Πώς να αποτύχεις με Αξιοπρέπεια

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο evenTIZ Live Story, που διοργάνωσε η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, με προσκεκλημένη ομιλήτρια την Christine Lerios, Business and Marketing Consultant. H Christine Lerios έδωσε χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές σε όσους ασχολούνται με επιχειρηματικότητα στο θέμα Failing with Integrity (Αποτυγχάνοντας με Αξιοπρέπεια).

Η Christine  θεωρείται βετεράνος στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας σε θέματα μάρκετινγκ και καθημερινής λειτουργίας μικρών επιχειρήσεων στο χρηματοοικονομικό  τομέα, στις υπηρεσίες υγείας και στα προϊόντα τεχνολογίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Christine Lerios, δεδομένου ότι όλες οι επιχειρηματικές κινήσεις εμπεριέχουν ρίσκο και η πιθανότητα της αποτυχίας είναι μεγάλη, το να αποτύχεις δεν είναι κακό. Αυτό όμως για το οποίο δεν γίνεται λόγος είναι το πώς να αποτύχεις. Η επιχειρηματική αποτυχία μπορεί να αποτελέσει προσόν  για τον επιχειρηματία καθώς μας βοηθά να μάθουμε από τα λάθη μας αλλά και να τα μοιραστούμε μελλοντικά.  Η επιχειρηματική αποτυχία δεν πρέπει να μας φοβίζει και δεν πρέπει να την αποφεύγουμε κάνοντας κινήσεις μέσα στην επιχείρηση που μπορεί να είναι ανήθικες με κόστος την προσωπική αποτυχία. Η δεύτερη μπορεί καταστεί καταστροφική και μπορεί να μας συνοδεύει για πάντα και εμάς και μελλοντικές επιχειρηματικές μας δράσεις.

Η Christine Lerios πρόσφερε στο κοινό της ΑΖΚ χρήσιμες και πολύτιμες συμβουλές για το πως να “πέσεις” ήπια αλλά και να ξανασηκωθείς. Η επιχείρηση μπορεί να προστατεύσει τόσο την ίδια όσο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχοντας συγκεκριμένες δομές και μηχανισμούς σε περίπτωση αποτυχίας σε επίπεδο νομικό, οικονομικό αλλά και ασφαλιστικό, ένα πλάνο F (Failure) σαν έξοδο έκτακτης ανάγκης.

“Αν η αποτυχία είναι αναπόφευκτη απότυχε γρήγορα αλλά φρόντισε να έχεις στη διάθεση σου αρκετό χρόνο και πόρους για να αποτύχεις με αξιοπρέπεια!”, τόνισε η ομιλήτρια.

Στο δεύτερο μέρος των ερωτοαπαντήσεων (Q&A Session), όπου συμμετείχε και ο Apostolos (Toli) Lerios, Serial Entrepreneur, επισημάνθηκε ότι η έλλειψη ειλικρίνειας και διαφάνειας είναι από τα πιο σημαντικότερα λάθη που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση ενώ το να τιμωρείς την αποτυχία είναι σαν να σκοτώνεις τις startups. “Συμμετέχετε σε περιβάλλοντα προστατευμένα, όπως είναι τα Hackathons, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τον εαυτό σας στην αποτυχία και να ρισκάρετε χωρίς οικονομικό αντίκτυπο” συμβούλεψαν τους συμμετέχοντες.

Τέλος σημειώθηκε ότι εξίσου σημαντική είναι και η καλλιέργεια μιας επιχειρηματικής κουλτούρας, η οποία θα αποδέχεται την αποτυχία ενθαρρύνοντας τις νέες ιδέες και την ανάληψη καινοτόμων πρωτοβουλιών.

Τα evenTIZ αποτελούν μια σειρά, σύντομων σε διάρκεια [15’ Ομιλία + 10’ Q&A] διαδικτυακών «ζωντανών ιστοριών», όπου εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο μοιράζονται ζωντανά τις ιστορίες και τις γνώσεις τους όχι μόνο σε ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων (startuppers), αλλά και σε όλους όσους «φλερτάρουν» με την ιδέα του επιχειρείν.

Τα evenTIZ Live Stories της ΑΖΚ μεταδίδονται και ζωντανά μέσω Facebook στην σελίδα ΑΖΚ-Thessaloniki Innovation Zone και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο κανάλι της ΑΖΚ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα evenTIZ που διοργανώνει η ΑΖΚ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας https://www.thessinnozone.gr/.

Γνωρίστε περισσότερο την Christine και δείτε την παρουσίασή της εδώ

Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο evenTIZ της ΑΖΚ!

Christine Lerios


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.