Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τρία ακόμη βιωματικά εργαστήρια επαγγελματικού προσανατολισμού STEAMulator, τα οποία φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Dataways, της Embryolab και της Comquent.

3 Βιωματικά Εργαστήρια STEAMulator

STEAMulator Βιωματικό Εργαστήριο στην DataWays

 

Μαθητές και μαθήτριες της Β’ Λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, με κατεύθυνση Πληροφορική, ξεναγήθηκαν στα υπερσύγχρονα γραφεία της εταιρείας Dataways και παρακολούθησαν μια αναλυτική παρουσίαση για το αντικείμενο, τους στόχους και τη φιλοσοφία της εταιρείας καθώς και τις ανάγκες της σε ανθρώπινο δυναμικό.

Συγκεκριμένα, ο κος Τσακιρίδης, CEO της εταιρείας Dataways δήλωσε για το STEAMulator: «Εμπλεκόμενος σε κάτι τέτοιο αλλά και το γεγονός πως έρχεσαι σε επαφή με παιδιά τα οποία ξεκινούν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, ή προσπαθούν να δρομολογήσουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, κατάλαβα πως είναι κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Και μόνο αν σκεφτείς πως μπορείς να δώσεις κάποια ερεθίσματα για να επηρεάσεις ίσως κάποιες αποφάσεις ή να δώσεις κάποιες νέες ιδέες είναι κάτι το εξαιρετικό.

Κρύβει ταυτόχρονα και μια γονική σχέση όλο αυτό. Κύλησε πάρα πολύ ωραία, τα παιδιά ήταν πολύ δεκτικά κι ήταν μια πολύ καλή εμπειρία.»

Θέλοντας να δώσει μια συμβουλή αλλά και να μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα στους μαθητές οι οποίοι προετοιμάζονται για τις σπουδές τους αλλά και για τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία είπε:

« Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο! Πρέπει να προσπαθείτε συνεχώς να διαφοροποιήσετε τον εαυτό σας μέσα από το πλήθος γιατί κάπως έτσι θα γίνει η επιλογή σας. Δε θα έρθει κανένα μαγικό ραβδί να σας προωθήσει σε κάποια θέση, τα πάντα κόποις κτώνται. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον εαυτό σας σαν ένα επαγγελματικό προϊόν το οποίο θα πρέπει να αναπτύξετε. Να αναπτύσσετε συνεχώς τα καλύτερα και τα πιο δυνατά σας χαρακτηριστικά.»

 

STEAMulator Βιωματικό Εργαστήριο στην Embryolab

 

To βιωματικό εργαστήριο επαγγελματικού προσανατολισμού STEAMulator, φιλοξενήθηκε επίσης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Embryolab, όπου μαθητές και μαθήτριες της Α’ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης είχαν τη ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές ειδικότητες τόσο από τον κλάδο της Υγείας όσο κι από τον κλάδο της Οικονομίας και Διοίκησης, συνομιλώντας με εργαζομένους, οι οποίοι μέσα από εποικοδομητικό διάλογο και εμπνευσμένες παρουσιάσεις μετέφεραν στα παιδιά τις γνώσεις και την εμπειρία τους από τη σύγχρονη επαγγελματική σταδιοδρομία βοηθώντας τους την ίδια στιγμή να κατανοήσουν ποιες είναι οι κατάλληλες σπουδές για κάθε επάγγελμα.

O Γενικός Διευθυντής της Embryolab κος Δημήτριος Νικολαΐδης μετά το πέρας της εξαιρετικής του ομιλίας στους μαθητές, για τις αξίες οι οποίες θα πρέπει να τους διέπουν στην μελλοντική ακαδημαϊκή αλλά και επαγγελματική τους πορεία, μέσα από μια πολύ όμορφη συζήτηση τους μεταφέρει μηνύματα που δίνουν κίνητρο και αισιοδοξία και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για το STEAMulator δηλώνοντας :

«Σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας κάνατε! Γιατί είναι για εμάς και τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη, να προετοιμάσουμε τους νέους και μελλοντικούς εργαζόμενους, που θα πλαισιώσουν σε λίγα χρόνια την κοινωνία και την παραγωγικότητα, να είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Επειδή προέρχομαι κι από τον εκπαιδευτικό χώρο, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως τέτοιες δράσεις πρέπει να αγκαλιάζονται απ όλους τους φορείς είτε πρόκειται, για θεσμικούς φορείς και φορείς της πολιτείας, είτε εταιρείες όπως είμαστε εμείς κι αυτό γιατί είναι ο μόνος τρόπος – σίγουρος τρόπος – να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την πραγματικότητα, να δουν δηλαδή ακριβώς τι συμβαίνει στο χώρο εργασίας που θα βγουν σε λίγα χρόνια.

Και δεύτερον να δώσει και σε εμάς τις εταιρείες το έναυσμα να ξαναδούμε κάποια πράγματα, να ξαναδούμε κάποιες διαδικασίες, να προετοιμαστούμε για μια μοναδική εμπειρία, γιατί αυτό που κάνετε εσείς αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντικό! Διότι διευκολύνετε τους νέους ώστε να επιλέξουν το όνειρό τους και να γνωρίσουν πιθανές επιλογές που θα έχουν στη ζωή τους. Επομένως και γνωρίζοντας τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίσατε το θέμα και την προετοιμασία την οποία κάνατε μαζί με τους ανθρώπους μας εδώ αντιλαμβάνομαι πως η προσφορά σας είναι τεράστια.»

 

Η κα Αλεξία Χατζηπαρασίδου, M.Sc., Sr. Κλινική Εμβρυολόγος και Διευθύντρια Εργαστηρίων της Embryolab, θέλοντας να δώσει μια συμβουλή αλλά και να μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα στους μαθητές οι οποίοι προετοιμάζονται για τις σπουδές τους αλλά και για τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία είπε:

«Διεκδίκησα τη γνώση με πάθος, ήμουν συνέχεια εκεί για να υπηρετώ την επιστήμη! Πάντα λέω πως «Καλύτερα να μετανιώνεις για κάτι που έκανες παρά για κάτι που δεν έκανες». Πάθος, τρέλα και να κυνηγάτε τα Όνειρα σας! Αυτό θέλω να πάρετε μαζί σας φεύγοντας. Να μάθετε να δουλεύετε ομαδικά! Αν δεν είχα δίπλα μου μια εξαιρετική ομάδα θα μου ήταν αδύνατο να κυνηγήσω τα Όνειρα μου! «Ισχύς εν τη ενώσει». Να αγαπάτε αυτό που κάνετε! Δε μπορείς να υπηρετείς κάτι που δεν αγαπάς!»

 

STEAMulator Βιωματικό Εργαστήριο στην Comquent

 

Τέλος, μαθητές και μαθήτριες της A’ Λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό βιωματικό εργαστήριο επιχειρηματικότητας όπου είχαν τη δυνατότητα να νιώσουν μέλη της ομάδας της εταιρείας Comquent, εφαρμόζοντας στην πράξη όλες τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν αποκομίσει έως τώρα από το σχολείο, εντυπωσιάζοντας με την ταχύτητα επίλυσης των προβλημάτων αλλά και τις εξαιρετικές τους ιδέες για θέματα του σύγχρονου επιχειρείν.

Ο κος Γιώργος Μανώλης, διαχειριστής της εταιρείας ο οποίος αφιέρωσε το χρόνο του και μέσα από μια εξαιρετική ομιλία κατάφερε να εμπνεύσει τους μαθητές και παράλληλα να τους μεταφέρει την εμπειρία του από τη σύγχρονη επαγγελματική σταδιοδρομία, δήλωσε για την εμπειρία του από το STEAMulator:

«Ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον κι ευχαριστώ που μου δώσατε αυτή τη δυνατότητα, να εξηγήσουμε στα παιδιά μέσα από την καθημερινότητα της Comquent, ποιες δυνατότητες και ποια επαγγέλματα μπορούν να προκύψουν στον τομέα της πληροφορικής.

Ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον που είδα το πώς τα παιδιά αγκάλιασαν το workshop που κάναμε και μέσα από αυτή εδώ τη διαδικασία πιστεύω τους δώσαμε και κάποια ερεθίσματα ώστε η απόφαση που θα πάρουν στα επόμενα χρόνια να είναι η σωστή.»

 

Στόχος του Προγράμματος STEAMulator είναι να κατανοήσουν οι μαθητές βασικές επιστημονικές έννοιες, να αναπτύξουν την κριτική σκέψη, το ομαδικό πνεύμα και τη δημιουργικότητα τους, ενώ ταυτόχρονα να αναληφθούν πώς οι δεξιότητες αυτές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEAMulator διοργανώνεται από την Creative Vision Lab, με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, Europe Direct, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.