Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy επέδωσε τα διάσημα του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (Chevalier dans l’Ordre national de la Légion d’honneur) στον Δρ. Αθανάσιο Γ. Κωνσταντόπουλο κατά τη διάρκεια τελετής που έλαβε χώρα στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, την 15η Μαϊου 2019 σε εφαρμογή διατάγματος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, της 6ηςΑπριλίου 2018.

Ο Δρ. Αθανάσιος Γ. Κωνσταντόπουλος είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης του  Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων και Αερολυμάτων του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ και Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η ιδιότητα του μέλους της Λεγεώνας της Τιμής αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Γαλλίας που απονέμεται με απόφαση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας σε προσωπικότητες διεθνούς κύρους ως αναγνώριση του έργου τους.

πρέσβης-Γαλλίας

Ο Γάλλος Πρέσβης, κ. Christophe Chantepy, επεσήμανε ότι η Γαλλική Δημοκρατία θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στη σταδιοδρομία και το σύνολο των επιτευγμάτων του κυρίου Κωνσταντόπουλου και έκανε εκτενή αναφορά στην επιστημονική του διαδρομή.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Chantepy ανέφερε: «Αν έπρεπε να συνοψίσω σε μερικές λέξεις κλειδιά τη διαδρομή του κυρίου Κωνσταντόπουλου μέχρι σήμερα, θα επέλεγα τις ακόλουθες : έρευνα, εφεύρεση, καινοτομία, καθαρή ενέργεια, ομαδική εργασία, επιχειρηματικό πνεύμα και Ευρώπη!» και απευθυνόμενος στον κ. Κωνσταντόπουλο ανέφερε: «Έχετε παραλάβει πολλά βραβεία και πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων την ανώτατη ευρωπαϊκή επιστημονική διάκριση, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Descartes, το 2006.

Σήμερα, η χώρα μου επιθυμεί να σας απονείμει την ανώτατη γαλλική διάκριση για το σύνολο της σταδιοδρομίας σας και για την αριστεία των σχέσεων που διατηρείτε μαζί της».

Ο Δρ. Κωνσταντόπουλος στην αντιφώνηση του αφού ευχαρίστησε τη Γαλλική Δημοκρατία για τη μεγάλη αυτή τιμή, αναφέρθηκε στο ερευνητικό του όραμα της ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση σύνθετων προκλήσεων και τη δημιουργία τεχνολογικών λύσεων και συνεργειών στο πλέγμα Ενέργεια-Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη, την έμπνευση του από τη γαλλική επιστημονική και φιλοσοφική παράδοση και το ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για τη συνέχιση του έργου του που αντλεί από το σημαντικό αυτό ορόσημο στην ερευνητική του διαδρομή.

Κλείνοντας ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, την οικογένεια μου και όλους αυτούς που αποτέλεσαν πηγή γνώσης, έμπνευσης και υποστήριξης για τη συμβολή τους στην εξαιρετικά τιμητική αυτή διάκριση».

Βιογραφικά Στοιχεία

Ο Δρ. Αθανάσιος Γ. Κωνσταντόπουλος συνδυάζει στις σπουδές του την επιστήμη της χημικής μηχανικής (PhD, MSc, MPhil, Yale University) και της μηχανολογίας (MSc MTU, Διπλ. Μηχ. Μηχ, ΑΠΘ) και επικεντρώνει την ερευνητική του δραστηριότητα σε τεχνολογίες που υποστηρίζουν την αειφόρο ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία (συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών νανοσωματιδίων και αερολυμάτων, ηλιακών καυσίμων με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και δομημένων αντιδραστήρων για καθαρή ενέργεια, βιώσιμη κινητικότητα, καταλυτικό έλεγχο εκπομπών και βιοτεχνολογικές εφαρμογές μεταξύ άλλων).

Είναι αποδέκτης πολλών διεθνών διακρίσεων μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Βραβείο Descartes, το Advanced Grant του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και η ανακήρυξη του ως Fellow του Society of Automotive Engineers.

Έχει συντονίσει και διαχειρίζεται πολλά ερευνητικά έργα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κορυφαίες διεθνείς βιομηχανίες και είναι συγγραφέας πολυάριθμων επιστημονικών δημοσιεύσεων με πλήθος ετερο-αναφορών, ενώ η έρευνά του καλύπτεται συχνά από διεθνή μέσα επικοινωνίας.

Ένα ντοκυμαντέρ που απεικονίζει μια μέρα της ζωής του φιλοξενείται μόνιμα στην έκθεση “Daily Life”, στο Κέντρο Επισκεπτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, “The Parlamentarium”, στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο.

Ο Δρ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος αποτελεί επίσης και τακτικό μέλος του ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

 

Πηγή:

https://www.certh.gr/81B2F87B.el.aspx


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.