Η νέα χρονιά για το Παραγωγικό Σκασιαρχείο από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ξεκίνησε με την επίσκεψη της Α’ Λυκείου του ΓΕΛ Αιγινίου στις εγκαταστάσεις της CHIMAR HELLAS S.A. στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, μιας κορυφαίας καινοτόμας επιχείρησης που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο στη βιομηχανική έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση ανταγωνιστικής τεχνολογίας για την βιομηχανική παραγωγή συγκολλητικών ουσιών και χημικών προσθέτων τους.

Η κα Λήδα Παπατζήκα, στέλεχος της Αλεξάνδρειας Ζώνης, καλωσόρισε τους μαθητές και μέσα από μια διαδραστική συζήτηση εισήγαγε τις έννοιες της σύγχρονης οικονομίας και της επιχειρηματικότητας και στη συνέχεια έλαβε το λόγο η κα Ζωή Νικολαΐδου, Quality Manager της CHIMAR, η οποία παρουσίασε το αντικείμενο δραστηριοτήτων, όπως και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια τέτοιου βεληνεκούς επιχείρηση με 97% εξαγωγικό χαρακτήρα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής σύνθετης ξυλείας και τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια τόνοι συγκολλητικών ρητινών παράγονται ετησίως με την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες της CHIMAR.

Η ξενάγηση στους χώρους ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα για τους μαθητές, καθώς οι ίδιοι μπήκαν στο περιβάλλον ενός πραγματικού χημείου με τεχνικό εξοπλισμό και εξειδικευμένες διαδικασίες που χρησιμοποιούν επιστήμονες υψηλής κατάρτισης για την ανάπτυξη νέων και καινοτομικών προϊόντων.

Στη συνέχεια η κα Ηλέκτρα Παπαδοπούλου από το R& D τμήμα της εταιρείας  μίλησε στους μαθητές για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων και έδειξε νέες, χαμηλού βάρους μοριοσανίδες από κάνναβη και άλλα λιγνοκυτταρινούχα υλικά, εμπλουτισμένες με νανο-υλικά.

 

Για το Παραγωγικό Σκασιαρχείο δήλωσε η κα Ζωή Νικολαΐδου:

 

 «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος είχαμε την τύχη να συναναστραφούμε με μαθητές Λυκείου και μικρούς δυνητικούς Έλληνες επιστήμονες. Η χαρά μας είναι δεδομένη κάθε φορά που συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους δράσεις και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και εργάστηκαν προκειμένου να υλοποιηθεί το Παραγωγικό Σκασιαρχείο. Στη CHIMAR είναι κάτι που περιμένουμε με ενθουσιασμό κάθε χρόνο και μας γεμίζει χαρά, ενέργεια και αισιοδοξία για το μέλλον.

Τα παιδιά της Α’ Λυκείου του ΓΕΛ Αιγινίου ήταν πολύ ευγενικά, χαρούμενα, συνεργάσιμα και διακρίναμε τη διάθεσή τους για μάθηση παρά το νεαρό της ηλικίας τους και το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά δεν είχαν καν επιλέξει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Ευελπιστούμε ότι με την συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη δράση της ΑΖΚ, συμβάλλαμε λίγο και εμείς ως εταιρία στο να αγαπήσουν περισσότερο οι μαθητές τη Χημεία και τα Χημικά Εργαστήρια Δοκιμών ενώ ευχόμαστε στο μέλλον η επάνδρωση του χημείου μας με αποφοίτους σχολών θετικών επιστημών να περιλαμβάνει πρώην μαθητές Λυκείου που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις μας μέσα από τέτοιες δράσεις».  

 

Και μαθητές και μαθήτριες: 

«Έμαθα ότι χρειάζεται να έχω ομαδικό πνεύμα και να συνεργάζομαι εύκολα»

«Είδα πως φτιάχνεται μία κόλλα στο εργαστήριο και πως επεξεργάζονται το ξύλο»

«Μου άρεσαν περισσότερο τα διάφορα εργαλεία που υπάρχουν για την κάθε ειδικότητα και η πολλή δουλειά που κρύβεται πίσω από κάθε μικρή λεπτομέρεια»

Σκοπός του  προγράμματος «Παραγωγικό Σκασιαρχείο», το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι να συμβάλει στην ενημέρωση των μαθητών σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης, επιλογής και σχεδιασμού σταδιοδρομίας μέσα από την επαφή με την επιχειρηματική καινοτομία και την καινοτομική παραγωγική διαδικασία.

 

Θερμές ευχαριστίες στη διοίκηση και τον προσωπικό της CHIMAR για την ευγενική φιλοξενία και υποστήριξη.

Το Παραγωγικό Σκασιαρχείο επισκέπτεται τις νέες εγκαταστάσεις της CHIMAR 1

Το Παραγωγικό Σκασιαρχείο επισκέπτεται τις νέες εγκαταστάσεις της CHIMAR 2

Το Παραγωγικό Σκασιαρχείο επισκέπτεται τις νέες εγκαταστάσεις της CHIMAR 3

Το Παραγωγικό Σκασιαρχείο επισκέπτεται τις νέες εγκαταστάσεις της CHIMAR 4

Το Παραγωγικό Σκασιαρχείο επισκέπτεται τις νέες εγκαταστάσεις της CHIMAR 5


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.