Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2026, οι μαθητές της Γ’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας άφησαν για λίγο τα θρανία και συμμετείχαν σε ένα ακόμη “Παραγωγικό Σκασιαρχείο”, μια πρωτοβουλία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Για πρώτη φορά, το “Παραγωγικό Σκασιαρχείο” φιλοξένησε τον κ.  Παναγιώτη Καραδαγλή, Co-Founder & CEO της LifePulse, ο οποίος μοιράστηκε το όραμα ενός πρωτοποριακού app για την εθελοντική αιμοδοσία, εμπνέοντας τους μαθητές και αποδεικνύοντας στη νέα γενιά ότι η δημιουργικότητα και η κοινωνική προσφορά μπορούν να συμβαδίζουν.

Η LifePulse είναι μια δυναμική startup στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ανάγκης. Μέσω μιας έξυπνης πλατφόρμας, ειδοποιεί τους χρήστες σε πραγματικό χρόνο κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη για αίμα,  βελτιώνει την εμπειρία του αιμοδότη και χτίζει μια ζωντανή κοινότητα γύρω από την κοινωνική προσφορά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από την κα. Λήδα Παπατζήκα, στέλεχος της ΑΖΚ και Υπεύθυνη του προγράμματος, για τις δράσεις του οικοσυστήματος καινοτομίας, αναδεικνύοντας τον ρόλο του οργανισμού ως συνδετικού κρίκου ανάμεσα στην γνώση, την  έρευνα, την αγορά εργασίας και την κοινωνία. Παράλληλα, παρουσιάζοντας με ένα διαδραστικό και βιωματικό τρόπο έννοιες όπως η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και τα soft skills οι μαθητές απέκτησαν μια ρεαλιστική απεικόνιση του σύγχρονου επαγγελματικού τοπίου.

Ακολούθησε ο Παναγιώτης Καραδαγλής, ο οποίος αφηγήθηκε το δικό του ταξίδι και τη διαδρομή που τον οδήγησε στην ίδρυση της δικής του startup. Ανέλυσε πώς η τεχνολογία δίνει νέα πνοή στην αιμοδοσία, επισήμανε τη σημασία της ομάδας και παρότρυνε μαθητές και μαθήτριες να σκεφτούν πώς μπορούν να λύσουν ένα πρόβλημα που εντοπίζουν γύρω τους.

«Ό,τι μαθαίνεις είναι δύναμη», τόνισε. Στη συνέχεια, μέσα από διασκεδαστικά κουίζ και παιχνίδια, οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τους βοήθησαν να ανακαλύψουν στην πράξη πώς η επιχειρηματική σκέψη μπορεί να συναντήσει την κοινωνική προσφορά, δημιουργώντας λύσεις με ουσιαστικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή.

Στο τέλος της επίσκεψης, οι μαθητές περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΑΖΚ, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να συνομιλήσουν με startuppers που εργάζονται στο coworking space της προθερμοκοιτίδας της ΑΖΚ.

Για το Παραγωγικό Σκασιαρχείο μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί είπαν:

«Το παιχνίδι που παίξαμε και οι γνώσεις που πήραμε, καθώς και η αυτοπεποίθηση να δοκιμάσουμε διάφορα πράγματα»

«Η αμεσότητα με τους μαθητές , η διαδραστικότητα με εικόνες, το κίνητρο που δίνεται»

«Υπέροχη ομιλία και παρουσίαση»

Σκοπός του προγράμματος «Παραγωγικό Σκασιαρχείο», το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι να συμβάλει στην ενημέρωση των μαθητών σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης, επιλογής και σχεδιασμού σταδιοδρομίας μέσα από την επαφή με την επιχειρηματική καινοτομία και την καινοτομική παραγωγική διαδικασία.

Θερμές ευχαριστίες στον Παναγιώτη Καραδαγλή και την Life Pulse για την ευγενική συνεισφορά στο πρόγραμμα.

Στιγμιότυπα από τη δράση του Παραγωγικού Σκασιαρχείου με την LifePulse

 2ο ΓΕΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ- LifePulse  

Για περισσότερες πληροφορίες:

Λήδα Παπατζήκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας | Στέλεχος Διοίκησης ΑΖΚ

Τηλ. 2316-019621


.

Empowering Innovation | Alexander Innovation Zone Recognized as Startup Ecosystem Star 2024

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) βράβευσε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στο Παρίσι ως “Startup Ecosystem Star 2024” 

Με ιδιαίτερη τιμή, ανακοινώνουμε ότι η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ) απέσπασε τη διάκριση “Startup Ecosystem Star 2024” κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στη Γαλλία, στο πλαίσιο των Startup Ecosystem Stars Awards (SES).

Download our Media Kit

 


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.