‘Thessaloniki, innovation friendly destination’ στη Βοστώνη


Η πρώτη δημόσια παρουσία της πρωτοβουλίας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας προβολής της Θεσσαλονίκης ως ενός προορισμού φιλικού προς την καινοτομία ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βοστώνη. 

Στην εκδήλωση με τίτλο “Window to Greece” που οργάνωσε το Ελληνικό Προξενείο στη Βοστώνη μαζί με τον Οργανισμό Διεθνούς Εμπορίου της Πολιτείας της Μασαχουσέτης (ΜΟΙΤΙ) η δυναμική, οι επιτυχίες και οι ευκαιρίες που η Θεσσαλονίκη προσφέρει για επενδύσεις στην καινοτομία και εγκατάσταση ερευνητικών τμημάτων και ομάδων στην πόλη παρουσιάστηκαν σε μια ασφυκτικά γεμάτη από επιχειρηματίες και επενδυτές αίθουσα, οι οποίοι εκπροσωπούσαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες και επενδυτικά fund της περιοχής.

window-to-greece-2-696x466

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη κ. Ιφιγένεια Καναρά προλογίζοντας την εκδήλωση είπε ότι στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν στο επιχειρηματικό και επενδυτικό κοινό της Νέας Αγγλίας οι δυνατότητες και οι προοπτικές που προσφέρει η Ελλάδα και, ειδικότερα,  η Θεσσαλονίκη στους τομείς της καινοτομίας και της παροχής ανταγωνιστικών υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας.  Επιδίωξη μας είναι, συνέχισε, η κα Καναρά να έρθουν σε επαφή τα δύο οικοσυστήματα διότι η επαφή αυτή είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει αμοιβαίως επωφελή αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και μέλος του ΔΣ της ΑΖΚ παρουσίασε το οικοσύστημα της Ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας στα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά  κέντρα της Β. Ελλάδας και εστίασε, ειδικότερα, στο έργο του ΑΠΘ όσον αφορά στην παραγωγή άρτια εκπαιδευμένου επιστημονικού προσωπικού στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού. Επιπλέον, ο κ. Μήτκας αναφέρθηκε στους διαφορετικούς τύπους εταιρειών που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες λογισμικού στη Β. Ελλάδα, από μικρές start-up έως μεσαίου μεγέθους εταιρείες με δράση και πελάτες σε όλο τον κόσμο. Καταλήγοντας, τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται από όλους τους φορείς για να ενισχυθεί το προφίλ της Θεσσαλονίκης ως πόλης φιλικής στις καινοτόμες επιχειρήσεις.

O κ. Αγγελίδης, Πρόεδρος της Ζώνης Καινοτομίας παρουσίασε πιο συγκεκριμένα την πρωτοβουλία της πόλης «Thessaloniki Innovation Friendly Destination”, επικεντρώνοντας στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Θεσσαλονίκη, ιδίως για καινοτόμες εταιρείες υψηλής επιστημονικής κατάρτισης. Ανέδειξε τις προοπτικές της πόλης ως χώρου με μοναδικά χαρακτηριστικά στην Ελλάδα όπως υψηλή συγκέντρωση επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού, εξωστρεφή επιχειρηματική κοινότητα, δυναμικό start-up οικοσύστημα. Τόνισε ιδιαίτερα την εποικοδομητική συνεργασία όλων των φορέων της πόλης, πολιτικών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για επιστήμονες και μηχανικούς για την ανάσχεση της διαρροής ανθρώπινου δυναμικού και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκη σε διεθνές κέντρο καινοτομίας.

Περισσότερα για το ‘Thessaloniki innovation friendly destination’.

Κεντρική πρωτοβουλία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στο πλαίσιο των στοχεύσεων της για την προβολή και εξωστρέφεια των δυνάμεων καινοτομίας της πόλης της Θεσσαλονίκης αποτελεί το νέο και φιλόδοξο σχέδιο δράσης με στόχο την αξιοποίηση των τοπικών δραστηριοτήτων καινοτομίας, κάτω από το γενικό τίτλο ‘Thessaloniki, innovation friendly destination’. 

Κύρια επιδίωξή είναι το υψηλής ποιότητας επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό που εργάζεται στην Θεσσαλονίκη, αλλά και το νέο και ενθουσιώδες που αποφοιτεί από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της πόλης, να ενισχύσει τις διεξόδους του και να παραμείνει σε αυτήν εργαζόμενο σε υψηλής αξίας και ανταμοιβής θέσεις εργασίας καινοτομικής δραστηριότητας. Άμεση φιλοδοξία είναι η πόλη να καταγραφεί διεθνώς ως ένας τόπος παραγωγής καινοτομίας υψηλής ποιότητας παγκόσμιας εμβέλειας αλλά πριν απ’ αυτό (και προϋπόθεση γι’ αυτό) συνειδητή επιλογή από την τοπική κοινωνία της πόλης.

Άμεση φιλοδοξία είναι το ‘Thessaloniki Innovation Friendly Destination’ να γίνει viral αλλά και συνείδηση στην τοπική κοινωνία. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη τύχει ευρείας αποδοχής από την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα και υλοποιείται σε συντονισμό με άλλες δράσεις προβολής της Θεσσαλονίκης.
Leave a ReplyΕγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.

Νέο Καθεστώς Προστασίας Δεδομένων – GDPR

Τρόποι για την καλύτερη προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.

Παρακολουθήστε live την εκδήλωση εδώ