Το κατάλληλο περιβάλλον και τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε startups και ερευνητικές ομάδες του οικοσυστήματος της Θεσσαλονίκης να εξασφαλίσουν ό,τι χρειάζονται για την ανάπτυξή τους, επιδιώκεται να δημιουργηθεί μέσα από τη στρατηγική συνεργασία στην οποία προχωρά το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S) με το TECS Capital Fund, το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών, που έχει ως περιοχή αναφοράς τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του, η συνεργασία αυτή διασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες για την ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη εταιρειών με παγκόσμια παρουσία καθώς και για την προσέλκυση στην πόλη startups και ερευνητικών ομάδων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές χώρες.

 

Τα οφέλη για τις startups

Όταν η καινοτομία αναπτύσσεται από startup επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ομάδες με ερευνητικό υπόβαθρο, καθίσταται αναγκαία η πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση, στρατηγικές συνέργειες με μεγάλες εταιρείες, συμβουλευτική και καθοδήγηση διεθνούς επιπέδου και εμβέλειας και, ευρύτερα, η δημιουργία μηχανισμών ενίσχυσης της εξωστρέφειας. Σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη έρχεται να απαντήσει το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων συνάπτοντας το Μνημόνιο Συνεργασίας με το TECS Capital Fund. Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο αποτελεί το αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη Cisco, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι συνεργαζόμενες startup και spin-off εταιρείες θα έχουν προοπτική ένταξης στο διεθνές πρόγραμμα της Cisco “SolutionPartnerProgram”. Προβλέπεται επίσης η στήριξή τους μέσω εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κέντρα καινοτομίας τα οποία υποστηρίζει η Cisco παγκοσμίως. Προσφέρεται, ακόμη, η δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων από το TECS Capital Fund σε startups και spin-offs που είναι συμβατές με την επενδυτική στρατηγική του.

Αρχικά, σύμφωνα με το δήμο, προτεραιότητα θα δοθεί σε startups και ερευνητικές ομάδες του οικοσυστήματος της πόλης: startups που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιτάχυνσης του OK!Thess και ερευνητικές ομάδες από τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής. «Αυτή είναι μόνον η αρχή ενός φιλόδοξου σχεδίου», τονίζεται.

 

Ζέρβας: H Θεσσαλονίκη στηρίζει έμπρακτα και αναδεικνύει τις startup επιχειρήσεις

«Η συνεργασία μας με τη Cisco, με τη σταθερή υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελεί μια επιλογή με προστιθέμενη αξία και πολλαπλά οφέλη για την πόλη», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας: «H Θεσσαλονίκη στηρίζει έμπρακτα και αναδεικνύει τις startup επιχειρήσεις,  δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους, υιοθετώντας καινοτόμες πρακτικές και τεχνολογίες αιχμής. Παράλληλα, όμως, γνωρίζουμε ότι πόλη σημαίνει άνθρωποι -θέλουμε να τους δούμε να εργάζονται, να δημιουργούν και να ζουν στον τόπο τους, να προοδεύουν και να πετυχαίνουν μέσα από τα πανεπιστήμια, τους φορείς, τους οργανισμούς, τις εταιρείες. Στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει κέντρο καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας».

 

Λαμπρογεώργος: Η δουλειά των startups μαζί μας θα προσελκύσει funds

Tο γενικό πλαίσιο της συνεργασίας με το TECS Capital Fund περιγράφει μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Δ.Σ. του DT&S, Νίκος Λαμπρογεώργος, Senior Account Manager της Cisco για τον Δημόσιο Τομέα, σημειώνοντας ότι στην ουσία δίνει μια δυνατότητα στις συνεργαζόμενες startups να βρουν κεφάλαια για ανάπτυξη.

«Εμείς είμαστε ένα κέντρο καινοτομίας που και θα φιλοξενούμε και θα συνεργαζόμαστε με startups. Οπότε κάναμε μια συνεργασία (ενν. με την TECS Capital Fund) και είπαμε ότι οι startups οι οποίες θα συνεργαστούν μαζί μας, είτε φιλοξενούμενες στο κέντρο είτε συνεργαζόμενες σε διάφορα πρότζεκτς που θα «τρέξει» το κέντρο, θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με το Fund για δυνατότητες χρηματοδότησης».

«Η δουλειά που θα κάνει μια startup μαζί μας και η έκθεση της στους πελάτες μας θα προσελκύσουν funds για χρηματοδότηση», εκτιμά εξάλλου, ο κ. Λαμπρογεώργος.

 

Ηλίας: Διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για startups και ερευνητικές ομάδες

Μέσω αυτής της συνεργασίας επιδιώκεται η εξασφάλιση δυο πραγμάτων για τις startups της πόλης, όπως αναφέρει τον Τύπο Θεσσαλονίκης ο κ. Αντώνης Ηλίας, Partner στο TECS Capital. Το ένα είναι η άμεση πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια για startups με κατεύθυνση σε τεχνολογίες Industry 4.0 και σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης αλλά ταυτόχρονα και η συνεργασία, μέσω του Κέντρου, με έναν παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό, ο οποίος από τη μία πλευρά θα εξασφαλίσει στις startups πρόσβαση σε σημαντικά έργα τεχνολογίας προχωρώντας σε συνέργειες, και από την άλλη θα υποστηρίζει μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων την περαιτέρω ανάπτυξή τους και σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα κέντρα καινοτομίας που υποστηρίζει η Cisco παγκόσμια.

«Μέσα από αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες, το κατάλληλο περιβάλλον και τα κατάλληλα εργαλεία, έτσι ώστε οι αξιόλογες startups αλλά και οι ερευνητικές ομάδες που προέρχονται από τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής να εξασφαλίσουν ό,τι ακριβώς χρειάζονται για την ανάπτυξή τους», τονίζει ο κ. Ηλίας.

 

Ένα fund με έδρα τη Θεσσαλονίκη που εστιάζει αποκλειστικά στις τεχνολογίες του μέλλοντος

Το TECS Capital Fund, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι το πρώτο venture capital fund που έχει συγκεκριμένη γεωγραφική εστίαση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Εστιάζει σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, ανάλυση μεγάλων δεδομένων, τεχνολογίες υλικών κ.ά. Παράλληλα, για το νεοσύστατο fund είναι σημαντική η ανάπτυξη συνεργειών με όλους τους σημαντικούς φορείς και οργανισμούς που μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω αυτήν την προσπάθεια και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η στρατηγική συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων.

Στο TECS Capital Fund συμμετέχουν σημαντικοί επενδυτές από την περιοχή αλλά και όχι μόνο καθώς συμμετέχουν και επενδυτές με παρουσία στο εξωτερικό, ενώ βασικός πυλώνας του επενδυτικού σχήματος είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η επενδυτική στρατηγική του TECS Capital Fund, πέραν της γεωγραφικής και τεχνολογικής εστίασης, θέτει στο επίκεντρο επενδύσεις pre-seed και seed επιπέδου.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την παρουσία μας θα αμβλυνθεί το ζήτημα που αφορά κυρίως την άμεση πρόσβαση νεοφυών επιχειρήσεων σε διαθέσιμα κεφάλαια», σημειώνει ο κ. Αντώνης Ηλίας, Partner στο TECS Capital, ενώ σχετικά με το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι όπως βλέπουμε έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να αναπτυχθεί και να αποκτήσει διακριτή ταυτότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κορυφαία ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα με πολύ σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, ενώ σημαντικές πολυεθνικές εταιρίες έχουν επιλέξει την πόλη ως κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Έμφαση δίνει εξάλλου ο ίδιος και στο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης αλλά και στην startup κοινότητα που τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί και από εκεί έχουν προκύψει αξιόλογες περιπτώσεις.

 

Πηγή: https://www.typosthes.gr/


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.