Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. πραγματοποίησε την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 το 6ο κατά σειρά διαδικτυακό evenTIZ Live Story με θέμα “Credit for the Instagram Generation” με τον Δημήτρη Λιτσικάκη, Global Head of Fintech, deVere Group.

Ο κ. Λιτσικάκης μέσω της προσωπικής του εμπειρίας στον χώρο των Fintech μετέφερε τη γνώση του για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται στην παγκόσμια αγορά της πίστωσης “Buy now pay later” (BNPL), όπου ο καταναλωτής πληρώνει το προϊόν σε 4 δόσεις χωρίς τόκο. Πρόκειται για μια win – win λύση τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εμπόρους με πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές, δίνοντας έμφαση κυρίως στο στοιχείο του user experience (UX), το οποίο όπως σημειώθηκε αποτελεί εξαιρετικής σημασίας για τις Fintech υπηρεσίες ώστε ο χρήστης να έχει μια εύκολη και όμορφη εμπειρία μέσα από το κινητό του”, αυξάνοντας παράλληλα και την αγοραστική του δύναμη. Από την άλλη, το κύριο πλεονέκτημα για τον έμπορο είναι ότι δεν περιέχει καθόλου ρίσκο, καθώς αυτό μετακυλίεται στην εταιρεία που παρέχει την υπηρεσία π.χ. όπως η ελληνική MelonpayKlarnaAfterpay κα. Υπηρεσίες όπως η BNPL εμφανίστηκαν  για να καλύψουν τις πιστωτικές ανάγκες των νεότερων ηλικιών, οι οποίες έχουν εξοικείωση με το διαδίκτυο και τις κινητές συσκευές και ίσως δεν είχαν ποτέ πιστωτική κάρτα, δεδομένου ότι μεγάλωσαν κατά την περίοδο της κρίσης. Σχετικά με την εξέλιξη του  τραπεζικού χώρου τόνισε ότι οι τράπεζες αρχίζουν να χτίζουν συνεργασίες με fintech startups και να αναπτύσσουν πλατφόρμες (platformification).

Στη συνέχεια ο κ. Λιτσικάκης απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και συγκεκριμένα σχετικά με την αξιοπιστία των Fintech εταιρειών αναφέρθηκε στον καίριο  ρόλο του regulator της κάθε χώρας αλλά και του credit risk score από την πλευρά των startups που αποτελεί και ένα στοιχείο της  καινοτομίας τους. Σχετικά με το κατά πόσο έτοιμη είναι η  αγορά της Ελλάδας να κάνει χρήση ενός τέτοιου μοντέλου, ανέφερε ότι η χώρα μας παρουσίασε τον τελευταίο χρόνο τον πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη  καθώς αν και δύσπιστοι οι Έλληνες όταν πρόκειται για ένα προϊόν με εξαιρετική εμπειρία χρήσης το αγκαλιάζουν. Σε συνδυασμό με τα βήματα που γίνονται στο κανονιστικό πλαίσιο αλλά και με  προσπάθειες όπως το Fintech Hub  και το Elevate Greece,  εάν  υπάρχει διάθεση και κατάλληλη  ομάδα δεν υπάρχει κάτι να σταματήσει τις Fintech και στην χώρα μας να αναπτυχθούν. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Λιτσικάκης “Αν δεν το κάνουμε εμείς τότε θα το κάνει κάποιος  άλλος”, παροτρύνοντας τους επίδοξους επιχειρηματίες να ασχοληθούν με ventures.

Τα evenTIZ αποτελούν μια σειρά, σύντομων σε διάρκεια [15’ Ομιλία + 10’ Q&A] διαδικτυακών «ζωντανών ιστοριών», όπου εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο μοιράζονται ζωντανά τις ιστορίες και τις γνώσεις τους όχι μόνο σε ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων (startuppers), αλλά και σε όλους όσους «φλερτάρουν» με την ιδέα του επιχειρείν.

Buy Now Pay Later- EventizΤα evenTIZ Live Stories της ΑΖΚ μεταδίδονται και ζωντανά μέσω Facebook στην σελίδα ΑΖΚ-Thessaloniki Innovation Zone και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο κανάλι της ΑΖΚ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα evenTIZ που διοργανώνει η ΑΖΚ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας https://www.thessinnozone.gr/.

Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο evenTIZ της ΑΖΚ!


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.