Καινοτόμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Μαθητές Λυκείου

 από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας

Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας υλοποιεί με εξαιρετική επιτυχία από το 2017 μέχρι σήμερα το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Παραγωγικό Σκασιαρχείο», αντικείμενο του οποίου είναι η επίσκεψη μαθητών των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων) της Κεντρικής Μακεδονίας σε καινοτομικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας.

Σκοπός του προγράμματος στο πλαίσιο επαγγελματικού προσανατολισμού είναι η ομαλή και πλέον κατάλληλη για κάθε άτομο μετάβασή του στην αγορά εργασίας. Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας υλοποιείται με τη μορφή επισκέψεων σε καινοτόμες επιχειρήσεις και συζητήσεις με εκπροσώπους αυτών και της ΑΖΚ που στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή πληροφόρηση του μαθητικού πληθυσμού αναφορικά με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες αλλά και με επιτυχημένα παραδείγματα καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδραστικά εργαστήρια/case studies, προσαρμοσμένα στο αντικείμενο κάθε επιχείρησης και στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών.

Ειδικότεροι στόχοι του προγράμματος

–   Επαφή των μαθητών με πρωτεργάτες της καινοτομίας, πραγματικούς επιστήμονες επαγγελματίες και ερευνητές και οραματιστές της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της παραγωγικής οικονομίας, λαμβάνοντας ταυτόχρονα την εμπειρική γνώση της καινοτομίας και του επιχειρείν.

–   Νέοι άνθρωποι με ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα- σε θεωρητικό ή πρακτικό επίπεδο- και την καινοτομία ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις για την οικονομία και υποβάλλουν ερωτήματα στις διοικήσεις των επιχειρήσεων, ώστε να οικοδομήσουν μια κοινή κουλτούρα δημιουργίας.

–   Παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στους νέους που βρίσκονται ακόμη σε εκπαιδευτική διαδικασία,  έτσι ώστε εκείνοι να καταλήξουν σε συνετές και ώριμες ακαδημαϊκές και επαγγελματικές αποφάσεις.

–   Ενδυνάμωση της προσωπικότητας των συμμετεχόντων μέσω ασκήσεων για την ηγεσία και τη διοίκηση.

–   Καλλιέργεια μια νέας κουλτούρας διάχυσης και αξιοποίησης της γνώσης.

–   Προώθηση σύγχρονων μορφών απασχόλησης και ανάπτυξη νεανικής επιχειρηματικότητας.

Για το σχολικό έτος 2020-2021:

To Παραγωγικό Σκασιαρχείο εφαρμόστηκε αυστηρά διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας Covid-19. Πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετική επιτυχία οκτώ (8) δράσεις του προγράμματος από τον Φεβρουάριο του 2021, λόγω της πανδημίας και της μη δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν:

  • 300 μαθητές από 7 σχολεία: 2ο ΕΠΑΛ – ΕΚ Ευόσμου, 1ο ΓΕΛ ΚΙΛΚΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΩΝΑ, ΓΕΛ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΥΟΣΜΟΥ, ΔΕΛΑΣΑΛ, 1ο ΕΠΑΛ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ, 1ο ΕΠΑΛ Νάουσας
  • 8 καινοτόμες επιχειρήσεις: 
Παραγωγικό Σκασιαρχείο Logos Επιχειρήσεων

Η ΑΖΚ μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει συνολικά 33 δράσεις του προγράμματος «Παραγωγικό Σκασιαρχείο», όπου περισσότεροι από 1200 μαθητές έχουν γνωρίσει 25 καινοτόμες επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος.

Testimonials μαθητών

Γνώρισα τι σημαίνει καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Έμαθα ότι υπάρχουν μεγάλες εταιρείες πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη.

Το κομμάτι με τις ομάδες ήταν πολύ ωραίο γιατί είχαμε τη δυνατότητα να σκεφτούμε σαν επιχειρηματίες.

Με εντυπωσίασε η δυνατότητα του να διαφημίσουμε ένα δικό μας προϊόν.

Έμαθα πολλά καινούργια πράγματα σε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα!

Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό το πρόγραμμα γιατί περάσαμε δημιουργικά τον χρόνο μας.

Το πρόγραμμα δίνει μια εικόνα της πραγματικότητας εκτός σχολείου.

Αυτό το πρόγραμμα θεωρώ ότι σε κάνει να σκέφτεσαι πιο δημιουργικά.

Μου άρεσε αρκετά το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε και στάθηκε αφορμή για να σκεφτώ πιο ενδελεχώς ζητήματα όπως εκείνα που σχετίζονται με τους ορούς καινοτομία και εφεύρεση. 

Testimonials επιχειρήσεων 

Το σημαντικότερο είναι ότι δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να δουν τι θα μπορούσαν να κάνουν με τις γνώσεις και τα εφόδια που θα αποκομίσουν από το σχολείο και μετέπειτα το πανεπιστήμιο.

Πολύ καλή οργάνωση, με συνέπεια και ευελιξία στη διαμόρφωση του περιεχομένου. Θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική τη διασύνδεση των μαθητών με την επαγγελματική πραγματικότητα, ώστε να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να μπορούν να κάνουν τις καταλληλότερες – για τους ίδιους – επιλογές.

Θερμές ευχαριστίες στο δίκτυο των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την εξαιρετική συνεργασία, συμβάλλοντας με τις πολύτιμες εμπειρίες τους στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας διάχυσης και αξιοποίησης της γνώσης. 

Εάν είσαι επιχείρηση που θέλει να συμβάλει στην καλλιέργεια νέας κουλτούρας διάχυσης και αξιοποίησης γνώσης ή Σχολική Μονάδα που θέλει να γνωρίσει από κοντά καινοτόμες επιχειρήσεις, επικοινώνησε με την Υπεύθυνη του προγράμματος: Λήδα Παπατζήκα, Τηλ. 2316-019621, papatzika@thessinnozone.gr


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.