Επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ Aharon Aharon στη Θεσσαλονίκη


Κατόπιν πρόσκλησης της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας σε συνέχεια της συμφωνίας του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό κ.  Βανιαμίν Νετανιάχου, ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ κ. Aharon Aharon, τον οποίο συνόδεψε η Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Ιρίτ Μπεν- Άμπα, επισκέφθηκε το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο κ. Aharon πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας της πόλης και ανώτατα στελέχη του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της προθερμοκοιτίδας OK!Thess, όπου ενημερώθηκε για το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της πόλης μας, ιδιαίτερα στον κλάδο της πληροφορικής και της Η/Υ μηχανικής, το πλήθος των ερευνητικών έργων και διεθνών συνεργασιών του ΕΚΕΤΑ αλλά και τη δράση και λειτουργία του επιτυχημένου προγράμματος OK!Thess.

Στη συνέχεια ο κ. Aharon Aharon επισκέφθηκε το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε η πρόταση δημιουργίας ενός διεθνούς πάρκου τεχνολογίας και καινοτομίας, με στόχο τη συστέγαση και συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ερευνητικών ιδρυμάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων, σε έξι τομείς που έχουν επιλεγεί να αναπτυχθούν σε πρώτη φάση όπως ενέργεια, νανοτεχνολογία, μεταφορές, βιομηχανικά υλικά, τεχνητή νοημοσύνη και κέντρο ανάπτυξης των logistics.

 

Κατόπιν επίσκεψης και στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, ακολούθησε συνάντηση εργασίας στο ΥΜΑΘ με την κα. Κατερίνα Νοτοπούλου, τ. Υφυπουργό Εσωτερικών,  τον κ. Κώστα  Φωτάκη, Αν.Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα Αν. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον Προϊστάμενο του Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Αγγελόπουλο, όπου συζητήθηκε η διερεύνηση της ενίσχυσης της συνεργασίας, μέσω της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, σε θεματικά πεδία κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στους τομείς  καινοτομίας και τεχνολογίας και στην κατεύθυνση  δημιουργίας ενός τεχνολογικού πάρκου.

Η συνεργασία θα αρχίσει να υλοποιείται από ένα θεματικό πεδίο και σταδιακά θα εξελιχθεί ενώ το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη επιχειρηματική αποστολή από το Ισραήλ.

«Σε αυτό το στάδιο ελέγξαμε το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης στον τομέα της καινοτομίας» δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Aharon. «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Επισκεφθήκαμε πανεπιστήμια, βιομηχανίες. Βλέπουμε πολλές κοινές πρακτικές μεταξύ των δύο χωρών και κοινό ενδιαφέρον για συνεργασία.

Είμαστε σε καλό δρόμο για το επόμενο βήμα, το οποίο είναι να διερευνηθούν τα συγκεκριμένα θεματικά πεδία κοινής δράσης, στα οποία θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα των δύο χωρών. Υπάρχει ένα αρκετά προχωρημένο ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα.

Υπάρχουν πολλά θέματα ανώτερου επιπέδου στον τομέα της έρευνας για τα οποία πραγματοποίησα επαφές, ειδικά με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αλλά ιδρύματα που έχουν την έδρα τους εδώ», πρόσθεσε.

«Θέλαμε να δείξουμε ακριβώς το σύστημα καινοτομίας που υπάρχει, να κάνουμε σαφές αυτό το οποίο συνέχεια λέμε, ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι πολύ υψηλού επιπέδου, κάτι που είδε και ο κ.  Aharon και το επιβεβαίωσε» επισήμανε ο κ. Λουφάκης προσθέτοντας πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ αντιλαμβάνεται μεν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με το brain drain, «αλλά είδε επίσης τις προσπάθειες ερευνητικών ομάδων αλλά και επιχειρήσεων που υπάρχουν ήδη στην περιοχή και έχουν εκμεταλλευθεί αυτό το ανθρώπινο δυναμικό».Leave a ReplyΝέο Καθεστώς Προστασίας Δεδομένων – GDPR

Τρόποι για την καλύτερη προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.

Παρακολουθήστε live την εκδήλωση εδώ