Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την τριμερή συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης,  το Διοικητικό Συμβούλιο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και το γραφείο της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) παρουσίασαν τις δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και καινοτομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και την προβολή της ως ένα φιλικό προς την καινοτομία προορισμό.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παντελής Αγγελίδης αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει υποβάλει η ΑΖΚ εκ μέρους του οικοσυστήματος καινοτομίας της Θεσσαλονίκης για τη θεσμοθέτηση από την πολιτεία ειδικού καθεστώτος κινήτρων για την προσέλκυση καινοτομικών δραστηριοτήτων αλλά και τη χορήγηση ειδικών προνομίων στις υπό εγκατάσταση επιχειρήσεις και startups και συγκεκριμένα την εφαρμογή χαμηλού φορολογικού συντελεστή και ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επεξεργάζεται ένα νέο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των startups, στο πρότυπο της Ιταλίας παρέχοντας τέτοιου είδους κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να ανακοπεί η εκροή αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού από τη χώρα και γενικά να αλλάξει ο παραγωγικός ιστός της χώρας.

Στη συνέχεια εκπρόσωποι επιτυχημένων startups του οικοσυστήματος καινοτομίας Θεσσαλονίκης που διακρίθηκαν και έλαβαν χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια παρουσίασαν στον Υπουργό το όραμά τους για την εξέλιξη των εταιρειών τους και συζήτησαν μαζί του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βάσει της προσωπικής τους εμπειρίας. Οι νέοι επιχειρηματίες έθεσαν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπως η διευκόλυνση ίδρυσης αλλά και λύσης μιας εταιρείας, η περίοδος χάριτος για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, η πρόσβαση σε οργανωμένο δίκτυο επιχειρηματικών αγγέλων αλλά και η βιωσιμότητα των νέων επιχειρήσεων και στήριξη του θεσμού των θερμοκοιτίδων στη Β. Ελλάδα.

Ο Υπουργός συνεχάρη τους νέους για την προσπάθειά τους, δηλώνοντας ότι το νέο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

 


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.