτα τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναζητούν συνεργασίες. Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε θεσμικούς επενδυτές και επιχειρηματικούς αγγέλους, διεκδικώντας βραβεία συνολικής αξίας άνω των 5.000€ και συνεχιζόμενη υποστήριξη και μετά την ολοκλήρωση του Bootcamp.

Το Next Stage είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας σε συνεργασία με το Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus και υλοποιείται από την Ideas Forward. Στόχος του προγράμματος είναι η ενσωμάτωση ενός ή περισσότερων εκ των 17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία προκειμένου να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για συνέργειες και συνεργασίες, που θα οδηγήσουν σε ένα πιο συμπεριληπτικό, καινοτόμο και βιώσιμο μέλλον.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στο nextstage.gr μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα nextstage.gr, στο Facebook και στο LinkedIn αλλά και στην ιστοσελίδα και τα κοινωνικά δίκτυα της ΑΖΚ.

 

Εκδήλωση: Next Stage Sustainability Bootcamp 2022

Το Next Stage Sustainability Bootcamp 2022 πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1ης και 10ης Ιουλίου. Διοργανώθηκε από τη Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και υλοποιήθηκε από την Ideas Forward, με την υποστήριξη του Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece. 

A group of people posing for a photo Description automatically generated

Η εκδήλωση υποστήριξε ομάδες, οι προσπάθειες των οποίων ήταν συσχετισμένες με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιλεγμένες ομάδες συμμετείχαν σε ένα 6ήμερο εκπαιδευτικών εργαστηρίων, με καλεσμένους ομιλητές, και δικτύωση, όλα σχεδιασμένα για να τις βοηθήσουν να κάνουν τα επόμενα βήματά τους και να εξελίξουν τις ιδέες και τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε:

 • Εκπαίδευση σε επιχειρηματικές δεξιότητες
 • Εξατομικευμένη καθοδήγηση
 • Ομιλίες επισκεπτών και δικτύωση με έμπειρα στελέχη της αγοράς
 • Παρουσίαση των προσπαθειών τους ενώπιον στελεχών της αγοράς και επενδυτών
 • Βραβεία και έπαθλα

Το πρόγραμμα βασίστηκε στον θεσμικό ρόλο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και στη γνώση, την εμπειρία και το δίκτυο της Ideas Forward, υπεύθυνοι φορείς για το περσινό πρόγραμμα επιτάχυνσης Next Stage Challenge 2021, το οποίο υποστήριξε 27 ομάδες για τρεις μήνες, καταλήγοντας σε χρηματικά βραβεία και επενδύσεις που έλαβαν οι νικήτριες ομάδες.

Το Next Stage Sustainability Bootcamp ξεκίνησε με μια εισαγωγική συνεδρία από το Νικόλαο Τσονιώτη, συνιδρυτή της Ideas Forward, και τον Κώστα Τραμάντζα, Διευθυντή της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, παρέχοντας λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τη δομή και τους στόχους του. Οι ομάδες είχαν επίσης την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το ταξίδι της καινοτόμου επιχειρηματικότητας (starting up) όπως παρουσιάστηκε από το Στέφανο Τσιακμάκη, συνιδρυτής της Bio2CHP και της Ideas Forward, και το Θεόδωρο Σοφιανό, Ερευνητής Καινοτομίας & Ανάπτυξης Προϊόντων της Unismack και ιδρυτή της Digital Bites.

Το Σάββατο και η Κυριακή ήταν αφιερωμένες στην εκπαίδευση και τα πρακτικά εργαστήρια σχετικά με τον καμβά επιχειρηματικών μοντέλων, την επικύρωση υποθέσεων και τον σχεδιασμό πειραμάτων, βασικά επιχειρηματικά εργαλεία που βοηθούν τις ομάδες να αναγνωρίσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και τις βασικές τους υποθέσεις, προκειμένου να σχεδιάσουν τα σωστά πειράματα και να αποκτήσουν γνώσεις για την αγορά την οποία στοχεύουνε. Επιπλέον, η εκδήλωση φιλοξένησε τον Joachim Köchling, International Managing Director (Expert of Greece), IFM Institut für den Mittelstand, ο οποίος μοιράστηκε την εμπειρία του σχετικά με τακτικές πωλήσεων, καθώς και το δικό του επιχειρηματικό ταξίδι και πώς η δυναμική της ομάδας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μια κατά τα άλλα μελετημένη επιχειρηματική προσπάθεια.

Την Τετάρτη, 6 Ιουλίου, οι ομάδες εισήχθησαν στις βασικές αρχές και στα διαφορετικά επίπεδα παρουσίασης μιας ιδέας από το high concept pitch έως μια πλήρη παρουσίαση, μαζί με τα soft skills που μπορούν να ενισχύσουν αποτελεσματικά την προβολή μιας προσπάθειας. Η προσκεκλημένη μας ομιλήτρια ήταν η Πηνελόπη Παγώνη, Σύμβουλο ESG & Sustainability και πρώην Διευθύντρια ESG στον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία κατάφερε να αποσαφηνίσει τις διαφορές ανάμεσα σε ESG, CSR και CSRD, παρέχοντας παράλληλα μια εικόνα για το πώς οι οδηγίες αναφοράς ESG μπορούν να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, καθώς και να οδηγήσουν σε συνέργειες και συνεργασίες για την ικανοποίηση των 17 στόχων βιωσιμότητας. 

A group of people sitting at tables Description automatically generated with medium confidence

Το Σάββατο 9 Ιουλίου ήταν αφιερωμένο στο να δουλεύουμε τις παρουσιάσεις των ομάδων με ανοιχτό και συνεργατικό τρόπο, με την υποστήριξη του Νικόλαου Τσονιώτη, Δημήτριου Κουρτέση και Στέφανου Τσιακμάκη της Ideas Forward, αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις στην παρουσίαση της πρότασης αξίας, των δυνατοτήτων της αγοράς και του οδικού χάρτη που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων, με έμφαση στις αρχές της σχεδιαστικής σκέψης και στην αξία του τρόπου αφήγησης που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης παρουσίασης. 

Η μέρα ήταν επίσης γεμάτη με ομιλίες από την Αλεξάνδρα Σαρμά, Γενική Διευθύντρια & Συνεργάτη στο SDG House Greece, που μίλησε για τον ρόλο του SDG House στο οικοσύστημα βιωσιμότητας, την Alexandra Nitzlader, Social Finance & Venture Capital Expert και Regional Manager Austria στο FASE – Φορέας Χρηματοδότησης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που σκιαγράφησε το επενδυτικό τοπίο και τον ρόλο του FASE στο επενδυτικό οικοσύστημα και την Ελίνα Κουτσουραδή, Επιχειρηματία, Άγγελο Επενδυτή και Ιδρυτικό Μέλος του Hellenic Business Angels Network που παρουσίασε τη συμβολή των αγγέλων επενδυτών σε νεοσύστατες επιχειρήσεις. 

Ο κατάλογος των προσκεκλημένων ομιλητών ολοκληρώθηκε με τον Ευάγγελο Κοσμίδη, ιδρυτή της DRAXIS Environmental S.A. και Managing Partner σε νεοσύστατη εταιρεία Venture Capital, παρέχοντας πληροφορίες για τις ευκαιρίες που προκύπτουν για επενδύσεις, με γνώμονα τους στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ και το πλαίσιο ESG. 

Η Κυριακή 10 Ιουλίου ήταν η κορύφωση των προσπαθειών των ομάδων. Είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους ενώπιον μιας ομάδας αξιολογητών μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και της Loufakis Chemicals S.A., ο Βασίλης Νικολόπουλος, Επικεφαλής Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Έρευνας της MYTILINEOS S.A, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, Διευθυντής Πωλήσεων της Alumil Α.Ε. και Ευάγγελος Κοσμίδης.

Μετά από έναν αυστηρό αλλά συναρπαστικό διαγωνισμό, οι startups αξιολογήθηκαν με βάση 5 βασικά κριτήρια:

 • Κριτήριο αξιολόγησης #1. Ανάγκη του πελάτη και πρόταση αξίας
 • Κριτήριο αξιολόγησης #2. Μέγεθος αγοράς / Οικονομική ευκαιρία
 • Κριτήριο αξιολόγησης #3. Ανάλυση ανταγωνισμού και διαφοροποίησης
 • Κριτήριο αξιολόγησης #4. Συμπληρωματικότητα ομάδας και επίπεδο ετοιμότητας για το επόμενο στάδιο
 • Κριτήριο αξιολόγησης #5. Πρόοδος της ομάδας μέχρι σήμερα και η στρατηγική επίτευξης στόχων για το επόμενο στάδιο

Με τις παρακάτω ομάδες να κατατάσσονται στις 5 πρώτες θέσεις από τις 12 ομάδες που συμμετείχαν:

 • Agro-U, σύνδεση αγροτών με εργατικό δυναμικό
 • RespiBit, έγκυρη και οικονομική ανίχνευσης φυματίωσης με καινοτόμο τεχνολογία
 • Neurohive, υποστήριξη λήψης αποφάσεων και αποτελεσματικότητας σε γαλακτοπαραγωγικές μονάδες μέσω ανάλυσης δεδομένων
 • • Project DENN, καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων μέσω υποστήριξης επαληθεύσιμης δημιουργίας περιεχομένου από τους πολίτες και τους δημοσιογράφους
 • • ctrlEat, υποστήριξη ξενοδοχείων προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούν επισκέπτες με ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις/ανάγκες

Η ημέρα και η εκδήλωση ολοκληρώθηκαν με δύο ακόμη ομιλίες από το Βασίλη Νικολόπουλο και τον Αλέξανδρο Μυλωνά παρέχοντας συγκεκριμένες ιδέες για το πώς η Ελληνική Βιομηχανία αντιμετωπίζει τη βιωσιμότητα και την ανοιχτή καινοτομία. Ακολούθησε η τελετή βράβευσης, και δόθηκε χρόνος για δικτύωση  όπου οι συμμετέχουσες ομάδες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ιδέες τους εκτενώς με τους αξιολογητές.

Το τέλος του Next Stage Sustainability Bootcamp σηματοδότησε την αρχή μιας συνεχούς συνεργασίας μεταξύ, αφενός των Ideas Forward και Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, και των ομάδων αφετέρου, καθώς τα βραβεία αποσκοπούσαν στην υποστήριξη των συμμετεχόντων στα επόμενα βήματα με δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες, διάθεση συνεργατικού και γραφειακού χώρου και υπηρεσίες Amazon Cloud Services έως και $10.000. Η ομάδα της Ideas Forward θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη 6 ομάδων στο πλαίσιο επιχειρηματικής και επενδυτικής ετοιμότητας, πιστώσεις υπηρεσιών AWS και θα παρέχει είσοδο στο πρόγραμμα Next Stage Sustainability Accelerator αυτού του φθινοπώρου, ενώ η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας θα φιλοξενεί ομάδες στις εγκαταστάσεις της για ένα έτος, αφαιρώντας το οικονομικό βάρος της δημιουργίας χώρου γραφείων, επιδεικνύοντας τη συνεχή υποστήριξή της στο οικοσύστημα καινοτομίας.

Καθώς τα Ηνωμένα Έθνη και οι οικονομίες του κόσμου πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις για την εκπλήρωση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η καινοτομία σε διαδικασίες, προϊόντα και υπηρεσίες σε όλους τους παράγοντες της τετραπλής έλικας όπως των κυβερνήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών αποκτά πρωταρχική σημασία. Πρωτοβουλίες όπως το Next Stage Sustainability Bootcamp και άλλες είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση ενός στέρεου εδάφους και τη δημιουργία γόνιμου εδάφους για συνέργειες και συνεργασίες, που οδηγεί σε ένα πιο συμπεριληπτικό, καινοτόμο και βιώσιμο μέλλον.

Θεσσαλονίκη, 30 Μαΐου 2022

Το Next Stage Sustainability Bootcamp προωθεί «πράσινες» επιχειρηματικές ιδέες!

Ένα χρόνο μετά τον επιχειρηματικό διαγωνισμό Next Stage Challenge με μεγάλη συμμετοχή νεοφυών επιχειρήσεων και έπαθλα άνω των 20.000€, διοργανώνεται το Next Stage Sustainability Bootcamp με κύριο στόχο την προώθηση και ενίσχυση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Το πρόγραμμα διοργανώνεται από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (https://www.thessinnozone.gr) σε συνεργασία με το Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus (https://www.freiheit.org/greece) και υλοποίηση από την Ideas Forward (https://ideasforward.com).

Μπορεί να συνδυαστεί η βιωσιμότητα με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα; Όλο και περισσότερες εταιρείες και οργανισμοί αναδιοργανώνουν τη λειτουργία τους προτείνοντας νέες και πρωτοπόρες πρακτικές για την βιωσιμότητα τους, τη διαφύλαξη των πόρων του πλανήτη, την εναρμόνισή τους με τις ευρωπαϊκές και ελληνικές νομοθεσίες και τη μεταστροφή του κόσμου σε πιο πράσινες επιλογές και λύσεις.

Εάν δουλεύετε πάνω σε μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα που επιδιώκει ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία ή το περιβάλλον, το Next Stage Sustainability Bootcamp είναι για εσάς! Από 1 έως 10 Ιουλίου, 15 επιλεγμένες επιχειρηματικές ιδέες με αντικείμενο τη βιώσιμη ανάπτυξη θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν την επιχειρηματική τους προσπάθεια στο επόμενο στάδιο.

Κατά τη διάρκεια του Bootcamp, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, οι ομάδες θα λάβουν εκπαίδευση και εξατομικευμένη καθοδήγηση. Παράλληλα θα έχουν ευκαιρίες δικτύωσης με οργανισμούς και επιχειρήσεις που στηρίζουν έμπρακτα τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναζητούν συνεργασίες. Στο τέλος του Bootcamp θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε θεσμικούς επενδυτές και επιχειρηματικούς αγγέλους ενώ με τη συμμετοχή τους θα διεκδικήσουν βραβεία και συνεχιζόμενη υποστήριξη και μετά την ολοκλήρωση του Bootcamp.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στο nextstage.gr μέχρι τις 18 Ιουνίου.

Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα nextstage.gr, στο Facebook (https://www.facebook.com/nextstage.gr) και στο LinkedIn (https://www.linkedin.com/showcase/next-stage-gr).

 

 


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.