Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, οι επιδόσεις της καινοτομίας στην χώρα μας παρουσιάζουν βελτίωση για τρίτη συνεχή χρονιά.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο μερίδιο των πωλήσεων νέων καινοτομιών και στο επίπεδο του μάρκετινγκ και της οργάνωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα εκτός από το ότι διαθέτει έξοχα καταρτισμένους εξειδικευμένους επιστήμονες, όπως έχει διαπιστωθεί ευρέως, το τελευταίο διάστημα δημιουργεί και τους απαιτούμενους μηχανισμούς προαγωγής καινοτομικών δράσεων.
Η αύξηση των δαπανών για έρευνα, τεχνολογία, ανάπτυξη και καινοτομία καταδεικνύει και την αλλαγή αντίληψης των ελληνικών επιχειρήσεων, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.
Ειδικότερα, το 52,3% των ελληνικών επιχειρήσεων καινοτομούν σε τουλάχιστον έναν από τους τρεις τομείς που είναι η βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών, οι νέες μεθοδολογίες και το μάρκετινγκ.
Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο ο δείκτης καθιερωμένης επιχειρηματικότητας παρουσιάζει στην Ελλάδα την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των χωρών καινοτομίας (12,3%).
Άρα λοιπόν, προκύπτει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την προσαρμογή της επιχειρηματικής δράσης, στην κατεύθυνση της καινοτομίας.

Ως Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα ομογενοποιημένο οικοσύστημα καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε αυτό το οικοσύστημα, να αποτελέσει το ορμητήριο, όπου οι ώριμες εταιρίες θα μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να δημιουργούν θέσεις εργασίας έντασης γνώσης, ενώ νέες επιχειρήσεις θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να δημιουργήσουν και να αναπτυχθούν.

Τι πετυχαίνουμε με τον τρόπο αυτό;
Να διαμορφώσουμε ένα ομογενοποιημένο, υγιές οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο η επένδυση στην καινοτομία να αποτελεί επένδυση και για το μέλλον. Σκοπός μας είναι να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερες περιοχές πέριξ αυτής σε «φιλικούς προς την καινοτομία» χώρους υποδοχής επενδύσεων υψηλής ανταποδοτικότητας.
Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει τη συμπόρευση και συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, των πανεπιστημίων και της κυβέρνησης, αλλά και κοινωνικών δυνάμεων που σε συνθήκες βαθιάς κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Αυτή η σύζευξη δυνάμεων είναι απαραίτητη για την δημιουργία των συνθηκών εκείνων που είναι αναγκαίες για την προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης στην τοπική οικονομία.

Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας σχεδιάζει μια σειρά δράσεων οι οποίες θα επικεντρωθούν σε στρατηγικούς τομείς εξειδίκευσης εκτεταμένης τοπικής τεχνογνωσίας και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της ΑΖΚ προβλέπεται η διαμόρφωση κατάλληλα προετοιμασμένου χώρου, τον οποίο ονομάζουμε θύλακα υποδοχής καινοτομίας, για την προσέλκυση καινοτομικών δραστηριοτήτων με ειδικά κριτήρια που ξεπερνούν τον χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων και ειδικές προβλέψεις για την ανάπτυξη τοπικών συνεργιών. Ο τομέας αγροδιατροφικής αλυσίδας θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς των καινοτόμων δράσεων που θα αναπτυχθούν στον πρώτο θύλακα, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση επιχειρήσεων με καινοτομική δραστηριότητα στις γνωστικές περιοχές της αγροβιοτεχνολογίας, μεταποίησης, διατροφής, μεταφορών-logistics, περιβάλλοντος-υγείας, πληροφορικής-τηλεπικοινωνιών περιλαμβανομένων της ηλεκτρονικής, ρομποτικής και νανοτεχνολογίας.
Έτσι, δρομολογούμε την εκπόνηση μελέτης, προκειμένου να σχεδιάσουμε τα πρώτα έργα και να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση που απαιτούνται για την ανάπλαση του χώρου.
H ΑΖΚ, σύμφωνα και με πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της, θα προχωρήσει άμεσα στην ανάδειξη και προβολή του καινοτομικού γίγνεσθαι της περιοχής ευθύνης της, εξυπηρετώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ενθάρρυνση συνεργιών και την προσέλκυση επενδύσεων που αποτελούν δύο από τους βασικούς ιδρυτικούς καταστατικούς της σκοπούς.
Παράλληλα θα διευρύνει το ήδη πετυχημένο πρόγραμμα ωρίμανσης νεοφυών επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ενεργά το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους νέους ανθρώπους της περιοχής να μετατρέψουν τις καινοτόμες ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις.

Άλλωστε, στην επιχειρηματικότητα, η πίστη στο εγχείρημα, η συλλογικότητα και η επιμονή είναι από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχουν ανάγκη από άμεσες επενδύσεις αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού τους και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, συμβάλλοντας στο μέτρο των δυνάμεών μας στην προσπάθεια του Υφ.Μα.Θρα. και των υπόλοιπων τοπικών οργανισμών αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση αυτή.
Πρόθεσή μας είναι να μεταφέρουμε αυτό το θετικό πνεύμα στην καθημερινότητα της περιοχής για να βοηθήσουμε να κερδηθεί το πολυπόθητο στοίχημα της ανάπτυξης.


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.