To Παραγωγικό Σκασιαρχείο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ολοκλήρωσε τη δράση του για την φετινή σχολική χρονιά, όπου 35 μαθητές της Β’ τάξης του Τομέα πληροφορικής από το 2ο ΕΠΑΛ- ΕΚ Ευόσμου φιλοξενήθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις της ΑΖΚ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στις 5 Μαρτίου 2020 για να γνωρίσουν και να συζητήσουν με τρεις καινοτόμους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μίλησαν στους μαθητές για την επιχειρηματική τους διαδρομή, την καθημερινή λειτουργία και το αντικείμενο της επιχείρησής τους, απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων.
Η κα Λήδα Παπατζήκα, στέλεχος της Αλεξάνδρειας Ζώνης, καλωσόρισε τους μαθητές εισάγοντάς τους στις έννοιες της σύγχρονης οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, ενώ στη συνέχεια έλαβε το λόγο o κ. Νίκος Καραμόσχος, CEO της εταιρείας infoδημ, η οποία είναι η πρώτη εταιρεία που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με αποκλειστικό αντικείμενο τις εφαρμογές Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών και από τις πρώτες που ασχολήθηκε με τον τομέα της ανάπτυξης Μεταδεδομένων χωρικών δεδομένων σύμφωνα με την Οδηγία INSPIRE σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα μεταδεδομένων ISO 19115 & ISO 19139 και της ανάπτυξης σχετικών εφαρμογών σε ανοιχτά λογισμικά (ΕΛ/ΛΑΚ) και διαδικτυακά χαρτογραφικά υπόβαθρα. Ο κ. Καραμόσχος επισήμανε στους μελλοντικούς επαγγελματίες της πληροφορικής ότι ο τομέας αυτός απαιτεί τα λιγότερα resources για να βρεις δουλειά.
Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέας Σπυρίδης, Ιδρυτής και Managing Director της εταιρείας iTrust, ένα performance marketing agency, το οποίο υποστηρίζει εγχώριες και διεθνείς εταιρείες να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, την αναγνωρισιμότητα των brand τους & να επεκτείνουν τα δίκτυα τους μέσω ολοκληρωμένων digital στρατηγικών, σημείωσε τη σημασία της πρακτικής και την αξία της καλής τεχνογνωσίας και της εξειδίκευσης που θα πρέπει να κατέχει ένας υποψήφιος εργαζόμενος, παροτρύνοντας τους μαθητές να βρουν την κινητήρια δύναμη που θα τους κάνει να ξεχωρίσουν.
Τέλος, ο κ. Λευτέρης Τσακιρίδης, CEO της Dataways, μιας κορυφαίας εταιρείας παροχής υπηρεσιών, με βαθιά γνώση των τεχνολογιών υποδομής ICT, η οποία διαθέτει ήδη μεγάλη εγκατεστημένη βάση σε συστήματα δικτύων, IP τηλεφωνίας, δικτυακής ασφάλειας, συστημάτων αποθήκευσης δεδομένων, συστημάτων servers, συστημάτων DR και Datacenter virtualization και παρέχει σε αυτά υποστήριξη σε συνεργασία με τους κατασκευαστές, μίλησε για τη δική του προσωπική επιχειρηματική πορεία, τονίζοντας ότι «εσείς είστε υπεύθυνοι για το τι θα συμβεί» και επισήμανε τη σημασία ανάπτυξης των χαρακτηριστικών προσωπικότητας.
Η δράση ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση workshop επαγγελματικού προσανατολισμού από έμπειρο εκπαιδευτή του Προγράμματος STEAMulator, αναλύοντας τα κυρίαρχα soft skills και την επίδραση των τεχνολογικών αλλαγών στην αγορά εργασίας.
Για το Παραγωγικό Σκασιαρχείο είπαν μαθητές και μαθήτριες:
«Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η ειλικρίνεια των ομιλητών και η αλληλεπίδραση».
«Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλές μεγάλες εταιρείες πληροφορικής που ζητούν προσωπικό».
«Έμαθα τι είναι τα soft skills».
«Μου άρεσε που οι ομιλητές μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους».
Σκοπός του προγράμματος «Παραγωγικό Σκασιαρχείο», το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι να συμβάλει στην ενημέρωση των μαθητών σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης, επιλογής και σχεδιασμού σταδιοδρομίας μέσα από την επαφή με την επιχειρηματική καινοτομία και την καινοτομική παραγωγική διαδικασία.
Θερμές ευχαριστίες στους συμμετέχοντες επιχειρηματίες για την ευγενική υποστήριξη.