Σημαντικά projects που μπορούν να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε διεθνή κόμβο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών βρίσκονται υπό υλοποίηση ή έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά στην πόλη, η οποία καλείται να αρπάξει από τα μαλλιά τη χρυσή ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της και να αναλάβει ρόλο ψηφιακού πρωταγωνιστή στα Βαλκάνια αλλά και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρακάτω παραθέτουμε τα μεγαλύτερα projects, τα οποία δίνουν προοπτικές ανάπτυξης στην πόλη καθώς την εισάγουν στο χάρτη της διεθνούς καινοτομίας.

Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco

Ήδη, έχει τεθεί σε λειτουργία στον χώρο των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco, η επένδυση της οποίας σε βάθος τετραετίας θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. Η συμφωνία του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού με τον Δήμο Θεσσαλονίκης προβλέπει την υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας, την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων, την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της διά βίου εκπαίδευσης σε θέματα τεχνολογίας. Στόχος είναι, σύμφωνα με όσα έχουν προβλεφθεί, το «Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» να αποτελέσει εφαλτήριο και να φιλοξενεί ομάδες νέων επιχειρήσεων. Θα δημιουργηθούν δύο δωμάτια για τις πρώτες δύο start ups που θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο και 11 ειδικοί χώροι για live demos. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κ. Ζέρβα, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο όλο εγχείρημα, το κέντρο αυτό θα αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κέντρο καινοτομίας στην πόλη είναι ένα από τα 15 ερευνητικά κέντρα προηγμένων τεχνολογιών που διατηρεί η Cisco παγκοσμίως.

Μλιστα, όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν θα είναι μια περίκλειστη δομή, αλλά μια δομή ανοιχτή, επισκέψιμη από σχολεία, η οποία θα συνεργάζεται με εκπαιδευτικά κέντρα και τα ερευνητικά ιδρύματα της πόλης.

Παράλληλα, μπροστά από το κέντρο θα δημιουργηθεί σταθμός φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ υπάρχουν σκέψεις για επίδειξη μηχανισμών παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον προαύλιο χώρο, όπως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Στο κέντρο θα ενώσουν τις δυνάμεις τους start ups, πανεπιστημιακά ιδρύματα -τα οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν- καθώς και εργαζόμενοι και συνεργάτες της Cisco, οι οποίοι θα παράγουν καινοτομία και θα δίνουν τεχνολογικά προηγμένες λύσεις σε διάφορα προβλήματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων με έξυπνες πόλεις, έξυπνη μετακίνηση, τηλε-εργασία, τηλεϊατρική και τηλεκπαίδευση. Επιπλέον, θα γίνονται μαθήματα ρομποτικής για παιδιά, καθώς και μαθήματα απόκτησης νέων ψηφιακών δεξιοτήτων για εργαζόμενους και ανέργους με τη δυνατότητα πιστοποιήσεων. Ακόμα, το κέντρο θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο από πολίτες που θέλουν να δουν την τεχνολογία που δημιουργείται, ενώ θα φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτισμού.

 

Το Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer

Ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη αποτελεί η απόφαση της Pfizer να δημιουργήσει στην πόλη το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας (digital innovation center), ένα από τα έξι που αναπτύσσει ο βιοφαρμακευτικός κολοσσός παγκοσμίως. Παρά τον θετικό ρόλο που προφανώς έπαιξε ο Θεσσαλονικιός global CEO της Pfizer Αλμπέρ Μπουρλά, αρμοδίως μεταφέρεται ότι η απόφαση της πολυεθνικής να επενδύσει στην πόλη ελήφθη με τεχνοκρατικά κριτήρια στη βάση των σημαντικών αναπτυξιακών προοπτικών που έχει η πόλη.

Το κέντρο καινοτομίας έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί σε εγκαταστάσεις 600 τ.μ. στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής στην ανατολική πλευρά της πόλης, ενώ στόχος είναι εντός των επόμενων μηνών να επεκταθεί σε μεγαλύτερο, πιθανώς διπλανό χώρο. Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, η εταιρεία προσέλαβε πάνω από 20 άτομα, τα οποία θα φθάσουν περί τα 70 μέχρι το τέλος του έτους. Το digital hub της Pfizer αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2021 απασχολώντας τουλάχιστον 200 εργαζόμενους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα είναι επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Βασικά αντικείμενα της δραστηριότητάς του η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Big Data των Μεγάλων Δεδομένων και των Analytics, ενώ θα υπάρχει και τμήμα cyber security.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα παράγονται θα προορίζονται αποκλειστικά για τον όμιλο της Pfizer και όχι για τον τελικό καταναλωτή. Βασικός στόχος είναι η ψηφιοποίηση δεδομένων έρευνας και παραγωγικών διαδικασιών και η εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να προσφέρονται καλύτερες θεραπείες και λύσεις για τους ασθενείς. Η πολυεθνική σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, με στόχο να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα παγκοσμίου επιπέδου, που στόχο έχει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων.

 

Thess IΝΤΕC: Mega Project που αλλάζει τα δεδομένα

Σε τροχιά υλοποίησης και το μεγαλεπήβολο project για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC σε έκταση 761 στρεμμάτων στη θέση «Τσαΐρια» στην Περαία. Μετά την παραχώρηση της έκτασης στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. και σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ), πλέον οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να κερδίσουν το στοίχημα της εξεύρεσης των πόρων για τη χρηματοδότηση των βασικών υποδομών του τεχνολογικού πάρκου.

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης Νίκος Ευθυμιάδης, μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι των αδειοδοτήσεων για τη λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου, ώστε την άνοιξη του 2022 θα ξεκινήσει η κατασκευή του και το 2023 να τεθεί σε λειτουργία.

Η κεντρική ιδέα του Thess INTEC είναι η προσέλκυση των ερευνητικών τμημάτων μεγάλων εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα projects, τα οποία κινούνται γύρω από έξι θεματικές και βασίζονται σε τομείς που η Ελλάδα έχει ήδη κάνει βήματα, ως ακολούθως: 

  • Προηγμένα υλικά και νέες διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής
  • Εύκαμπτα οργανικά υλικά και εφαρμογές νανοτεχνολογίας
  • Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές προσομοίωσης
  • Καινοτόμες λύσεις για καθαρή ενέργεια
  • Κέντρο ανάπτυξης δεξιοτήτων για την εφοδιαστική αλυσίδα
  • Τεχνολογίες και εφαρμογές για τη βιώσιμη κινητικότητα του μέλλοντος.

Ήδη, περί τις 70 μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις υπηρεσιών έχουν δεσμευτεί για τη μεταφορά ερευνητικών τμημάτων τους στο νέο πάρκο. Σύμφωνα με τη μελέτη του Thess INTEC, για την πρώτη φάση, προβλέπεται η οικοδόμηση του 10% της μέγιστης επιτρεπόμενης έκτασης που μπορεί να χτιστεί, δηλαδή τα 20.000 τ.μ. από τα συνολικά 200.000 τ.μ. Ο προϋπολογισμός της Α’ φάσης φθάνει τα 60 εκατ. ευρώ και αφορά τα κτήρια των εργαστηρίων και των τμημάτων R & D των βιομηχανιών αλλά και των έργων υποδομής (δρόμοι, δίκτυα κ.λπ.).

Βάσει της μελέτης, οι εταιρείες που θα εγκαταστήσουν στο Τεχνολογικό Πάρκο αναμένεται να επενδύσουν περί τα 350 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, δημιουργώντας σε βάθος εικοσαετίας 7.000 θέσεις εργασίας. Οι συνολικές προσδοκώμενες εθνικές και ξένες επενδύσεις θα φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης κατά 6%, ενώ το εκτιμώμενο οικονομικό αποτέλεσμα σε βάθος 20ετίας έχει υπολογιστεί στα 11 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι στο καταστατικό της ΕΑΝΕΠ Thess INTEC ΑΕ συμμετέχουν φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με ποσοστό 58%, καθώς και φορείς του δημόσιου τομέα με ποσοστό 42% (Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ΑΠΘ, Δήμος Θερμαϊκού, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ΠΚΜ κ.ά.). 

 

Κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών της Profile Software

Τις προοπτικές που διαμορφώνονται ώστε να καταστεί η Θεσσαλονίκη ένας διεθνής κόμβος έρευνας και τεχνολογίας είδε η ελληνική εισηγμένη εταιρεία Profile Software που προχωρά σε επένδυση 5 εκατ. ευρώ στη συμπρωτεύουσα.

Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη που δείχνει ότι μια πόλη με πολλά πανεπιστήμια και πάνω από 120.000 φοιτητές, οδεύει στο να γίνει ένα διεθνές hub έρευνας και καινοτομίας, που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για όλη τη Β. Ελλάδα, διαμορφώνοντας και καινούριες προοπτικές για εκατοντάδες επιστήμονες. 

Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία όπου η συζήτηση για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας είναι στην επικαιρότητα, αλλά και σε μια εποχή όπου η χώρα μέσα από τη 10ετή κρίση πλήρωσε βαρύ τίμημα από το brain drain, βλέποντας μερικά από τα καλύτερα μυαλά της να φεύγουν στο εξωτερικό.

Η Profile Software λοιπόν, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο από το 2003, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού για το χρηματοοικονομικό τομέα, προχωρά στην ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας «Profile Technologies SA», που θα λειτουργεί ως κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στη Θεσσαλονίκη. Η επένδυση σε βάθος τριετίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ η νέα εταιρεία φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο οργανισμού ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Profile Technologies SA θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων λειτουργιών που αφορούν κυρίως στο χρηματοοικονομικό λογισμικό, με τεχνολογίες αιχμής, υιοθετώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), τη μηχανική εκμάθηση (ML), τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA) και το blockchain, ενώ πρόκειται να επενδύσει και σε Augmented Reality (AR) για τη διαχείριση επενδύσεων και banking. 

 

Πηγές:

https://www.naftemporiki.gr/

https://www.liberal.gr/


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.