Αυτός ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας που αρχίσαμε να υλοποιούμε ότι σχεδιάζουμε ένα χρόνο τώρα.

Μήνυμα Παντελή Αγγελίδη, Προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

Ήταν ένας μήνας δημιουργικός, πολύβουος, ενθουσιώδης και όπως συμβαίνει με κάθε αρχή, ένας μήνας με πισωγυρίσματα, αλλαγές πλάνου, απογοητεύσεις, διαφωνίες, καθυστερήσεις. Κάθε αρχή και δύσκολη. Όμως τελικά, ήταν αναμφίβολα ένας μήνας με θετικό πρόσημο και πολλές υποσχέσεις. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες τριάντα μέρες:

–    Το OK!Thess άνοιξε τις πόρτες του και ήδη φιλοξένησε τις δύο πρώτες εκδηλώσεις. Παράλληλα άρχισε να δέχεται αιτήσεις για το πρώτο group ομάδων που θα ακολουθήσουν το πρόγραμμά του. Οι δύο εκδηλώσεις, το CIPTEC, ένα διαδραστικό workshop για αστική κινητικότητα που διοργάνωσε η ομάδα του Καθ. Νανιόπουλου του ΑΠΘ και το Climathon, ένα 24ωρο hackathon για την κλιματική αλλαγή, που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και το Resilience Office της Λίνας Λιάκου, είναι ακριβώς το είδος των εκδηλώσεων που θέλουμε να φιλοξενούνται εκεί. Ο στόχος είναι κάθε μέρα και μία εκδήλωση. Ήδη ο καινούριος μήνας ξεκινά με μια άλλη πολύ ταιριαστή εκδήλωση, το Business Angels Forum της Ατλαντίς Συμβουλευτική και του Innovation Farm. Και οι δύο εκδηλώσεις που ολοκληρώθηκαν πήγαν πολύ καλά και έκαναν το ασφαλέστερο ποδαρικό για μια λαμπρή συνέχεια. Ο χώρος είναι πραγματικά εξαιρετικός, ενώ όσοι τον είδαν, είτε από κοντά, είτε σε φωτογραφίες, ενθουσιάστηκαν! Όλα αυτά έγιναν χάρη στην ατομική προσπάθεια των ανθρώπων της ΑΖΚ και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο χώρος είναι λειτουργικός χάρη στις προσωπικές δωρεές των συνεργατών του OK!Thess, για τις οποίες το πιθανότερο είναι να μην μάθει ποτέ κανείς κάτι – και ίσως έτσι πρέπει.

–    Το Thessaloniki Innovation Friendly Destination έκανε την πρώτη του «επίσημη» στο εξωτερικό, στη Βοστώνη. Δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει άλλωστε παρά από εκεί που γεννήθηκε σαν ιδέα. Σε μια εξαιρετική εκδήλωση κάτω από τον γενικό τίτλο ‘’Window to Greece’’, που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο μας στη Βοστώνη και το Γραφείο Διεθνούς Εμπορίου και Επενδύσεων της Κυβέρνησης της Μασαχουσέτης (ΜΟΙΤΙ), παρουσιάσαμε μαζί με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, κο Μήτκα, το όραμά μας για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε Κέντρο Καινοτομίας. Το κοινό, περισσότεροι από πενήντα επιχειρηματίες, επενδυτές και επιστήμονες της Βοστώνης, μας έπεισε για την αξία αυτού που υποστηρίζουμε και μας βοήθησε με τις ερωτήσεις του να βελτιώσουμε την παρουσίασή μας. Περισσότερα αποτελέσματα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Stay tuned!

–   Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε και την πρώτη «αποστολή καινοτομίας» σε συνεργασία με το ΥΜΑΘ και την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, 4 με 7 Δεκεμβρίου, στο Τέλ Αβίβ και την Χάιφα. Πρόκειται πραγματικά για μια καινοτομική πρωτοβουλία όσον αφορά τη σύνθεση της αποστολής αλλά και το πρόγραμμά της. Όπως κάθε προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά, μας γεμίζει άγχος. Είναι όμως δημιουργικό άγχος που μας δίνει ενέργεια, όπως άλλωστε και το ρίσκο που παίρνουμε για την επιτυχή έκβαση της αποστολής. Είμαι βέβαιος ότι το Οικοσύστημα Καινοτομίας θα μας βγάλει – για ακόμη μια φορά – ασπροπρόσωπους.

Αυτά τα ωραία συμβαίνουν προς τα «έξω». Πολλή ενέργεια επενδύεται και προς τα «μέσα», κάθε φορά περισσότερη από όση θα έπρεπε αναλογικά. Το θέμα είναι ότι, ενώ προς τα μέσα τα πράγματα προχωρούν, ουσιαστικά φαίνεται σα να είναι σταματημένα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δύσκολα μπορεί να περιγράψει κανείς, όσο και αν το ζει ή το κατανοεί, δεν μπορεί να το εκφράσει. Εδώ ασχολούμαστε με τα εξής:

  • την τροπολογία του νόμου της ΑΖΚ ΑΕ, η οποία, όπως έχω εξηγήσει και παλιότερα, θα διευκολύνει και θα επιταχύνει το έργο μας, ιδίως όσον αφορά τον Θύλακα: βρίσκεται εδώ και μήνες μεταξύ συναρμόδιων Υπουργείων.
  • την ολοκλήρωση της μελέτης για την ίδρυση του Θύλακα: η ΔΙΠΕΧΩ εξακολουθεί να αρνείται να προχωρήσει. Το θέμα διέρρευσε στον τοπικό τύπο – επ’ ευκαιρίας διευκρινίζουμε όχι από εμάς: ότι έχουμε να πούμε το ανακοινώνουμε από το βήμα που θεωρούμε ότι είναι κάθε φορά καταλληλότερο – και προκάλεσε ερώτηση στη Βουλή. Έχει συμπληρωθεί ήδη ένας χρόνος και ακόμη συζητάμε.
  • την αξιοποίηση του δείκτη μέτρησης καινοτομικότητας από κεντρικές δομές υποστήριξης της καινοτομίας: ενώ μέχρι την 81η ΔΕΘ είχαμε προχωρήσει πολύ, από τότε και μετά ουδέν.
  • το θέμα των κινήτρων: ομοίως, από την 81η ΔΕΘ και μετά, όπου είχαμε και την αναφορά του Πρωθυπουργού στην κεντρική του ομιλία, ουδέν. Θα ήθελα και πάλι να τονίσω, όπως έχουμε εγκαίρως και γραπτώς ενημερώσει όλους τους επιχειρηματικούς φορείς, το θέμα αυτό είναι πολύπλοκο και απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια όλων. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μικρές, αλλά υπαρκτές. Έχουμε σημαντικά επιχειρήματα στα χέρια μας, έχουμε δουλέψει συστηματικά γι’ αυτό. Υπάρχει επίσης η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κου Τζιτζικώστα, για το flat taxi που ανακοίνωσε στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό και επανέλαβε στην συνέντευξη τύπου της ΑΖΚ στην 81η ΔΕΘ, όπου μας τίμησε με την παρουσία του. Πρέπει να αξιοποιηθεί και αυτή η πρωτοβουλία στην συντονισμένη προσπάθεια της πόλης. Ο στόχος είναι κεντρικός, για την ανάπτυξη της πόλης στην κατεύθυνση που θέλουμε, και πρέπει να κερδηθεί.

Είναι σαφές ότι όταν ο νομοθέτης ίδρυσε την ΑΖΚ, η πρόθεσή του ήταν να φτιάξει έναν οργανισμό που να εποπτεύεται από το κράτος αλλά να μην είναι κρατικός.

Πολλά συνηγορούν σ’ αυτό το συμπέρασμα αλλά το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ιδρυτικός της Νόμος ορίζει η ΑΖΚ ΑΕ να μην διοικείται από το κράτος. Νομίζω δύσκολα θα  βρεθεί άλλος οργανισμός που να ανήκει στο Ελληνικό Κράτος αλλά να μην διοικείται από αυτό (αν κάποιος γνωρίζει άλλον τέτοιο οργανισμό, θα ήταν καλό να το ξέρουμε, θα έχουμε πολλά να ωφεληθούμε αμφότεροι). Έχω την αίσθηση ότι το Οικοσύστημα Καινοτομίας της πόλης κάποια στιγμή θα κληθεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, δεν ξέρω πότε, μπορεί όχι σύντομα, μπορεί και ποτέ. Θα πρέπει όμως να είναι έτοιμο. Η πόλη διψά για διεξόδους εξωστρέφειας και δημιουργικότητας. Εκεί έξω υπάρχουν πολλοί που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν. Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να διευκολύνουμε τη συνεύρεσή τους και τη συνεργασία τους. Θα ανταποκριθούμε!


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.