Τι σημαίνουν ακριβώς αυτές οι λέξεις?

(από την Δήμητρα Ιορδανίδου Στέλεχος Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας)

“Έχοντας συμμετάσχει πριν λίγες μέρες στον μαραθώνιο της Αθήνας (42.195 μ) και έχοντας στην φαρέτρα της ζωής μου 10 τερματισμούς σε μαραθωνίους με αξιοπρεπείς χρόνους για ελληνίδα  ερασιτέχνη αθλήτρια, έχω δει ότι οι δύο αυτές λέξεις  πρωταγωνιστούν στο λεξιλόγιο των μαραθωνοδρόμων πολύ έντονα. Πολλοί δρομείς νιώθουμε αποτυχημένοι όταν τερματίζουμε έναν μαραθώνιο σε χρόνο χειρότερο από αυτόν που είχαμε προπονηθεί ή νιώθουμε αποτυχημένοι όταν εγκαταλείπουμε έναν αγώνα. Βαρύ το φορτίο. Σίγουρα είναι ένα άθλημα ακρίβειας και μεγάλης αυστηρότητας αν το κάνεις συστηματικά και επιδιώκεις αποτελέσματα. Όπως περίπου και σε μια επιχειρηματική προσπάθεια.

Πώς ορίζουμε την επιτυχία; Και τι είναι αποτυχία;

Μαραθώνιος σημαίνει προσπαθώ κατά κύριο λόγο. Είναι μια μακροχρόνια διαδικασία αυτοβελτίωσης μέσα στα χρόνια. Για έναν μαραθωνοδρόμο μπορεί να μεταφράζεται σε συγκεκριμένους  χρόνους. Στις επιχειρήσεις σε οικονομικά αποτελέσματα. Νούμερα τα οποία με την πάροδο των χρόνων δεν είναι σταθερά αλλά αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες και τις δυνατότητες μας .

Ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι ποτέ μια μόνο προσπάθεια. Μαραθώνιες προσπάθειες. Για έναν αγώνα. Για ένα εγχείρημα επιχειρηματικό. Για έναν προσωπικό στόχο.

Όλα ξεκινάν από το όραμα. Την μεγάλη ιδέα. Τι θέλω να πετύχω; Τι με οδηγεί; Τι μου αρέσει να κάνω; Είναι αυτό που δίνει το θάρρος να μπει κάποιος στο μεγάλο τούνελ της προσπάθειας που δεν ξέρει πότε, πώς και πού θα οδηγήσει. Ένα τούνελ που ποτέ δεν είναι ευθεία αλλά έχει πολλά αδιέξοδα, διακλαδώσεις, επιλογές, άλλους παράλληλους δρόμους, εμπόδια, και πολλά σκαμπανεβάσματα. Αξίζει να μπεις όμως. Τολμάς να ξεκινήσεις. Να επιχειρήσεις.  Η μαραθώνια προσπάθεια ξεκινά. Από πίσω άπειρες ώρες προσπάθειας, εργασίας, δουλειάς, προσωπικοί κόποι, θυσίες, ισορροπίες με την προσωπική ζωή, επιλογές, επιμονή και υπομονή. Καθημερινές απογοητεύσεις αλλά και μικρές μικρές νίκες.

Όλα πίσω από κάποια τακτική και στρατηγική. Με πρόγραμμα. Ποτέ τυχαία και στα τυφλά. Όπως και ποτέ μόνος. Μόνος δεν τρέχεις ποτέ έναν μαραθώνιο, ούτε και επιχειρείς. Συμμαχίες για καλή συνεργασία και υποστήριξη σημαντικά για όλη την προσπάθεια. Γερές βάσεις που δεν θα κλονιστούν με την πρώτη δυσκολία, ούτε θα σε αφήσουν εκτεθειμένο στο κενό.  Αλλά και ευελιξία. Για αλλαγή και προσαρμογή των κινήσεων και των επόμενων βημάτων. Σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιδράσεις σε κάθε εξέλιξη.

Όλα είναι αγώνας. Μα ποτέ μια μάχη το τέλος του αγώνα. Ποτέ μια αποτυχημένη προσπάθεια δεν είναι το τέλος. Είναι οι βάσεις για να συνεχίσεις σε επόμενα βήματα. Χτίζεις. Προσπάθησε, πέσε μα πάνω από όλα βρες το κουράγιο να ξανασηκωθείς και να ξαναπροσπαθήσεις. Παρεξηγημένη λέξη η αποτυχία. Ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι μια στιγμή, ούτε ένας αγώνας, ούτε μια μέρα. Είναι το θάρρος σου να σηκώνεσαι και να προσπαθείς για αυτά που αγαπάς. Αν δεν αποτύχεις, αν δεν πέσεις πώς θα μάθεις? Όπως τα μικρά παιδιά που μαθαίνουν να περπατούν. Λάθη; Πάντα γίνονται. Αρκεί να έχουμε διάθεση να τα αντιμετωπίσουμε και να τα προσπεράσουμε και να κοιτάξουμε μπροστά.

Οι απογοητεύσεις και εγκαταλείψεις δεν πρέπει να μας φοβίζουν. Όλα για κάποιο λόγο γίνονται και κάπου οδηγούν. Αρκεί να έχουμε καθαρό μυαλό να βλέπουμε τα θετικά και τα αρνητικά και να τα αξιοποιούμε για το μέλλον.

Τελικά, την επιτυχία ή την αποτυχία μόνο εμείς μπορούμε να την ορίσουμε. Γιατί εμείς βάζουμε τον πήχη κάθε φορά και καλό θα είναι όταν τραβάμε γραμμές για τον εαυτό μας είτε για μια επιχειρηματική προσπάθεια, είτε για έναν προσωπικό στόχο να έχουμε αξιολογήσει καλά τις δυνατότητες μας πριν και να ανεβάζουμε σιγά σιγά το επίπεδό μας για να φτάσουμε ως εκεί. Μεγάλα άλματα μπορούν να οδηγήσουν και σε μεγάλες πτώσεις. Και οι μεγάλες πτώσεις πονάνε περισσότερο. Σταδιακές και ήπιες κινήσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα που μας βοηθούν να καταλάβουμε που βρισκόμαστε κάθε φορά. Σύνεση και αυτογνωσία και υπομονή. Πολύ υπομονή. Μα και πίστη στον εαυτό μας. Έχουμε απίστευτες δυνατότητες οι άνθρωποι να πετύχουμε πράγματα, στόχους και όνειρα. Η επανάπαυση δεν μας ταιριάζει.

Αυτή η επανάπαυση δεν ταιριάζει και στο εγχείρημα της Ζώνης Καινοτομίας, για το οποίο παρόλες τις αντίξοες συνθήκες προσπαθούμε, προσωπικό και διοίκηση, να φέρουμε αποτελέσματα και να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη ένας αναγνωρίσιμος, φιλικός προς την καινοτομία προορισμός.

Όταν το αποτέλεσμα δεν γίνεται αυτοσκοπός, η επιτυχία πάντα έρχεται.”

Ιορδανίδου Δήμητρα, Στέλεχος Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας

Σημείωση: “Ευχαριστούμε τη Ζώνη Καινοτομίας για την επαγγελματική στήριξη επί 10 χρόνια, ευχαριστώ όμως την Ζώνη Καινοτομίας και για την αγωνιστική μου στήριξη.”

 

 


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.