Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Παραγωγικό Σκασιαρχείο από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, όπου μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου από τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΩΝ από την Κατερίνη επισκέφθηκαν στις 22 Ιανουαρίου 2019 τις νέες εγκαταστάσεις της CHIMAR HELLAS S.A. στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, μιας κορυφαίας καινοτόμας επιχείρησης που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο στη βιομηχανική έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση ανταγωνιστικής τεχνολογίας για την βιομηχανική παραγωγή συγκολλητικών ουσιών και χημικών προσθέτων τους.

Η κα Λήδα Παπατζήκα από την ΑΖΚ καλωσόρισε τους μαθητές στο Παραγωγικό Σκασιαρχείο και στη συνέχεια έλαβε το λόγο η κα Ζωή Νικολαΐδου, Quality Manager της CHIMAR, η οποία παρουσίασε και το αντικείμενο δραστηριοτήτων, όπως και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια τέτοιου βεληνεκούς επιχείρηση με 97% εξαγωγικό χαρακτήρα.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι περισσότερο από το 10% της παγκόσμιας παραγωγής σύνθετης ξυλείας και τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια τόνοι συγκολλητικών ρητινών παράγονται ετησίως με την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες της CHIMAR.

 

 

Και από την θεωρία περνάμε κατευθείαν στην πράξη!

Μετά την κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με τα θέματα ασφαλείας από τον κ. Κωνσταντίνο Μάλλα, Safety Engineer Technical Manager, οι μαθητές περιηγήθηκαν στο χημείο, στον πιλότο κόλλας και σανίδας, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικές μέθοδοι καθώς και διαπιστευμένες από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης μετρήσεις, τηρώντας αυστηρώς όλους τους κανόνες ασφαλείας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης, οι κ.κ. Ζωή Νικολαΐδου και Κωνσταντίνος Μάλλας απαντούσαν στις συνεχείς απορίες και ερωτήσεις των μαθητών, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν από την πρωτόγνωρη εμπειρία επίσκεψης στο χώρο έρευνας και ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας που εφαρμόζεται στη βιομηχανική παραγωγή σύνθετης ξυλείας (MDF, νοβοπάν, OSB, κοντραπλακέ, χαρτιά εμποτισμού κτλ).

 

Η ξενάγηση στους χώρους ήταν κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα για τους μαθητές, καθώς οι ίδιοι μπήκαν στο περιβάλλον ενός πραγματικού χημείου με τεχνικό εξοπλισμό και εξειδικευμένες διαδικασίες που χρησιμοποιούν επιστήμονες υψηλής κατάρτισης για την ανάπτυξη νέων και καινοτομικών προϊόντων.

Στη συνέχεια υπεύθυνοι του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας μίλησαν στους μαθητές για τις σπουδές που επέλεξαν να ακολουθήσουν παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τις απαιτούμενες δεξιότητες που θα πρέπει να αναπτύξουν ενώ κατόπιν πραγματοποιήθηκε εργαστήριο επαγγελματικού προσανατολισμού από έμπειρο εκπαιδευτή του Προγράμματος STEAMulator, σχετικά με τις ειδικότητες που απασχολεί η συγκεκριμένη εταιρεία βάσει του οργανογράμματός της.

 

Για το Παραγωγικό Σκασιαρχείο δήλωσε η κα Νικολαΐδου:

«Θα λέγαμε ότι η συναναστροφή μας με τα παιδιά και μικρούς δυνητικούς Έλληνες επιστήμονες, για ακόμη μία φορά μας άφησε ικανοποιημένους. Τα παιδιά των εκπαιδευτήριων Πλάτωνα ήταν ευγενικά, συνεργάσιμα και διακρίναμε, τη διάθεσή τους για μάθηση παρά το νεαρό της ηλικίας τους και το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά δεν είχαν καν επιλέξει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Ευελπιστούμε ότι με την παρουσία μας συμβάλλαμε λίγο και εμείς στο να αγαπήσουν τη Χημεία και τα Χημικά Εργαστήρια Δοκιμών και ευχόμαστε στο μέλλον η επάνδρωση του χημείου μας με αποφοίτους σχολών θετικών επιστημών να λαμβάνει χώρα μέσα από τέτοιες δράσεις».

Σκοπός του προγράμματος «Παραγωγικό Σκασιαρχείο» της ΑΖΚ, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, είναι να συμβάλει στην ενημέρωση των μαθητών σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης, επιλογής και σχεδιασμού σταδιοδρομίας μέσα από την επαφή με την επιχειρηματική καινοτομία και την καινοτομική παραγωγική διαδικασία.

Θερμές ευχαριστίες στη διοίκηση και το προσωπικό της CHIMAR για την ευγενική φιλοξενία και υποστήριξη.


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.