Ολυμπιονίκες


Ο αθλητισμός και το επιχειρείν έχουν πολλές ομοιότητες. Όσοι έχουν αγωνισθεί στον παγκόσμιο στίβο και με τις δύο ιδιότητες το ξέρουν καλά. Για να επιβιώσεις, απαιτούνται χαρίσματα και αρετές τα οποία εν πολλοίς είναι κοινά: θέληση, πάθος, πειθαρχία, επιμονή, ανεξαρτησία, αντοχή στον πόνο, σεμνότητα.

μήνυμα Παντελή Αγγελίδη, Προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

Υπάρχει όμως ένα κεντρικό συναίσθημα, ο φόβος. Κυρίως εκδηλώνεται αρχικά σαν «φόβος αποτυχίας» αλλά μετά και σαν «φόβος επιτυχίας». Τα δύο αποτελούν βασικά «κεφάλαια» σε κάθε ποιοτικό startup mentoring. Οι ομάδες που θα υποδεχθούμε τον Οκτώβριο στο OK!Thess, ας ετοιμάζονται να εκτεθούν στους φόβους αυτούς. [Με την ευκαιρία, εργαζόμαστε πυρετωδώς όλο το καλοκαίρι για να ετοιμάσουμε το OK!Thess και αυτό το μήνα ξεκινάμε. Η ανακοίνωση υποδοχής αιτήσεων αναμένεται οσονούπω, παραμείνατε συντονισμένοι!]

Η πρόσφατη Ολυμπιάδα ανέδειξε και πάλι, με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, τους δύο αυτούς φόβους. Από την μία, οι επιτυχημένοι: με το που έβαζαν τα μετάλλια στο στήθος, όλοι όσοι δεν μπορούν να δεχτούν ότι κάποιος πετυχαίνει με την αξία του και την προσπάθειά του, άρχισαν να ψάχνονται. Και για άλλη μια φορά ασχολούμαστε με θεωρίες συνομωσίας αντί για την ουσία. Όμως η ουσία της επιτυχίας είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Η αριστεία. Το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς. Η χαρά της δημιουργίας. Το κουράγιο για να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η έμπνευση για τους οραματικούς στόχους που κάποτε γίνονται πραγματικότητα.

Από την άλλη μεριά, οι αποτυχημένοι: βιώνουν την λήθη και την απαξίωση. Τι κι αν κάποιοι απ’ αυτούς έχουν τα δικά τους μετάλλια πολύ περισσότερο καιρό. Το σαρκοβόρο κοινό των media (social και κλασσικών) απαιτεί διαρκώς φρέσκο αίμα.

Οι πρωταθλητές μας, απέδειξαν και αυτή τη φορά ότι ξέρουν πως να διαχειριστούν και την επιτυχία και την αποτυχία: σεμνότητα, ήθος, καθαρός λόγος, καθαρή ματιά, ευγένεια. Αυτές τις αρετές πρέπει να καλλιεργήσουν και οι σημερινοί start uppers, οι αυριανοί επιχειρηματίες, αυτοί στους οποίους θα στηριχθεί η χώρα. Θα πρέπει να μάθουν να απαξιούν μπροστά στην περιφρόνηση, τη συκοφαντία, τον φθόνο. Όποιος έχει αξία, όποιος διαρκώς προσπαθεί για το καλύτερο, όποιος δημιουργεί, θα ζήσει με το στίγμα της διάκρισης. Δεν έχει σημασία αν θα επιτύχουν ή θα αποτύχουν, δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται. «Μάθε να ζεις με το σεισμό» που έλεγε και το παλιό σλόγκαν.

Ό, τι ισχύει για τους ανθρώπους, ισχύει και για τους οργανισμούς. Στην Α.Ζ.Κ. Α.Ε. έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τις αποτυχίες μας. Έχουμε πολλές άλλωστε. Διδαχθήκαμε από αυτές! Σε λίγο έρχεται η εποχή της επιτυχίας. Καινοτόμες ιδέες, ευρύτερες συνεργασίες, νέοι άνθρωποι υλοποιούν κάθε πρόταση, με σεβασμό στην κοινότητα της καινοτομίας, με προσήλωση στο στόχο, προτάσσοντας πάντα την πρόοδο της πόλης.

«Κι έρχεται η στιγμή /για να αποφασίσεις /με ποιους θα πας /και ποιους θα αφήσεις»

 
Leave a Replynew address

Νέο Καθεστώς Προστασίας Δεδομένων – GDPR

Τρόποι για την καλύτερη προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.

Παρακολουθήστε live την εκδήλωση εδώ