Δελτίο Τύπου: “Θεσσαλονίκη vs Brain Drain 1-0”- Η πόλη καλεί τους δημιουργικούς ανθρώπους της πίσω


 

 

Η Θεσσαλονίκη αποκτά το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο έντονο αποτύπωμα στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας. Υπολογίζουμε – με την επισφάλεια που οφείλεται στην έλλειψη συστηματικής αξιόπιστης καταγραφής σχετικών επίσημων δεικτών- ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δημιουργηθεί περί τις χίλιες (1000) θέσεις εργασίας σε καινοτομικές επιχειρήσεις που προέρχονται από άμεσες ξένες επενδύσεις στην πόλη μας.

Αν συνδυάσει κανείς αυτό το δεδομένο με την παράλληλη ανάπτυξη εγχώριων καινοτομικών επιχειρήσεων τόσο νεοφυών (start up) όσο και ώριμων (scale up) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στη Θεσσαλονίκη συντελείται σιγά σιγά μια ήρεμη επανάσταση, η οποία δημιουργεί μια νέα εργασιακή πραγματικότητα και μια πρωτόγνωρη δυναμική στην οικονομία της.

 

Αυτό το αντιλαμβάνονται πρώτοι οι επιχειρηματίες και οι υπεύθυνοι ανθρωπίνου δυναμικού των τεχνολογικών εταιριών της πόλης, οι οποίοι όλο και πιο έντονα παραπονιούνται το τελευταίο διάστημα ότι δεν βρίσκουν διαθέσιμο προσωπικό. Παρατηρούμε δηλαδή έναν κλάδο με αρνητική ανεργία, όταν οι συνολικοί δείκτες ανεργίας τόσο εθνικά, όσο και στην Κεντρική Μακεδονία έχουν παραμείνει πάνω από το 20%, εδώ και δέκα χρόνια.

 

Με δεκάδες πλέον ξένες επενδύσεις στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας την τελευταία διετία, η Θεσσαλονίκη αναδύεται δυναμικά μέσα από τις στάχτες της κρίσης και καλεί νέους από την Ελλάδα και την Ευρώπη να έρθουν να διεκδικήσουν υψηλόβαθμες θέσεις στην πόλη.

Από το 2016 με πολύ μεθοδικό τρόπο η πόλη στρέφεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, χάρη στις συνδυαστικές ενέργειες της ΑΖΚ και την αρωγή του Δήμου, με σημαντικά επιτεύγματα αλλά και τη μεγάλη ανάπτυξη καινοτόμων εταιριών τεχνολογίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το investinthessaloniki.com που έχει εγκαθιδρύσει και χειρίζεται η ΑΖΚ  σημειώνει κάθε χρόνο αύξηση επισκεψιμότητας 300% με ήδη 5.000 επισκέψεις τον μήνα, πράγμα που πιστοποιεί το ενεργό και απτό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Οι επενδύσεις αυτές καθώς και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία έχουν τουλάχιστον 600 υψηλόμισθες θέσεις εργασίας κενές, οι οποίες αυξάνονται γεωμετρικά μήνα με τον μήνα.

Η υψηλή ποιότητα ζωής της Θεσσαλονίκης, τα πανεπιστήμιά της, το ανταγωνιστικό μισθολογικά ανθρώπινο δυναμικό της είναι κάποια από τα κρυφά «όπλα» που δίνουν στην πόλη το edge για την προσέλκυση επενδυτών.

Έχουμε επιχειρηματικές επιτυχίες καινοτομίας τις οποίες όταν τις αναδεικνύουμε, εντυπωσιάζουν ιδίως σε niche τομείς όπου είμαστε κορυφαίοι παγκοσμίως, όπως για παράδειγμα το λογισμικό προσομοίωσης για την αυτοκινητοβιομηχανία ή τα δομικά υλικά.

Το ότι υπάρχουν Έλληνες παντού, Έλληνες που μεγάλωσαν ή / και σπούδασαν στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης ή συναποφασίζουν πρωτοβουλίες ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που στελεχώνουν και οι οποίοι δεν χρειάζεται να πεισθούν για την αξία μας διότι ήδη γνωρίζουν, αποτελεί το πιο άμεσο και πρακτικό παράδειγμα του περίφημου μετασχηματισμού του Brain Drain σε Brain Gain.

 

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας είναι ότι συνδυάζει τα εξής χαρακτηριστικά, τα οποία είναι δύσκολο να βρεις αλλού: μια πόλη με σημαντική γεωγραφική θέση και γεωπολιτική σημασία, υψηλή συγκέντρωση επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού, εξωστρεφή επιχειρηματική κοινότητα (ιδίως στους νεότερους επιχειρηματίες), δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Το κλίμα και η έντονη ζωή της αλλά και το εξιδεικευμένο και ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό της, την καταστούν ιδανική για να ζήσεις, να εργαστείς και να επενδύσεις στην καινοτομία.

Συνεχίζοντας με μεγαλύτερη ένταση και αυτοπεποίθηση την επιτυχημένη πρωτοβουλία branding της πόλης υπό τον γενικό τίτλο “Thessaloniki Innovation Friendly Destination” ξεκινούμε σήμερα μια νέα πρωτοβουλία με την οποία θα καλούμε τους δημιουργικούς ανθρώπους της καινοτομίας να μετοικήσουν, να εργαστούν και να ζήσουν στη Θεσσαλονίκη.

 

Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Τεχνόπολη θα καλέσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της πόλης να συνταχθούμε στην προσπάθεια αυτή έχοντας κοινά επιχειρήματα, ίδιες ιστορίες και ένα καθαρό μήνυμα: ‘’Live and Work in Thessaloniki: Fresh and Exciting Innovation and Technology jobs await for your talent!’’.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε το Δελτίο Τύπου εδώLeave a ReplyΕγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.

Νέο Καθεστώς Προστασίας Δεδομένων – GDPR

Τρόποι για την καλύτερη προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.

Παρακολουθήστε live την εκδήλωση εδώ