Με μεγάλη επιτυχία και τεράστια συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ, η εκδήλωση «Τεχνητή Νοημοσύνη & Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Από την Ιδέα στην Εφαρμογή», που συνδιοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ) και το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΠΑΜΑΚ.
Κεντρικό σημείο αποτέλεσε η παρουσίαση της έρευνας της κας Ελένης Σαββίδου (MBA, ΠΑΜΑΚ, 2025), που πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της Επίκουρης Καθηγήτριας, κας Ελένης Μαυραγάνη και την υποστήριξη του ΕΒΕΘ, με θέμα «Η επίδραση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στην οργανωτική δομή των επιχειρήσεων: Η ελληνική εμπειρία». Τα ευρήματα ανέδειξαν τον μετασχηματισμό που φέρνει η ΤΝ στην οργανωτική δομή, τη λήψη αποφάσεων και την αποτελεσματικότητα, αλλά και τις προκλήσεις που σχετίζονται με το κόστος, την έλλειψη τεχνογνωσίας και τα ζητήματα προστασίας δεδομένων.
Η εκδήλωση περιλάμβανε πάνελ συζήτησης με τη συμμετοχή των Δρ. Ανδρέα Γεωργίου (Διευθυντής του ΔΠΜΣ Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ΠΑΜΑΚ), Δρ. Αλέξη Παπαδημητρίου (Managing Director της Infoteam Hellas) και κ. Δημήτρη Μπλέρη (Managing Director της Utilize), υπό τον συντονισμό του Δρ. Παναγιώτη Κετικίδη (Πρόεδρο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας). Οι ομιλητές τόνισαν ότι η ΤΝ δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά στρατηγική αναγκαιότητα για την ανάπτυξη των ΜμΕ, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της εκπαίδευσης, των μικρο-εξειδικεύσεων, των συνεργασιών με τα πανεπιστήμια και της σταδιακής ενσωμάτωσης μέσω πιλοτικών έργων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία της εξωστρέφειας: τα πανεπιστήμια μπορούν να λειτουργήσουν ως ζωντανά εργαστήρια (Living labs), παρέχοντας ασφαλή πεδία δοκιμών, φοιτητικές ομάδες, mentorship και συνεργατισμούς δεδομένων. Ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι λογιστικές υπηρεσίες και η παραγωγή περιεχομένου αναδεικνύονται ως κλάδοι με υψηλές δυνατότητες εφαρμογής της ΤΝ.
Ομιλητές









Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η ΤΝ δεν είναι απλώς μια τεχνολογική τάση, αλλά η «επόμενη μέρα» για τις επιχειρήσεις. Όπως τόνισε ο κ. Μπλέρης, «η ΤΝ είναι πολλά περισσότερα – το ζητούμενο είναι η επιλογή των κατάλληλων εταιρειών που θα βοηθήσουν και θα υποστηρίξουν να καλλιεργηθεί η κουλτούρα». Ο Δρ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι «η αλλαγή έρχεται είτε επειδή κάποιος σε πιέζει, είτε επειδή την επιλέγεις- η εξωστρέφεια πρέπει να είναι σχεδιασμένη από την αρχή». Ο. Δρ. Γεωργίου επεσήμανε ότι «ο φόβος της αλλαγής μας αφορά όλους, όμως ο κόσμος αλλάζει – μην διστάζετε να συνεργαστείτε με τα πανεπιστήμια».
Στιγμιότυπα




Στο κλείσιμο, ο Δρ. Κετικίδης σημείωσε ότι «η εκπαίδευση και οι συνέργειες είναι τα κλειδιά για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Με αξίες γίνεσαι επιχειρηματίας – χωρίς αυτές μένεις απλώς έμπορος». Η εκδήλωση κατέδειξε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται κουλτούρα καινοτομίας, συνεργασίες και εκπαίδευση για να μετατρέψουν την ΤΝ σε πραγματικό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Εμμ. Βλαχογιάννης, Επίτιμος Πρόεδρος του ΕΒΕΘ και ο κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, Συντονιστής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Η συνεργασία ΕΒΕΘ, ΑΖΚ και ΠΑΜΑΚ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του μοντέλου του «τριπλού έλικα», όπου η επιχειρηματικότητα, η ακαδημαϊκή γνώση και η θεσμική υποστήριξη ενώνονται για να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για την κοινωνία. Πρόκειται για μια στρατηγική συμμαχία που δεν παράγει μόνο γνώση, αλλά τη μετατρέπει σε πράξη με απτό αντίκτυπο στην κοινωνία και την αγορά. Και αυτό είναι μέρος της καινοτομίας.





