Την πρόθεση για τη δημιουργία ενός χώρου καινοτόμας, σύγχρονης αισθητικής και ευέλικτης σχεδίασης, όπου θα συνεργάζονται νέοι με ιδέες, έμπειροι επιχειρηματίες-επαγγελματίες και εν γένει άνθρωποι της αγοράς, με στόχο την ανάδειξη και επιτυχή εξέλιξη ανώριμων επιχειρηματικών ιδεών στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρήστος Βασιλάκος και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. (Α.Ζ.Κ. Α.Ε.) κ. Δημήτριος Λακασάς. Υπάρχει καταρχήν θετική προσέγγιση από πλευράς του Δ.Σ. του “ΝΟΗΣΙΣ” καθώς και θετική σύμφωνη γνώμη από την εποπτεύουσα αρχή, τη Γ.Γ.Ε.Τ.
Η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης σκοπεύει να την πλαισιώσει με μια σειρά δραστηριοτήτων (mentoring- ενθάρρυνση, coaching-προετοιμασία, training-εκπαίδευση) και εκδηλώσεων, όπου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ειδικοί, δημιουργώντας έτσι ένα χώρο διαρκούς αλληλεπίδρασης (networking) μεταξύ της θεωρίας και της πράξης.
Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου δήλωσε ότι «στόχος είναι o συγκεκριμένος χώρος ιδεών να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο δικτύωσης με αντίστοιχες δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρέχοντας παράλληλα πρόσβαση σε νέες μορφές και πηγές χρηματοδότησης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start ups). Μέσω της συντονισμένης λειτουργίας του οικοσυστήματος της καινοτομίας και της καινοτόμου και νεανικής επιχειρηματικότητας επιδιώκεται η αναστροφή της αρνητικής οικονομικής πορείας, ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός φοιτητών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και τεχνολογικών πάρκων σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή (με επίκεντρο το ΝΟΗΣΙΣ), προσδίδοντας ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη της καινοτομίας».
Αρωγός στην προσπάθεια επανεκκίνησης της Ζ.ΚΑΙ.Θ. είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρήστος Βασιλάκος «σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργεί το πρόγραμμα “επανεκκίνηση” για δράσεις έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, στο οποίο εντάσσεται και η Ζ.ΚΑΙ.Θ. με στόχο να αναπτυχθεί η Θεσσαλονίκη σε ένα πόλο ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η Γ.Γ.Ε.Τ. ως εποπτεύουσα αρχή του “ΝΟΗΣΙΣ”, που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του οικοσυστήματος της καινοτομίας της πόλης, συμφωνεί και ενθαρρύνει το Δ.Σ. του “ΝΟΗΣΙΣ” να παραχωρήσει μέρος των εγκαταστάσεών του για τη φιλοξενία της παραπάνω πρωτοβουλίας αλλά και της δημιουργίας ενός «help desk» για την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που αποτελούν τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας μας».
«Μας ενδιαφέρει να προάγουμε την εφαρμοσμένη έρευνα και την χρήση καινοτομίας για την δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών με σκοπό την εμπορευματοποίηση, την εξωστρέφεια και την δημιουργία θέσεων εργασίας με προστιθέμενη αξία κυρίως στους νέους. Γι’ αυτόν τον λόγο θα συνεργαστούμε και με τους τρεις πυλώνες του τριπλού έλικα. Θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες και όχι υποδομές. Δεν μας ενδιαφέρει το real estate» διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Α.Ζ.Κ. Α.Ε. κ. Δημήτριος Λακασάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε να έχουμε έδρα. Τα 200 στρέμματα του ΕΘΙΑΓΕ που ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα χρειαζόμαστε για τη δημιουργία του πρώτου Θύλακα κυρίως για εγχώριες και εξωχώριες επενδύσεις που είναι στην ουρά αναμονής και γι’ αυτό προχωράμε σε συζητήσεις με την διοίκηση του ΕΘΙΑΓΕ για να ξεκολλήσει επιτέλους η παραχώρηση τμήματος του ΕΘΙΑΓΕ όπως επίσης έχουν προχωρήσει και οι συζητήσεις με την ΕΓΝΑΤΙΑ οδό που έχει την τεχνογνωσία για την κατασκευή των υποδομών που θα χρειαστούν ώστε να συνδράμει σαν τεχνικός σύμβουλος της Ζώνης. Ευελπιστούμε σε κλίμα καλής συνεργασίας να έχουμε πολύ γρήγορα κάποια ανακοινώσιμα αποτελέσματα επί αυτών των θεμάτων».
Ο κ. Λακασάς κάλεσε επίσης όλους τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, να καταθέσουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις ώστε όλοι μαζί να συμπληρώσουν το παζλ του οικοσυστήματος καινοτομίας της Θεσσαλονίκης με στόχο να μετατραπεί η αδράνεια σε ανάπτυξη.
Η διοίκηση της Α.Ζ.Κ. Α.Ε. ανακοίνωσε τέλος την υλοποίηση σεμιναρίων για θεματικές ενότητες με βάση την καινοτομία, τα οποία θα πραγματοποιούνται ανά δίμηνο.