ΝΕΑ

Απολογισμός δράσης θητείας 2019- 2022 – Δρ. Κυριάκου Λουφάκη – Προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε.

By 18 Ιανουαρίου, 2023No Comments

Η διοίκηση της AZK στην διάρκεια της θητείας της δρομολόγησε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης με στόχο την προώθηση της καινοτομίας στη Β. Ελλάδα. Βασικός μοχλός για την επίτευξη του στόχου ήταν η προώθηση της συνεργασίας ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις ώστε να προσελκυσθούν επενδύσεις έρευνας και τεχνολογίας στην περιοχή επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης.

Η προσέγγιση αυτού του στόχου περιέλαβε την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων επιγραμματικά :

ΑΞΟΝΑΣ Α – Δημιουργία υποδομών υποδοχής

Α. Δημιουργία του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς ThessINTEC

Βασικός στόχος που υποστηρίχθηκε κατα την διάρκεια της θητείας ήταν η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης Thess INTEC (Thessaloniki Innovation & Technology Center), μια πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης και την πλήρη υποστήριξη της Πολιτείας. Κατόπιν αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ πλέον σήμερα δημιουργείται με γοργούς ρυθμούς το ThessINTEC σε μια προνομιακή έκταση 760 στρεμμάτων του Δήμου Θερμαϊκού που παραχώρησε ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό το δημόσιο στην ΑΖΚ.

Με την παραχώρηση εκ μέρους της ΑΖΚ του αποκλειστικού δικαιώματος επιφάνειας για 99 έτη στην Thess INTEC ΑΕ που συστάθηκε αποκλειστικά για την ανάπτυξη, διοίκηση και διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου (Φεβρουάριος 2021), έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες για τις απαιτούμενες μελέτες και αδειοδοτήσεις για την έναρξη λειτουργίας του έργου.

Β. Δημιουργία Θύλακα Αγροδιατροφής

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραχώρησε κατά χρήση στην Α.Ζ.Κ. Α.Ε. ακίνητο εκτάσεως 60.000 τ.μ., με σκοπό την ίδρυση, εντός αυτού, Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων Αγροδιατροφικού Τομέα (Θ.Υ.Κ.Δ. Αγροδιατροφής), καθώς και τη δημιουργία όλων των αναγκαίων κτιριακών, τεχνικών και τεχνολογικών υποδομών και εγκαταστάσεων που θα εξασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία της ΑΖΚ, με διάρκεια παραχώρησης σε (25) χρόνια με δυνατότητα παράτασης, για άλλα (10) έτη.

Η απερχόμενη διοίκηση της AZK ολοκλήρωσε τις σχετικές μελέτες χωροθέτησης και πολεοδόμησης για τη δημιουργία του πρώτου ΘΥΚΔ Αγροδιατροφής και η σχετική διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος ίδρυσης Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων βρίσκεται πλέον στο τελικό της στάδιο.

Παράλληλα μετά από ενέργειες της ΑΖΚ στο νέο αναπτυξιακό νόμο προβλέφθηκε διαφοροποίηση (με επιπλέον κίνητρα) αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται των ΘΥΚΔ της Ζ.ΚΑΙ.Θ.

Με βάση την μελέτη σκοπιμότητας που ολοκληρώθηκε με την βοήθεια εξειδικευμένου συμβούλου, στον υπάρχοντα σχεδιασμό ο Θ.Υ.Κ.Δ. Αγροδιατροφής θα εστιάζει στην έρευνα και την καινοτομία του αγροδιατροφικού τομέα και θα περιλαμβάνει :

-εργαστήρια πιστοποίησης προϊόντων

-κοινόχρηστους ερευνητικούς χώρους

-ερευνητικά θερμοκήπια (μικρής κλίμακας για την εφαρμογή των ερευνητικών καινοτομιών)

-κτίρια γραφείων και κτίριο διοίκησης

-χώρους συνάθροισης (εκθεσιακός χώρος, αμφιθέατρο/συνεδριακός χώρος κλπ)

Σχεδιάγραμμα 1: σχέδιο χωροθέτησης και πολεοδόμησης Θ.Υ.Κ.Δ. Αγροδιατροφής

ΑΞΟΝΑΣ Β – Στήριξη Καινοτόμων Νεοφυών Επιχειρήσεων

Α. Ανάπτυξη νέας κοιτίδας στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Τα νέα γραφεία της ΑΖΚ λειτουργούν πλέον σε πλήρη ανάπτυξη στο νέο κτίριο εντός του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Έχοντας ολοκληρώσει τον ανασχεδιασμό των χώρων πολλαπλών χρήσεων η ΑΖΚ λειτουργεί μία νέα προ-θερμοκοιτίδα στήριξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας (Startup Pre-Incubator) και γενικότερα του οικοσυστήματος καινοτομίας της περιοχής (Ιανουάριος 2020).

Η προ-θερμοκοιτίδα της ΑΖΚ προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες, όπου φιλοξενούνται στα πρώτα τους στάδια, με στόχο την αξιοποίηση της καινοτομίας για την παραγωγή οικονομικού αποτελέσματος.

Καθημερινά ο συνεργατικός χώρος (coworking) χρησιμοποιείται από νέους που φιλοδοξούν να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους προσπάθεια ωφελούμενοι από την μεταξύ τους διάδραση αλλά και παρακολουθώντας την πληθώρα εκδηλώσεων που διοργανώνονται στους χώρους. Για το έτος 2022 διοργανώθηκαν συνολικά 110 εκδηλώσεις ποικίλης θεματολογίας που αφορούσαν στο οικοσύστημα καινοτομίας είτε από φορείς του οικοσυστήματος είτε από την ίδια την ΑΖΚ.

Β. Συμμετοχή στην προ-θερμοκοιτίδα ιδεών OK!Thess

Η ΑΖΚ ήταν βασικός συντελεστής και είχε τον ρόλο του διαχειριστή της προ-θερμοκοιτίδας ιδεών νεοφυούς επιχειρηματικότητας OK!Thess, που ουσιαστικά είναι η μετεξέλιξη της πιλοτικής δράσης της ΑΖΚ – Thessmart INNOHUB.

Το OK!Thess αποτελεί μια συνεργατική δράση 10 φορέων της πόλης, μια ευρύτερη συνεργατική δομή με διεθνή υποστήριξη, η οποία υποδέχεται τις ιδέες νέων επιστημόνων- ερευνητών που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων (Startups) και μέσω κύκλων επιτάχυνσης (coaching και mentoring) υποβοηθά την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου τροφοδοτόντας το οικοσύστημα με νεοφυείς επιχειρηματικές προσπάθειες.

ΑΞΟΝΑΣ Γ – Υποστήριξη του οικοσυστήματος καινοτομίας

Η AZK υποστήριξε, συμμετείχε και συνδιοργάνωσε πολύ μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων σε σειρά πρωτοβουλιών της πόλης με γνώμονα την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας και την προαγωγή της Θεσσαλονίκης σαν προορισμό φιλικό προς την καινοτομία.

Παραδείγματα τέτοιων πρωτοβουλιών αποτελούν:

Next Stage

Ολοκληρωμένος κύκλος υποβοήθησης, διαγωνισμού και επιβράβευσης καινοτόμων επιχειρηματικών προσπαθειών που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα. Η δράση συνδιοργανώθηκε από την ΑΖΚ και στην τελική της φάση “σύστησε” τους φιναλίστ της διαγωνιστικής διαδικασίας σε επενδυτικά κεφάλαια και επιχειρηματικούς αγγέλους.

Technology Forum

Η ΑΖΚ είναι ένας από τους 25 συνδιοργανωτες του ετήσιου θεσμού / συνεδρίου που προσπαθεί να δικτυώσει το οικοσύστημα καινοτομίας ΙΤ της Θεσσαλονίκης με τα αντίστοιχα του εξωτερικού παρουσιάζοντας επιτεύγματα τεχνολογικών εξελίξεων του κλάδου.

Παραγωγικό σκασιαρχείο

H ΑΖΚ υλοποιεί αδιαλείπτως από το 2017 εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με αντικείμενο την επίσκεψη μαθητών των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας σε καινοτομικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας. Σκοπός του προγράμματος είναι να συμβάλει στην ενημέρωση των μαθητών σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης, επιλογής και σχεδιασμού σταδιοδρομίας μέσα από την επαφή με την επιχειρηματική καινοτομία και την καινοτομική παραγωγική διαδικασία.

evenTIZ Live Stories

Τα evenTIZ της ΑΖΚ αποτέλεσαν την άμεση αντίδραση στο lockdown που βιώσαμε λόγω της πανδημίας. Αποτελούν μια σειρά, σύντομων σε διάρκεια, διαδικτυακών «ζωντανών ιστοριών», όπου εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μοιράζονται ζωντανά τις ιστορίες και τις γνώσεις τους.

Μάθε μου παιδί μου…

Σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων (Webinars) που έχουν διττό στόχο: από τη μια να παράξουν ψηφιακό εγγραμματισμό σε ηλικιωμένα άτομα και από την άλλη να εμπνεύσουν “ευφυείς” νεοφυείς επιχειρήσεις ώστε να δημιουργήσουν καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες της τρίτης – και σοφής – ηλικίας.

Η υλοποίηση όλων των παραπάνω δράσεων χρηματοδοτήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό της ΑΖΚ, μέσω της συμμετοχής του φορέα σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και προγράμματα εδαφικής συνεργασίας καθώς και χορηγίες ιδιωτών.


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.