Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. πραγματοποίησε την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 το 7ο κατά σειρά διαδικτυακό evenTIZ Live Story με θέμα “Fintech, Challenger Banks & Digital Payments: The Future of Banking” με τον Σωτήρη Συρμακέζη, Fintech & Digital Transformation Expert.

Ο κ. Συρμακέζης, με αφετηρία τον ψηφιακό μετασχηματισμό των σύγχρονων εταιρειών, ανέλυσε τους παράγοντες που “γέννησαν” αυτόν τον ορυμαγδό από fintech, αναφερόμενος στην τέλεια καταιγίδα που έχει συντελεστεί από τις  απαιτήσεις των πελατών που πλέον είναι οι “Millennials” και οι Gen-Z και την ιδιαίτερη σχέση που έχουν με το τραπεζικό σύστημα, την ανάπτυξη της τεχνολογίας με την κυριαρχία των smartphones, την πτώση των εμποδίων εισόδου σε  νέους παίκτες (ρυθμιστικό πλαίσιο) και τα διαθέσιμα κεφάλαια για επένδυση. Ειδικά στο θέμα των VC’s ανέφερε ότι “από το σύνολο των επενδύσεων που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο το fintech καλύπτει πλέον πάνω από το 40% με αυξανόμενες τάσεις”, με τη μερίδα του λέοντος να έχουν οι πληρωμές και το lending.

Οι fintech προσφέρουν ευέλικτες λύσεις σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται μια τράπεζα, παρουσιάζουν πρωτότυπα και τεχνολογικά εξελιγμένα προϊόντα, διεκδικώντας έτσι μερίδιο της τραπεζικής αγοράς. Χαρακτηριστικά ο κ. Συρμακέζης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη επέκταση των fintech εταιρειών στην Αγγλία αλλά και σε άλλες χώρες, που οφείλεται  στη μεγάλη συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος, με κορυφαία παραδείγματα στον χώρο τις N26RevolutMonzo και Starling Bank. Όπως σημείωσε, στο θέμα των πληρωμών η αναστάτωση (disruption) είναι ακόμη μεγαλύτερη και οδηγεί πλέον στην παράκαμψη των  χρεωστικών και πιστωτικών καρτών καθώς και των τερματικών POS, κάτι που έχει ήδη κυριαρχήσει στην Κίνα, την Ινδία και τη Νοτιανατολική Ασία, έρχεται δε με γοργούς ρυθμούς και στην Ευρώπη.

Από την άλλη οι fintech αντιμετωπίζουν και δυσκολίες στην εδραίωση τους στην αγορά, περιορισμένα έσοδα, αδυναμία συγκέντρωσης μεγάλων καταθέσεων και περιορισμένη δυνατότητα χορήγησης δανείων, πράγματα που κάνουν τον δρόμο δύσκολο σε σχέση με τις μεγάλες τράπεζες. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι “πιο εύκολα αλλάζεις σύντροφο παρά τράπεζα” σημειώνοντας την υπολογίσιμη δύναμη και τα πλεονεκτήματα των μεγάλων παικτών-τραπεζών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Συρμακέζης σημείωσε ότι η μείωση των μετρητών στη χώρα μας, η ραγδαία αύξηση των συναλλαγών με κάρτες, η μεγάλη αύξηση αποδοχής POS, η αύξηση ηλεκτρονικών αγορών λόγω της πανδημίας είναι μερικοί από τους παράγοντες που δημιουργούν το πλαίσιο για νέους παίκτες να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά, αναφερόμενος παράλληλα σε ήδη υπάρχουσες όπως στην unicorn VivaWallet καθώς και τις FlexFin, Finclude, Intellisolutions, κ.ά.

Τα evenTIZ αποτελούν μια σειρά, σύντομων σε διάρκεια [15’ Ομιλία + 10’ Q&A] διαδικτυακών «ζωντανών ιστοριών», όπου εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο μοιράζονται ζωντανά τις ιστορίες και τις γνώσεις τους όχι μόνο σε ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων (startuppers), αλλά και σε όλους όσους «φλερτάρουν» με την ιδέα του επιχειρείν.

Fintech, Challenger Banks & Digital Payments: The Future of Banking

Στο Youtube κανάλι της ΑΖΚ μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα evenTIZ Live Stories που έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα η ΑΖΚ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα evenTIZ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας https://www.thessinnozone.gr/.

Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο evenTIZ της ΑΖΚ!


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.