Η μέρα ξεκίνησε δυναμικά με την επίσκεψη στις σχολικές εγκαταστάσεις του 5ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και της κας Μαριάννας Χαρίση, εκπροσώπου και Sales Promotion Officer της CHIMAR HELLAS S.A., μιας κορυφαίας καινοτόμας επιχείρησης που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο στη βιομηχανική έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση ανταγωνιστικής τεχνολογίας για την βιομηχανική παραγωγή συγκολλητικών ουσιών και χημικών προσθέτων τους.
Η κα Λήδα Παπατζήκα από την ΑΖΚ έκανε μια εισήγηση στους μαθητές αναφορικά με τις έννοιες της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και έβαλε τους μαθητές να προβληματιστούν σχετικά με το φαινόμενο της φυγής των νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό (brain drain) και για το πόσο σπουδαίο είναι τελικά τα νέα μυαλά να μένουν και να δημιουργούν στη χώρα τους.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Χαρίση, η οποία μπαίνοντας η ίδια στη θέση των παιδιών, αρχικά τους μίλησε για τους προβληματισμούς που είχε στην ηλικία τους και τις σπουδές που επέλεξε να ακολουθήσει για να καταλήξει στο πως ξεκίνησε να εργάζεται στη CHIMAR. Στη συνέχεια παρουσίασε το σκοπό και το αντικείμενο δραστηριοτήτων, όπως και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια τέτοιου βεληνεκούς επιχείρηση με 97% εξαγωγικό χαρακτήρα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής σύνθετης ξυλείας και τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια τόνοι συγκολλητικών ρητινών παράγονται ετησίως με την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες της CHIMAR.
Και από την θεωρία περνάμε κατευθείαν στην πράξη!
Μετά το τέλος της παρουσίασης, μαθητές της θετικής κατεύθυνσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το χημικό- τεχνικό εργαστήριο της CHIMAR, όπου οι κ.κ. Ζωή Νικολαΐδου, Quality Manager και Μαρία Νταλιάρη, R&D Lab Assistant ανέλαβαν να τους ξεναγήσουν στο χώρο του εργαστηρίου τηρώντας αυστηρώς όλους τους κανόνες ασφαλείας. Η ξενάγηση στο χώρο ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα για τους μαθητές, καθώς οι ίδιοι μπήκαν στο περιβάλλον ενός πραγματικού χημείου με τεχνικό εξοπλισμό και εξειδικευμένες διαδικασίες που χρησιμοποιούν επιστήμονες υψηλής κατάρτισης για την ανάπτυξη νέων και καινοτομικών προϊόντων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης, οι εκπρόσωποι της εταιρείας απαντούσαν στις συνεχείς απορίες και ερωτήσεις των μαθητών, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν από την πρωτόγνωρη εμπειρία επίσκεψης στο χώρο έρευνας και ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας που εφαρμόζεται στη βιομηχανική παραγωγή σύνθετης ξυλείας (MDF, νοβοπάν, OSB, κοντραπλακέ, χαρτιά εμποτισμού κτλ).
Για το Παραγωγικό Σκασιαρχείο δήλωσε η κα Χαρίση:
«Θα λέγαμε ότι η συναναστροφή μας με τα καταπληκτικά παιδιά και όντως μικρούς δυνητικούς Έλληνες επιστήμονες του 5ου ΓΕΛ , ξεπέρασε τις αρχικές μας προσδοκίες. Και αυτό γιατί ενώ θεωρήσαμε αρχικώς ότι έχουμε μόνο να δώσουμε πχ γνώση, εμπειρία, επαφή με χημείο και τον ιδιωτικό τομέα, τελικά θεωρούμε ότι εμείς οι ίδιοι ως εταιρεία αποκομίσαμε περισσότερα οφέλη και από τα ίδια τα παιδιά. Μείναμε έκπληκτοι τόσο από το επίπεδό τους, την ευγένεια αλλά και τη διάθεσή τους για μάθηση ενώ ευελπιστούμε σε μελλοντική επάνδρωση του χημείου μας με αποφοίτους σχολών θετικών επιστημών, προερχόμενους από τέτοιες δράσεις, έχοντας συμβάλλει λίγο και εμείς στο να αγαπήσουν περισσότερο τη Χημεία και τα Χημικά Εργαστήρια. Περισσεύει μάλλον στο να αναφερθούμε ότι ομόρφυναν τη μέρα μας και μας γέμισαν με δύναμη και αισιοδοξία».
Θερμές ευχαριστίες στη διοίκηση και προσωπικό της εταιρείας και στον κ. Νομικό Γιάννη, καθηγητή του 5ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης για την πολύτιμη συνεργασία και φιλοξενία.
Σκοπός του Παραγωγικού Σκασιαρχείου, το οποίο έχει εγκριθεί από Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, είναι να συμβάλει στην ενημέρωση των μαθητών σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης, επιλογής και σχεδιασμού σταδιοδρομίας μέσα από την επαφή με την επιχειρηματική καινοτομία και την καινοτομική παραγωγική διαδικασία.