Ενώ ξεκινούσα να γράψω το editorial αυτό έχοντας κατά νου να αναφερθώ στα ιδιαίτερα επιτυχημένα κατά γενική ομολογία Technology Forum και Συνεργάζομαι, ήρθαν τα καλά νέα από το Ελληνικό Βραβείο επιχειρηματικότητας όπου στις 10 φιναλίστ από 1100 υποψηφιότητες περιλαμβάνονται 5 με έδρα τη Θεσσαλονίκη μεταξύ των οποίων δύο απόφοιτοι του Thessaloniki Innovation Hub και δύο μέλη του Οικοσυστήματος Καινοτομίας μας, μια spin-off του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και μια από διδακτορικούς απόφοιτους του ΑΠΘ/ΤΗΜ&ΜΗΥ.

μήνυμα Παντελή Αγγελίδη, Προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

Τι φανταστική παρακαταθήκη για το OKThess! Νομίζω ότι και να το είχαμε σχεδιάσει δεν θα πετυχαίναμε τόσο καλή μαγιά για να επικοινωνήσουμε στις επόμενες εκκολαπτόμενες ομάδες θετικά μηνύματα. Αλλά και τι σημαντική δικαίωση για την ΑΖΚ, η οποία συστηματικά εδώ και καιρό διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι Ζώνη Καινοτομίας είναι οι άνθρωποι που εργάζονται συστηματικά στις επιχειρήσεις και τις ερευνητικές ομάδες της πόλης. Και ότι δουλειά μας στην ΑΖΚ είναι να τους διευκολύνουμε, να τους βοηθήσουμε να συνεργαστούν και να τους προβάλλουμε ώστε να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα για την πόλη και τους ανθρώπους της. Θα διαβάσετε σε άλλο σημείο του newsletter για κάθε μια από τις επιχειρήσεις αυτές και τα προϊόντα τους, εδώ θα παρουσιάσω τη δική μου οπτική γι’ αυτές.

Η Athlenda είναι το καμάρι μας. Μια εταιρεία που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά την ανάγκη και άριστα το χώρο που δραστηριοποιούνται. Μια εταιρεία που η τεχνολογική της καινοτομία είναι ικανή να τη διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό ώστε να διεκδικήσει τμήμα μιας αγοράς ιδιαίτερα ανταγωνιστικής και κλειστής. Παράλληλα το business positioning που έχει επιλέξει της επιτρέπει να δημιουργήσει μια νέα αγορά, ένα συγκεκριμένο niche, ή αλλιώς να καλύψει ένα κενό το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει ανυποστήρικτο. Σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Καλιφόρνια είχα την ευκαιρία να έχω μια σύντομη συνάντηση με τον Peja Stojakovits μετά από ένα παιχνίδι των Kings και όταν του ανέφερα το ‘Athlenda case’ πήδηξε από ενθουσιασμό. Δεν μου έκανε εντύπωση γιατί ήδη είχα συναντήσει αντίστοιχες αντιδράσεις από άλλους ανθρώπους του επαγγελματικού αθλητισμού. Η Athlenda είναι καταδικασμένη να πετύχει, γιατί έχει όλα τα συστατικά στην ομάδα που είναι απαραίτητα και γιατί γνωρίζει την αγορά της από μέσα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι και η Marina Hatsopoulos την είχε ξεχωρίσει κατά την επίσκεψή της. Δεν μου κάνει καμιά εντύπωση λοιπόν που είναι μέσα στις 10 καλύτερες.

Η Bio2CHP είναι μια πολλά υποσχόμενη προσπάθεια σεμνών επιστημόνων που προέρχεται από μια ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ με εξαιρετικά πεπραγμένα στην αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων μέσω δημιουργίας spin-off εταιρειών. Χρειαζόμαστε περισσότερα παραδείγματα τέτοιων επιτυχημένων προσπαθειών που θα τις χαρακτήριζα πιο hardcore science and engineering επιχειρήσεις σε αντιδιαστολή με τις επιχειρήσεις λογισμικού. Δεν έχω τις γνώσεις ώστε να αξιολογήσω την καινοτομία της και το εμπορικό της μέλλον, αλλά το ακαδημαϊκό περιβάλλον από το οποίο ξεπήδησε αποτελεί εχέγγυο και για τα δύο. Είμαι σίγουρος ότι στον Καθηγήτη κ. Ζήση Σαμαρά δεν έκανε καμία εντύπωση που η Bio2CHP είναι μέσα στις 10 καλύτερες.

Την Βubbllz, δεν την ήξερα. Παρά την προσπάθεια που κάνουμε στην ΑΖΚ για τη συστηματική καταγραφή του οικοσυστήματος μέσα από την πρωτοβουλία «πες μας την επιχειρηματική σου ιστορία», υπάρχουν τόσες πολλές καινούργιες εξαιρετικές προσπάθειες και συνεχώς ξεπηδούν και άλλες. Αυτό το γεγονός βέβαια μόνο θετικές σκέψεις δημιουργεί και παρακαταθήκη για το μέλλον. Παρά το ότι δεν είμαι συστηματικός χρήστης social-media και κερδίζω το βραβείο αδιαφορία shopping κατέβασα την εφαρμογή τους και μου φάνηκε εξαιρετικά ελκυστική. Τώρα έχω παραδώσει τη σκυτάλη στους κατ’ εξοχήν ειδήμονες για μια σε βάθος αξιολόγηση: τα παιδιά μου και τους φίλους τους. Το ότι είχαν πάρει το βραβείο Διαγωνισμού Επιχειρηματικών Ιδεών «John & Mary Pappajohn Business Plan Awards» του Anatolia School of Business του ACT το 2014 (ως Boom2Boom) αναδεικνύει την αξία και τη διαχρονικότητα της προσπάθειας τους. Είμαι σίγουρος ότι στο Δημήτρη Κονταρίνη δεν έκανε καμία εντύπωση που είναι μέσα στις 10 καλύτερες και τελικά κατέλαβε τη 2η θέση.

Η Carealia είναι μια προσπάθεια που έχω παρακολουθήσει από κοντά λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος. Ο Γιάννης Κομπατσιάρης και η ομάδα του στο ΙΠΤΗΛ όπως και όλο το ΙΠΤΗΛ με πρώτο το Δημήτρη Τζοβάρα έχουν αποδείξει την ερευνητική τους αριστεία πολλάκις. Η εκρηκτική άνοδος των δεικτών – διαλέξτε όποιους θέλετε, σε όλους είναι πρώτοι – αποτελεί τον αντικειμενικότερο κριτή γι’ αυτό. Δεν είχαμε δει όμως έως τώρα σημαντική επιχειρηματική αξιοποίηση αυτού του άριστου ερευνητικού αποτελέσματος. Κατά τη γνώμη η επιτυχία αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για το ΙΠΤΗΛ, αλλά για όλο το ΕΚΕΤΑ και θα πρέπει να σηματοδοτήσει μια εντατικοποίηση των προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση. Η Carealia δραστηριοποιείται σε μια αγορά για την οποία περιμένουμε καιρό να εκτιναχθεί, δεν το έχουμε δει όμως ακόμη. Είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ανταγωνιστική αγορά. Υπάρχουν ήδη αρκετοί παίκτες παγκοσμίως. Η επιστημονική αριστεία όμως όταν μετατρέπεται σε καινοτομική δραστηριότητα έχει πάντα προβάδισμα. Ελπίζω να έχουν φροντίσει να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές δεξιότητες στις οποίες δεν είναι άριστοι και είμαι σίγουρος ότι το ΤΗΙ θα τους βοηθήσει πολύ στην κατεύθυνση αυτή. Το ίδιο και η ΑΖΚ εάν χρειάζεται. Είμαι σίγουρος ότι σε κανέναν που τους γνωρίζει δεν έκανε εντύπωση ότι είναι μέσα στις 10 καλύτερες.

Η Fieldscale είναι η αγαπημένη μου. Όταν τους γνώρισα για πρώτη φορά σε μια από τις εκδηλώσεις ενός start-up community ο Γιώργος, ελπίζω να θυμάμαι το όνομα σωστά, ξεκίνησε την παρουσίασή του με μια φωτογραφία του Maxwell. Ε πως να μην αγαπήσεις αυτή την ομάδα; Μάλιστα θυμάμαι πως είχε ρωτήσει αν τον αναγνωρίζει κανείς και εκτός από εμένα είχε σηκώσει το χέρι του άλλος ένας. Έχουν δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα ομάδα η οποία συνδυάζει αρμονικά την ήρεμη επιστημονική αξία με τη δυναμική – έως τον τσαμπουκά θα έλεγα – marketing & PR παρουσία. Φρέσκα μυαλά, έχουν όλο το μέλλον και τις δυνατότητες να πετύχουν. Παράλληλα συμπληρώνουν μια σειρά από επιτυχημένες εταιρείες στο χώρο του λογισμικού προσομοίωσης, όπου οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί είναι αλήθεια ότι έλειπαν. Καιρός λοιπόν να πάρουν κι αυτοί το κομμάτι που τους αναλογεί με πρώτη τη Fieldscale. Για κάποιο λόγο που μπορώ με αρκετή ασφάλεια να υποθέσω η πόλη έχει δημιουργήσει μια νησίδα αριστείας στον επιχειρηματικό χώρο αυτό, η οποία καιρός είναι να πάρει και μια πιο συστηματική μορφή ως ένα cluster ή κάποιας άλλης μορφής συνέργεια ή συλλογικότητα. Η ΑΖΚ είναι εδώ να βοηθήσει εάν χρειάζεται. Όπως και την Fieldscale η οποία έφτασε στις 10 καλύτερες με το σπαθί της.

Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι οι επιχειρηματικές αυτές προσπάθειες διαφέρουν μεταξύ. Καθεμιά έχει τη δική της διαφορετική αφετηρία, βαθμό ωριμότητας, δυνάμεις, αδυναμίες και πλάνο. Όλες όμως έχουν τα βασικά συστατικά, μια συμπληρωματική ομάδα, μια καλή ιδέα, γνώση της αγοράς και ένα προϊόν που δουλεύει! Το Ελληνικό Βραβείο επιχειρηματικότητας φέτος διέθεσε το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλη χρονιά, ένα εκατομμύριο διακόσιες πενήντα χιλιάδες. 3 ομάδες βρήκαν τα χρήματα που ψάχνουν. Ανάμεσα σ’ αυτές και η Bubbllz. Όλες όμως θα ωφεληθούν από το mentoring και το networking και θα φτάσουν πιο γρήγορα πιο κοντά στους στόχους τους. H AZK θα συνεχίσει να προβάλει τις επιτυχίες του οικοσυστήματος καινοτομίας της πόλης και θα τιμήσει σύντομα τις πέντε ομάδες που συμμετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Καλή επιτυχία στα επόμενα βήματα τους!


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.