Παγκόσμια διάκριση για το εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής του ΑΠΘ


3

Άλλη μια σημαντική διάκριση απέσπασε η επιστημονική ομάδα του εργαστηρίου Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του ΑΠΘ κατέκτησε την τρίτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό MIREX 2015 (Music Information Retrieval Evaluation eXchange), στην κατηγορία «Εντοπισμού Μουσικής / Ομιλίας» (Music/Speech Detection). Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ είναι ο διευθυντής του εργαστηρίου Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του ΑΠΘ, καθηγητής Γιώργος Παπανικολάου και μέλη της είναι ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Δημούλας και οι υποψήφιοι διδάκτορες του εργαστηρίου, Νίκος Τσίπας και Λάζαρος Βρύσης.

Ο διεθνής διαγωνισμός MIREX έχει στόχο την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων για τις ανάγκες σημασιολογικής ανάλυσης και ταξινόμησης μουσικού και γενικότερα ηχητικού περιεχομένου. Πρόκειται για το είδος των υπηρεσιών που, μεταξύ άλλων, αναμένεται να κυριαρχήσουν στο Σημασιολογικό Ιστό (Semantic Web, Web 3.0), εξελίσσοντας δραστικά την εμπειρία πλοήγησης και τους μηχανισμούς αναζήτησης πολυμεσικού περιεχομένου. Για το λόγο αυτό, κάθε χρόνο, προστίθενται και νέα αντικείμενα στον Διαγωνισμό, όπως συνέβη και με τη νέα κατηγορία στην οποία διαγωνίστηκε και διακρίθηκε η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ.

Το εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1976 από τον καθηγητή Γιώργο Παπανικολάου, με πρώτες δραστηριότητες στους τομείς της ηλεκτροακουστικής, της ακουστικής χώρων και της ηχοπροστασίας. Το 1985 το εργαστήριο επαναδιαρθρώθηκε και επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς. Σήμερα καλύπτει τον χώρο της Ηλεκτρακουστικής και των Τηλεοπτικών Συστημάτων καθώς και όλα τα συναφή επιστημονικά πεδία που άπτονται των τεχνολογιών του ήχου και της εικόνας.Leave a Replynew address

Νέο Καθεστώς Προστασίας Δεδομένων – GDPR

Τρόποι για την καλύτερη προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.

Παρακολουθήστε live την εκδήλωση εδώ