Συνάντηση εργασίας και διαλόγου με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Κυκλικής Οικονομίας σε Πόλεις και Περιφέρειες του ΟΟΣΑ και της Πρωτοβουλίας Circular Cities and Regions (CCRI), το τριήμερο 3-5 Ιουλίου 2024, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο νέο συνεδριακό κέντρο της ΠΚΜ.
Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας υποστήριξε με την παρουσία της την εκδήλωση. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΑΖΚ, Κετικίδης Παναγιώτης, παρευρέθηκε τη Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, μεταξύ άλλων εκπροσώπων τοπικών, περιφερειακών, κυβερνητικών φορέων, πανεπιστημίων, επιχειρήσεων, επαγγελματικών ενώσεων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας και να γίνει διάλογος για τις προκλήσεις της στην περιοχή.
Ο Δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, συμμετέχοντας στην δεύτερη ενότητα “Καινοτομία – Επιχειρήσεις – Πανεπιστήμια – Θερμοκοιτίδες – Νεοφυείς επιχειρήσεις”, σημείωσε τα εξής:
- Η επίτευξη βιώσιμης μετάβασης προς την κυκλική οικονομία απαιτεί το συγκερασμό πρωτοβουλιών top-down όσο και bottom-up.
- Η υλοποίηση της CE θα διαφέρει σε κάθε Περιφέρεια λαμβάνοντας υπόψη, γεωγραφικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις, αλλά και θεσμικές ρυθμίσεις και βιομηχανικές δομές.
- Βασικά περιεχόμενα της δημόσιας πολιτικής για την κυκλική οικονομία:
1. Χρηματοδοτικά εργαλεία
2. Σχεδιασμός και θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου και κανονισμών, καθώς και άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.
3. Σύνδεση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας με την τεχνολογική καινοτομία και ανάπτυξη και υποστήριξη πιλοτικών/επιδεικτικών δράσεων κυκλικής οικονομίας.
4. Βελτίωση της διακυβέρνησης και της δικτύωσης και επιτάχυνση διαδικασιών.
- Έλλειψη κεφαλαίου, υποδομών και ώριμων τεχνολογιών και συνόλων δεδομένων, ανεπαρκές και πολύπλοκο νομικό πλαίσιο καθώς και αντίσταση στην αλλαγή συνιστούν εμπόδια μετάβασης στην κυκλική οικονομία.
Η εκδήλωση ανέδειξε τις δυνατότητες και τις προκλήσεις της Κυκλικής Οικονομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών φορέων, των επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων είναι κρίσιμη για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την Κυκλική Οικονομία.
Θερμές ευχαριστίες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την υποστήριξή και την πρόσκληση, καθώς και στους συνεργαζόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις που μοιράστηκαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους.