Μήνυμα Παντελή Αγγελίδη, Προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας

Αυτό το μήνα έγινε κάτι που είχα από την αρχή στο μυαλό μου να κάνουμε στην ΑΖΚ αλλά δεν είχαμε βρει την ευκαιρία. Να αρχίσουμε να μιλάμε σε μαθητές για καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Την αφορμή μας έδωσε μια ιδιαίτερα ευγενική επιστολή που λάβαμε από τον Τομέα Πληροφορικής του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Ευόσμου, με την οποία μας ενημέρωνε ότι το σχολείο τους συμμετείχε  σε πρόγραμμα Erasmus με τίτλο «Νεοφυείς επιχειρήσεις», και ζητούσε τη συνεργασία μας.

Αποφασίσαμε να αφιερώσουμε μία ημέρα στα παιδιά και δεν χρειάστηκα παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να πείσω τον Παναγιώτη Κουβράκη να μας δεχθεί στην BETA CAE Systems. Η συνάντηση έγινε στις 16 Νοεμβρίου και είχε τρομερό αντίκτυπο τόσο στα παιδιά και τους καθηγητές τους, όσο και σ’ εμάς. Εκτός από τον Παναγιώτη που μίλησε  για την ιστορική διαδρομή της εταιρίας του, στελέχη της εξήγησαν πρακτικά θέματα, όπως πως είναι η καθημερινότητά τους, πως γίνεται η επιλογή του προσωπικού, πως λύνουν προβλήματα, πως συνεργάζονται σε ομάδες. Παράλληλα, ο Αργύρης Σπυρίδης και η Adriane Thrash, ιδρυτές της Innovation Farm, αναφέρθηκαν σε θέματα Startup και την διαδρομή πως μια ιδέα μετατρέπεται σε επιχείρηση. Παρουσιάστηκε επίσης η προθερμοκοιτίδα OK!Thess, προσκαλώντας τα παιδιά όταν ωριμάσουν κάποιες ιδέες τους να τις παρουσιάσουν στην επιτροπή αξιολόγησής του.

Η ημέρα τελείωσε με γεύμα στο εστιατόριο της ΒΕΤΑ και μπιλιάρδο στο playroom. Μια εξαιρετική εμπειρία για όλους. Αντιγράφω από την ευχαριστήρια επιστολή του σχολείου:

«Την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, οι μαθητές μας είχαν μια ανεπανάληπτη και ουσιαστική εμπειρία: ήρθαν σε επαφή με πρωτεργάτες της καινοτομίας, με πραγματικούς επαγγελματίες και οραματιστές της επιχειρηματικότητας. Οι προσδοκίες τους ξεπεράστηκαν με ενθουσιασμό, οι απορίες τους καλύφθηκαν με επιτυχία και οι πρωτοβουλίες τους ήδη είναι σε δρόμο γόνιμης ζύμωσης.»

Καθώς διαβάζετε αυτό το κείμενο, οι μαθητές βρίσκονται στην Τσεχία και παρακολουθούν στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus που συμμετέχει το σχολείου τους, το σεμινάριο αναφορικά με την έμπνευση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας νεοφυούς επιχείρησης. Είμαι βέβαιος ότι οι εμπειρίες που αποκόμισαν από την εκδήλωσή μας θα τους είναι χρήσιμες στην προσπάθειά τους εκεί.

Το ίδιο διάστημα δεχτήκαμε μία ακόμη επιστολή, αυτή τη φορά από το 1ο ΓΕΛ Έδεσσας, η οποία μας ενημέρωνε ότι στα πλαίσια ερευνητικής εργασίας της Α’ Λυκείου με θέμα την επιχειρηματικότητα, προγραμμάτιζαν εκπαιδευτική εκδρομή. Και αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε καθόλου προσπάθεια ώστε ο Λευτέρης Ντουάνογλου της Schoox, να δεχθεί να φιλοξενήσει το σχολείο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, και όπως και στην περίπτωση του 1ου ΕΚ Ευόσμου, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν καθώς γνώρισαν μία επιχείρηση διαφορετική από αυτό που είχαν στο μυαλό τους, μια σύγχρονη, δυναμική, διεθνή εταιρία, με ελληνικό εγκέφαλο και ελληνική καρδιά και το σημαντικότερο, με έδρα ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.

Το συμπέρασμα από το μήνα αυτό λοιπόν, είναι ότι αυτό που είχα στο μυαλό μου έχει νόημα και ουσία. Το ζητούμενο τώρα είναι πως θα το κάνουμε αυτό συστηματικά. Πως θα κεντρίσουμε εμείς το ενδιαφέρον τους, και δεν θα περιμένουμε απλώς πότε θα έρθουν αυτά σ’ εμάς; Εδώ βρίσκουμε λοιπόν μπροστά μας, μία ακόμη πρόκληση.

Χρειάζεται κάποιος να αναλάβει δύο θέματα:

α) ενημέρωση σχολείων και

β) όλη τη διαδικασία για τις απαιτούμενες άδειες από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις.

Ζητάμε λοιπόν έναν εθελοντή, ο οποίος να διαθέσει μερικές ώρες την εβδομάδα γι’ αυτή τη δουλειά.

Υπάρχει κανείς;

 

Δημοσίευση για την εκδήλωση με το σχολείο στην BETA στο παρακάτω link: https://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/1o-ergastiriako-kentro-eyosmoy-drasi-sholeioy-sto-plaisio-programmatos-erasmus

Δελτίο τύπου για το σχολείο στην BETA, στο παρακάτω link: http://www.esos.gr/arthra/47677/mia-monadiki-empeiria-apo-tin-alexandreia-zoni-kainotomias-pros-mathites-toy-1oy


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.