Πυλώνας αλληλοϋποστήριξης στην προσπάθεια της Θεσσαλονίκης να καταστεί κέντρο καινοτομίας, εξωστρέφειας και νέας επιχειρηματικότητας αποτελεί το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψαν χθες οι πρόεδροι της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Συνδέσμου Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος κκ Δημήτρης Λακασάς και Θεόφιλος Μυλωνάς.
“Αναγνωρίζει ο ΣΕΠΒΕ τη σπουδαιότητα της Καινοτομίας, αναγνωρίζει η ΑΖΚ την σπουδαιότητα της Πληροφορικής. Μια τέτοια προσπάθεια στην κατεύθυνση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και κυρίως της νέας επιχειρηματικότητας, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα, ώστε να σταματήσει η διαρροή των εγκεφάλων (brain drain) προς το εξωτερικό που για τον κλάδο μας είναι αυξητική το τελευταίο διάστημα.” και με το σύμφωνο αυτό προσβλέπουμε σε δράσεις που θα ωφελήσουν τον κλάδο και την Θεσσαλονίκη” ανέφερε στην εκδήλωση ο κ Μυλωνάς.
“Η συνεργασία μας με το ΣΕΠΒΕ τόνισε ο κ Λακασάς ,στοχεύει στο να δημιουργηθεί ένας άνεμος ελπίδας, μια νέα δυναμική από τους νέους ανθρώπους αυτής της πόλης να αξιοποιηθεί αυτό το τεράστιο δυναμικό μυαλών που διαθέτει με την πανεπιστημιούπολη και τους 100.000 φοιτητές της και με τους θύλακες καινοτομίας όπως είναι οι επιχειρήσεις Πληροφορικής”.
Με το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογράφτηκε χθες ο ΣΕΠΒΕ προστίθεται στους 11 ερευνητικούς φορείς και φορείς στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΤΕΙΘ, ΕΚΕΤΑ,Τεχνόπολη, θερμοκοιτίδα Thermi κ.α.) κι έχουν συστρατευτεί υπό την ομπρέλα της ΑΖΚ για να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη πόλος καινοτομίας με διεθνή εμβέλεια.
“Η ΑΖΚ φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένας επιταχυντής του οικοσυστήματος της καινοτομίας της Θεσσαλονίκης και χρειάζεται σοφή διαχείριση της γνώσης για να υπάρξει αποτέλεσμα υπογράμμισε ο κ Λακασάς .Βασιζόμαστε γι’ αυτό το σκοπό- πρόσθεσε -σ ένα μοντέλο τριπλού έλικα με πρώτο τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, δεύτερο τα ερευνητικά – Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τρίτο έλικα τους κυβερνητικούς-εποπτεύοντες φορείς. Αυτό το μοντέλο πρέπει να είναι διασυνδεδεμένο με την χρήση τριών εργαλείων του lobbying, του networking και της Πληροφορικής ,η οποία εκ φύσεως έχει οριζόντια επίδραση και βοηθάει να είναι περισσότερο αποδοτική η λειτουργικότητα. Γι αυτό το λόγο η συνεργασία με το ΣΕΠΒΕ έχει ιδιαίτερη σημασία αφού σ αυτόν υπάρχουν σοβαρές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες με εκπληκτικά αποτελέσματα”.
Στην εκδήλωση της υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ ΣΕΠΒΕ και ΑΖΚ παρέστησαν η Αντιπεριφεριάρχης Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών κα Τζελίνα Μακραντωνάκη, η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κα Μάρω Βλαχοπούλου, ο πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ κ Περικλής Μήτκας, ερευνητές και δεκάδες επιχειρηματίες του κλάδου της Πληροφορικής.