Δυναμική συνέχεια για το Παραγωγικό Σκασιαρχείο


Με πολύ μεγάλη επιτυχία συνεχίζουν να πραγματοποιούνται οι δράσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος Παραγωγικό Σκασιαρχείο από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας σε συνεργασία με το STEAMulator.

Παραγωγικό Σκασιαρχείο: Δυναμική συνέχεια

 

παραγωγικό σκασιαρχείο

 

Στις 25 Απριλίου 2018 μαθητές και μαθήτριες τριών σχολείων και συγκεκριμένα του ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου, του 3ου ΓΕΛ Πολίχνης και του 3ου ΓΕΛ Δράμας, συναντήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΟΚ!Thess για να γνωρίσουν και να συζητήσουν με τρεις καινοτόμους επιχειρηματίες κάτω των 40 της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μίλησαν στους μαθητές για την επιχειρηματική τους διαδρομή, την καθημερινή λειτουργία και το αντικείμενο της επιχείρησής τους,  τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την αρωγή τους σε αυτή μας την προσπάθεια.

Η κα Λήδα Παπατζήκα, στέλεχος της Αλεξάνδρειας Ζώνης, μέσα από μια διαδραστική συζήτηση, εισήγαγε στους μαθητές τις έννοιες της σύγχρονης οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, εστιάζοντας σε μια Θεσσαλονίκη που καινοτομεί κι έχει εξωστρέφεια, ενώ στη συνέχεια η κα  Βικτώρια Περβίζου, υπεύθυνη του προγράμματος SΤΕΑΜulator παρουσίασε τις δράσεις υλοποίησης βιωματικών και διαδραστικών  εργαστηρίων επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ο κος Παντελής Ζάρκος, CoFounder & Creative Director της Elektronio, η οποία ασχολείται με τον σχεδιασμό και κατασκευή οχημάτων προσωπικής μετακίνησης βασισμένα στο ηλεκτρικό ποδήλατο με μια επαναστατική γεωμετρία, παρουσίασε την δραστηριότητα της εταιρείας που έχει αποσπάσει επαίνους και βραβεία για την επιχειρηματική της ιδέα, μιλώντας παράλληλα για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ως ομάδα.

Στην ερώτηση των μαθητών σχετικά με την «διασφάλιση» μιας ιδέας, ο κος Ζάρκος απάντησε ότι όσο πιο μοναδική είναι η ιδέα είναι σίγουρα σημαντική η ασφάλεια, αλλά από την άλλη και η εξωστρέφεια είναι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία. Σχετικά με την χρηματοδότηση σημείωσε ότι «κεφάλαια υπάρχουν αλλά θα πρέπει να υπάρχει το σωστό business plan ώστε να επενδύσει κάποιος».

Στη συνέχεια ο κος Στέφανος Τσιακμάκης, CoFounder & Managing Director της Bio2CHP, spin-off του ΑΠΘ με στόχο τη διάθεση στην αγορά μιας τεχνολογίας που επιτρέπει τη χρήση ακατέργαστης υπολειμματικής βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας μικρής κλίμακας, μίλησε για τη δική του προσωπική επιχειρηματική πορεία σημειώνοντας ότι «το να θες να κάνεις κάτι δικό σου αλλά και το να θες να βγάλεις χρήματα μέσα από αυτό είναι δυο χαρακτηριστικά που διαθέτει ένας επιχειρηματίας ακόμη και από αυτή τη μαθητική ηλικία».

Επίσης ο κ. Τσιακμάκης παρότρυνε τους μαθητές να λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα και εμπειρίες στην ηλικία που βρίσκονται ώστε να βρουν τι είναι αυτό που τους αρέσει να κάνουν και να το κυνηγήσουν και επαγγελματικά.

Τέλος, ο κος Γιώργος Χατζόπουλος, CoFounder & Marketing Director της Stonewave, μιας πρωτοπόρας εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού και προγραμματισμού, παρουσίασε τις δυσκολίες και το μοναχικό κόσμο του επαγγέλματος ενός προγραμματιστή αλλά και τις μισθολογικές και επαγγελματικές ευκαιρίες εξέλιξης που υπάρχουν ανά τον κόσμο, ενώ τόνισε στους μαθητές τη σημασία της ομάδας για την υλοποίηση μιας ιδέας αναφέροντας ότι «ένα κύτταρο από μόνο του δεν αρκεί για να λειτουργήσει ένας οργανισμός αλλά χρειάζεται να υπάρχει η σωστή σύνθεση».

Το σημαντικό ακόμη και στον κόσμο του προγραμματισμού είναι η αγάπη για αυτό που κάνεις έστω και αν αυτό είναι κάτι τόσο απρόσωπο όσο οι κώδικες.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση workshop, όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε τετ α τετ συζητήσεις με τους επιχειρηματίες, υποβάλλοντας ερωτήσεις σχετικά με την επιχειρηματική τους ιδέα, τη σημασία της ομάδας και της επικοινωνίας, την αποτυχία, την επιτυχία κ.ο.κ.

Σκοπός του Παραγωγικού Σκασιαρχείου, το οποίο έχει εγκριθεί από Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, είναι να συμβάλει στην ενημέρωση των μαθητών σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης, επιλογής και σχεδιασμού σταδιοδρομίας μέσα από την επαφή με την επιχειρηματική καινοτομία και την καινοτομική παραγωγική διαδικασία.Leave a Replynew address

Νέο Καθεστώς Προστασίας Δεδομένων – GDPR

Τρόποι για την καλύτερη προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.

Παρακολουθήστε live την εκδήλωση εδώ