Πρόσφατο ταξίδι στις ΗΠΑ μου έδωσε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσω πόσο κοντά είμαστε στο να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους επιστήμονες της πόλης, αν χρησιμοποιήσουμε σωστά τις δυνάμεις μας.
μήνυμα Παντελή Αγγελίδη, Προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας
Υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη παγκοσμίως για επιστημονικά καταρτισμένο δυναμικό που η προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι αυτή. Νομίζω ότι πολύ καιρό αναλωθήκαμε στα δύσκολα και αγνοήσαμε τα προφανή. Τα κίνητρα, οι θύλακες, η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων είναι εξαιρετικές ιδέες και ευγενείς στόχοι. Όμως δεν μπορούμε να αγνοούμε το προφανές στην προσπάθεια να επιτύχουμε το ιδανικό. Αυτό που συμβουλεύουμε τους νέους startupers «δεν υπάρχει αποτυχία, υπάρχει η ζωή που σου δείχνει έναν άλλο δρόμο» πρέπει πρώτα να το εφαρμόσουμε σε εμάς. Δεν θα εγκαταλείψουμε φυσικά την προσπάθεια για τα υπόλοιπα. Ήδη στο προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου υπάρχει αναφορά σε Ζώνες Καινοτομίας και ειδικά κίνητρα. Είναι μια μικρή επιτυχία της ΑΖΚ χωρίς όμως σημαντικό αποτέλεσμα αφού δεν μας δίνει τον παράγοντα διαφοροποίησης για τον οποίο παλεύουμε και τον οποίο αξίζουμε. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προς αυτόν τον σκοπό, όπως και προς τη δημιουργία θύλακα. Όμως ας κυνηγήσουμε και το προφανές: outsourcing. Αυτό αναφέρεται φυσικά στην ανάπτυξη λογισμικού αλλά όχι μόνο. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη δημιουργικού ταλέντου για την παραγωγή δημιουργικού (creatives) και σχεδίασης (engineers) ενώ πολύ σύντομα οι επιστήμονες δεδομένων (data scientists) θα είναι περιζήτητοι. Big Data & Analytics θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια. Πολλοί το έχουν κάνει πριν από εμάς, όμως υπάρχει μεγάλο κενό. Είτε γιατί χώρες όπως η Ινδία χάνουν την αίγλη τους (χαμηλή ποιότητα, δυσκολίες στην επικοινωνία και το συντονισμό) είτε γιατί άλλες περιοχές που πρόσφατα προσέλκυσαν ενδιαφέρον έχουν τα δικά τους προβλήματα (πχ Oυκρανία, Ιορδανία). Πρωτίστως όμως γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες.
Η ΑΖΚ, όπως γνωρίζετε, πήρε πρόσφατα την πρωτοβουλία να προβάλει την πόλη κάτω από τον τίτλο ‘Thessaloniki innovation friendly destination’ διαφημίζοντας τις δυνάμεις και τις επιτυχίες της πόλης. Και η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος που το ακούει εντυπωσιάζεται όχι τόσο γιατί είναι μοναδικά αυτά που παρουσιάζουμε όσο γιατί δεν το περιμένει καθώς δεν το έχει ξανακούσει. Πρέπει να βάλουμε τη Θεσσαλονίκη σ’ αυτόν το χάρτη. Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας. Όμως θέλουμε τη βοήθεια όλων, μόνη της η ΑΖΚ δεν μπορεί να καταφέρει πολλά. Θέλουμε να πείσουμε όλη την πόλη να συνταχθεί μαζί μας. Κάθε επιστήμονας και ερευνητής στις παρουσιάσεις του σε διεθνή συνέδρια να έχει το logo μας και το moto μας. Κάθε επιχειρηματική αποστολή να το προβάλει. Κάθε αδελφοποιημένη πόλη με κάποιο δήμο μας να το μάθει. Κάθε σημείο εισόδου να μιλάει γι’ αυτό. Κάθε ξενοδοχείο να το διαφημίζει. Κάθε πρωτοβουλία πολιτών να το υιοθετήσει. Κάθε δημοσιογράφος να το διαφημίσει.
Δουλεύουμε συστηματικά σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Δεν δημιουργήσαμε απλώς ένα concept. Έχουμε τεκμηριωμένο υλικό που το υποστηρίζει και το προβάλει. Δεν πηγαίνουμε αποστολές γενικού ενδιαφέροντος. Οργανώνουμε στοχευμένες συναντήσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά το outsourcing.
Συμβαίνει ήδη. Είναι παρήγορο να ‘ανακαλύπτεις’ στο valley εταιρείες που ήδη συνεργάζονται με το τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ ή άλλες που έχουν ομάδες στη Θεσσαλονίκη που αντλούν προγραμματιστές από το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ. Μας δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Είναι ελληνικών συμφερόντων αυτές και έτσι πρέπει να κινηθούμε, να ξεκινήσουμε από τους Έλληνες αλλά γρήγορα να πάμε πέρα απ’ αυτούς. Το πλάνο μας προβλέπει άμεσα τη δημιουργία γραφείου υποδοχής στην ΑΖΚ, ώστε όλοι όσοι ενδιαφέρονται να έχουν ένα μοναδικό σημείο να απευθύνονται. Προγραμματίζουμε και άλλες εξωστρεφείς δράσεις ενώ προσβλέπουμε στη δημιουργία ενός γραφείου αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ. Για να πετύχουμε είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων. Γι’ αυτό άμεσα θα απευθυνθούμε προς τους φορείς του οικοσυστήματος και θα ζητήσουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, οι επιχειρηματικοί φορείς, οι δήμοι, η ΠΚΜ και το ΥΜΑΘ έχουν σημαντικό ρόλο και συνεισφορά σ’ αυτήν την προσπάθεια. Το χαμένο στοίχημα της δεκαετίας του ’80 ας μην επαναληφθεί. Αυτήν την ευκαιρία ας μην τη χάσουμε.
ΥΓ. Το κείμενο αυτό γράφηκε στον απόηχο της επιτυχημένης κατά γενική ομολογία εκδήλωσης για το ξεκίνημα του ‘ΌΚ!Thess’. Η επιτυχία της συνεργασίας αυτής πρέπει σύντομα να μετουσιωθεί σε απτό αποτέλεσμα. Ό πυλώνας της νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι μαζί με τον πυλώνα της εξωστρέφειας οι δύο βασικές προτεραιότητες της ΑΖΚ. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το εγχείρημα στο οποίο πρέπει σύντομα να ενσωματωθούν και όσοι για οποιαδήποτε λόγο δεν ξεκίνησαν μαζί μας, όπως ενδεικτικά το ΕΚΕΤΑ, η Τεχνόπολη, ο ΣΕΠΒΕ ώστε να μεγιστοποιήσουμε το αποτύπωμα μας. Περισσότερα όμως για το τι θα συμβεί στη Μαρία Κάλλας, σύντομα…