Ψήφο εμπιστοσύνης στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (COPE-H) του ΑΠΘ αποτελεί η υπογραφή συμφώνου συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού (HOPE-A) και του ιαπωνικού συνδέσμου επιχειρήσεων (JAPEC).

Η συμφωνία με τον JAPEC, στον οποίο συμμετέχουν μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο (Sony, Toshiba, Samsung), δημιουργεί νέες δυνατότητες για την προώθηση της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη.

«Ο τεχνολογικός εξοπλισμός στο Κέντρο Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ υψηλός και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει στα αντίστοιχα κέντρα της Ιαπωνίας. Πιστεύω πως και οι δύο χώρες θα ωφεληθούν από τη συνεργασία αυτή», δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής της ιαπωνικής MMC Ryotec του ομίλου Mitsubishi, Ναόκι Ρικίτα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής έρευνας της γερμανικής VARTA, Μάρτιν Κρεμπς, ο οποίος με αφορμή επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως «μέχρι το 2019 θα μπορούν να παραχθούν οι πρώτες εκτυπωμένες μπαταρίες» ενώ ανακοίνωσε πως  συζητούνται νέες συνεργασίες για την παραγωγή των εκτυπωμένων μπαταριών με την Ελληνική εταιρεία ΟΕΤ. «Με τις πρωτοποριακές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών και τεχνογνωσίας που έχουμε, πιστεύουμε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε καταφέρει όχι μόνον να μειώσουμε το κόστος παραγωγής τους αλλά και με τα νέα επενδυτικά κεφάλαια και πρωτοβουλίες θα είμαστε πολύ σύντομα κοντά στη βιομηχανική παραγωγή», σημείωσε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Εγκαίνια του COPE-H

Το Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (COPE-H) που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί τη συνέχεια πολυετών ερευνητικών πρωτοβουλιών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ. Στο κέντρο που εκτείνεται σε 2.000 τ.μ και διαθέτει ειδικούς χώρους, επιφάνειας 600 τ.μ, αναπτύσσονται τεχνολογίες οργανικών εκτυπωμένων ηλεκτρονικών με εφαρμογές στους τομείς της ενέργειας, του φωτισμού, της νανοϊατρικής, της ηλεκτρονικής και των έξυπνων υφασμάτων.

«Νιώθουμε δικαιωμένοι και περήφανοι γιατί φτάσαμε στο σημείο να μπορούμε να δείξουμε σε πολύ κόσμο τα επιτεύγματα και τις καινοτομίες που συμβαίνουν και έξω από τους χώρους του πανεπιστημίου. Από το 2011 και μετά, προσελκύσαμε σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων και αναπτύξαμε όλη την απαραίτητη τεχνολογία για τα νέα υλικά και κατάλληλο εξοπλισμό και τεχνικές. Στο Κέντρο λειτουργούν τρεις πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών εκτυπωμένων ηλεκτρονικών. Με τα επιτεύγματα του Εργαστήριου Νανοτεχνολογίας (LTFN) και του COPE-H, η χώρα μας έχει μπει και καθοδηγεί για πρώτη φορά στην παγκόσμια τεχνολογική πρωτοπορία», τόνισε ο κ. Λογοθετίδης.

Τα εγκαίνια του κέντρου, πραγματοποιήθηκαν παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά.«Είμαι εντυπωσιασμένη και καμαρώνω τα επιτεύγματα των ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι πολιτικοί είναι για να υλοποιούν τα οράματα των επιστημόνων και να τα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Θέτω τις δυνάμεις μου στη διάθεσή σας. Όταν στο μέλλον βλέπω τις εφαρμογές που ξεκινούν από εδώ. Θα λέω ήμουν κι εγώ εκεί», τόνισε η κ. Τσαρουχά.


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.