Μια από τις σημαντικότερες συνεργασίες για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για όλη τη χώρα υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με τη γενική διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του μεγαλύτερου ερευνητικού ινστιτούτου στον κόσμο, του CERN, Charlotte Warakaulle, στην έδρα του στη Γενεύη.

Με το σύμφωνο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει πλέον την ευκαιρία στις επιχειρήσεις της περιοχής να λάβουν πολύτιμη τεχνογνωσία από το CERN, στους φοιτητές των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής να συμμετέχουν σε σεμινάρια του CERN, στη Γενεύη, ενώ ανοίγει την πόρτα σε όλες τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς προμηθειών του CERN, είτε αυτές αφορούν στα στυλό που χρησιμοποιούν στο ερευνητικό ινστιτούτο, είτε σε μικροτσίπ…
Η υπογραφή του συμφώνου είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά προσπαθειών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, αλλά και η απόκτηση τεχνογνωσίας από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο περιορισμός του brain drain και η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς προμηθειών του CERN. Στο πλαίσιο της υπογραφής του συμφώνου, διοργανώθηκε επιχειρηματική αποστολή, με τη συμμετοχή της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, του Technopolis Cluster και 15 επιχειρήσεων καινοτομίας και νέων τεχνολογιών της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπογράφει με το μέλλον», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η υπογραφή του συμφώνου έγινε παρουσία του Προέδρου της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσου Τζήκα, του Προέδρου της Αλεξάνδρειας Ζώης Καινοτομίας Παντελή Αγγελίδη και του Αναπληρωτή Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN Μανώλη Τσεσμελή και 15 επιχειρηματιών της Κεντρικής Μακεδονίας και του cluster Ανάπτυξης Λογισμικού, που συμμετείχαν στην αποστολή.
Πριν από δυο μήνες μπήκαν οι βάσεις για τη συγκεκριμένη συνεργασία, που ανοίγει το δρόμο για συνεργασία συνολικά της χώρας μας με ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά ινστιτούτα παγκοσμίως, το CERN. Μάλιστα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως, που έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το CERN. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη μια σειρά από χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Αυστρία, έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν με αντίστοιχο τρόπο τα επιτεύγματα του CERN και πλέον, με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας, ανοίγει την πόρτα και για την Ελλάδα.
«Το σύμφωνο ανοίγει νέες προοπτικές για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, για τις νεοφυείς και τις start – up επιχειρήσεις, αλλά και για τους νέους ανθρώπους, το ανθρώπινο κεφάλαιο του τόπου μας, που είναι και το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιφέρειάς μας», όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την τελετή υπογραφής του συμφώνου στην έδρα του CERN.
Περιγράφοντας τον κεντρικό στόχο της συνεργασίας, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι θα έχει τέσσερα βασικά πρακτικά αποτελέσματα:
-Πρώτον, θα περιορίσουμε το brain drain, τη φυγή δηλαδή, νέων ανθρώπων, νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, τη μεγαλύτερη κατά την άποψή μου πληγή που άνοιξε στη χώρα μας η κρίση.
-Δεύτερον, θα δώσουμε σημαντικά κίνητρα και δυνατότητες δημιουργίας και ανάπτυξης start-up επιχειρήσεων.
-Τρίτον θα αναχαιτίσουμε τη φυγή επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες.
-Τέταρτον, θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι μέσα από το νέο οργανισμό της Περιφέρειας δημιουργήθηκε η νέα αυτοτελής διεύθυνση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, στόχος της οποίας είναι να μειωθεί ο χρόνος για την υλοποίηση επενδύσεων αλλά και η γραφειοκρατία, να διευκολυνθούν οι επενδυτές και να παραχθεί καινοτομία.

Πέρα όμως από όλα αυτά τα οφέλη κι από τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, το CERN δίνει τη δυνατότητα στους συνεργαζόμενους φορείς να δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και καινοτόμα προϊόντα. Αυτό το νόημα άλλωστε υπηρετεί και η επιχειρηματική αποστολή που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Technopolis Cluster της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης στο ερευνητικό ινστιτούτο CERN, στη Γενεύη.
Στην αποστολή συμμετείχαν 15 δυναμικές επιχειρήσεις από το Cluster Ανάπτυξης Λογισμικού, που έχουν παραγωγικές δομές στη Θεσσαλονίκη, με εξαγωγές σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλες της ηπείρους, με περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους.
Με την κοινή αυτή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης προωθείται:
-Η τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων τεχνολογίας και ερευνητικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του CERN.
-Η ενημέρωση των μελών του Cluster από τη Διεύθυνση Προμηθειών του CERN για τις κατηγορίες των έργων του CERN και τις γενικές διαδικασίες προμηθειών.
-Η ενημέρωση των μελών του Technopolis Cluster για το χαρτοφυλάκιο τεχνογνωσίας του Business Incubation Center του CERN και τη διαδικασία αξιοποίησής της από τα μέλη του Cluster.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει στην πράξη το επιχειρείν. Και θέλω για ακόμα μία φορά να διαβεβαιώσω, την επιχειρηματική κοινότητα, την επιστημονική κοινότητα, τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους νέους ανθρώπους, ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να ανοίξουμε νέους δρόμους, για να δώσουμε νέες διεξόδους και προοπτική στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την έρευνα, γιατί μόνο έτσι θα παραχθεί πλούτος στον τόπο μας, γιατί μόνο έτσι η χώρα μας θα βαδίσει μπροστά και οι νέοι άνθρωποι θα μπορούν να είναι δημιουργικοί και επιτυχημένοι», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Η συνεργασία μας γίνεται πλέον στενή με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι κάτι που επιδίωκε και το CERN, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ερευνητικού ινστιτούτου. Το σύμφωνο είναι η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομήσουμε πρακτικά βήματα για συνεργασία σε μια σειρά από τομείς», επισήμανε η κ. Warakaulle.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε μάλιστα ότι στους επόμενους μήνες η Περιφέρεια θα διοργανώσει αποστολή ομάδας στελεχών του CERN στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ενημερώσουν για τις νέες δυνατότητες τόσο τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής.
Ο κ. Τζήκας επισήμανε ότι «η υπογραφή του συμφώνου είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, όχι για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά για όλη τη χώρα. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για να γίνει πράξη το σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να μετατρέψει την περιοχή σε Περιφέρεια Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών, αλλά και για να γίνει πράξη το δικό μας όραμα για να δημιουργήσουμε την ελληνική Silicon Valley στη Θεσσαλονίκη».
Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε ότι «η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας είναι η παρακαταθήκη για την ενίσχυση του ‘θησαυρού’ της περιοχής μας, που δεν είναι άλλος από το ανθρώπινο δυναμικό της».
«Πρόκειται για μια στοχευμένη ενέργεια που εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια της Περιφέρειας να καταστήσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, τον τρίτο πόλο ανάπτυξης της περιοχής μας, εκτός της αγροτικής ανάπτυξης και του τουρισμού», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο ίδιος πρότεινε, επίσης, δεδομένης της συνεργασίας αυτής, η περιφέρεια να θέσει υπό την αιγίδα της το θεσμό της «εθνικής μέρας» (national day) που, όπως σημείωσε, διοργανώνουν συνήθως μια φορά το χρόνο οι χώρες – μέλη του οργανισμού, αλλά έχει να διοργανωθεί στην Ελλάδα από το 1997.
«Κάθε εταιρεία που συμμετέχει στο παγκόσμιο αυτό πείραμα μαθαίνει, κερδίζει εμπειρία, δημιουργεί θέσεις εργασίας, κερδίζει τεχνογνωσία για να εξελίξει τα δικά της προϊόντα», ανέφερε ο Παναγιώτης Καλαϊτζίδης, εκπρόσωπος εταιρείας που έχει την έδρα της στην Αλεξανδρούπολη. «Το CERN μας προσδίδει και την έννοια του brand name και άλλες χώρες το αναγνωρίζουν αυτό», είπε από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Στάθης Παρχαρίδης.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων φοιτητών σε σεμινάρια του ερευνητικού οργανισμού ο κ. Τζιτζικώστας προανήγγειλε την διοργάνωση αποστολής φοιτητών στη Γενεύη.
Εξάλλου υπενθύμισε ότι έχει θέσει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το αίτημά του για την υιοθέτηση ενός ενιαίου μειωμένου σταθερού φορολογικού συντελεστή (flat tax rate) 10% για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να έχουν την έδρα τους στην Κεντρική Μακεδονία και δραστηριοποιούνται στον κλάδο της καινοτομίας.

cern3

Cern2

Cern


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.